Recept

Dadelbollar

I måndags fick jag för mig att införa nolltolerans mot socker. Jag kan utan problem äta godis till frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat… Nu gör jag ju inte det, men det är illa nog att ha ett evigt sockersug att stilla dagligen. Men nu är det finito för ett tag framöver.

Men så blev det fredag och en fredag utan sötsaker existerar inte i min värld. Så jag slängde ihop dadelbollar. Smakar väldigt likt vanliga chokladbollar och är väldigt gott. För gott. För de försvann snabbt. Faktum är att sedan jag provade det här receptet har jag valt dessa bollar framför vanliga chokladbollar varje gång, och då är chokladbollar på min topp tio-lista över onyttigheter.

Jag brukar alltid improvisera lite, men ungefär såhär ser receptet ut för 10 små bollar:

6-7 stora färska dadlar
0,5 dl fiberhavregryn
0,25 dl riven kokos
Lite hackade nötter och torkad frukt
1-2 msk kakao
1-2 msk kokosolja (alt. annan neutral olja eller vatten)

Skär itu dadlarna och plocka ur kärnorna (tror inte de smakar så gott). Hacka eller mixa dadlarna och blanda ihop med oljan till en geggig smet. Rör ner resten av ingredienserna i den geggiga smeten. Nötter och torkad frukt kan skippas om man inte är som jag och älskar allt sånt.
Blir smeten för lös – ha i mer torra ingredienser och blir den för torr – ha i mer olja eller vatten. Likaså kan man reglera kakaosmaken i efterhand. Om man vill ha det ännu sötare så kan man ha i lite honung.
Så är det bara att rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokos. Låt stå svalt en stund.

NJUT!

Du kanske också gillar

18 kommentarer

  • Svara
    Milina
    15 mars 2014 av 17:56

    åh gott 🙂

  • Svara
    lisa
    16 mars 2014 av 12:39

    Oh så gott! De måste ja prova, alltid bra att skippa lite socker ja! 🙂

  • Svara
    Annster
    17 mars 2014 av 15:20

    Kan inte annat än hålla med dig 🙂

  • Svara
    Johanna - Träning, Hälsa & Vardag
    17 mars 2014 av 15:32

    Åh så gott! Älskar dadlar verkligen 😀

    • Svara
      Matilda
      17 mars 2014 av 20:35

      Jag har faktiskt inte smakat en dadel som den är än, haha!

  • Svara
    lovisa
    17 mars 2014 av 16:16

    åh, gott gott! har också upptäckt tjusningen med dadelbollar, perfekt till kaffet! såhär gör jag mina: http://polichinelle.se/2014/march/godaste-dadelbollarna.html 🙂

    • Svara
      Matilda
      17 mars 2014 av 20:34

      Ska testa ditt recept nästa gång! 🙂

  • Svara
    Sara
    17 mars 2014 av 18:06

    Haha nämen! Bakade daddelbollar i eftermiddags och sitter och fikar på nu:)

    • Svara
      Matilda
      17 mars 2014 av 20:34

      Haha, där ser man! Gott!

  • Svara
    Nicole Stjernberg
    17 mars 2014 av 18:55

    Godis och allt med mycket socker är så underbart, är daddeln´bollarna nyttigare? påminner de om chokladbollar i smaken? 🙂

    • Svara
      Matilda
      17 mars 2014 av 20:33

      De påminner väldigt mycket om vanliga chokladbollar, men med lite mer ”fruktigt söt” sötma. De är nyttigare på så sätt att de inte innehåller något tillsatt socker.

  • Svara
    Violastudios.se
    18 mars 2014 av 20:56

    Väldigt finurligt & bra tips! Beundrar din fantasi & kreativitet 🙂

    • Svara
      Matilda
      22 mars 2014 av 14:10

      Åh men tack vad snällt sagt!

  • Svara
    Anna María
    19 mars 2014 av 18:46

    Verkar supergott. Måste testa både dina och Lovisas. Älskar chokladbollar.

    • Svara
      Matilda
      22 mars 2014 av 14:11

      Ja, testa! Otroligt gott. Måste testa Lovisas snarast med!

  • Svara
    dite
    23 mars 2014 av 23:46

    åh det är så gott när man gör det med dadlar!

  • Svara
    Madeleine
    2 april 2014 av 09:02

    Dadelbollar är verkligen supergott- Jag gör mina med apelsinjuice. 🙂

    Tack för din fina kommentar förresten. Den gjorde mig på gott humör.

  • Skriv en kommentar