Recept

Eget mandelmjöl

Igår kväll satt jag och gjorde något som jag skulle vilja definiera som den perfekta höstkvällssysslan. Jag malde mitt egna mandelmjöl. Det var bara så mysigt och avkopplande att sitta där i totalt tystnad och veva runt, runt tills burken var fylld.

I flera års tid har jag ätit så lite vetebröd som möjligt, för att min mage inte är riktigt kompis med mjöl. Istället har jag bakat eget bröd med bland annat mandelmjöl i. Ibland känns det som att det går en trend i att säga att man utesluter vetemjöl ur kosten, och kanske finns det underlag för det, men min mage blir kort och gott väldigt orolig och ostabil med vetemjöl i sig. Det krävs en del för att jag ska vilja ge upp vitlöksbaguetter och surdegsbröd som är typ det bästa jag vet i matväg, men hur gott det än är så är det sällan värt en missnöjd mage.

I alla fall, tillbaka till malningen. Jag maler nästan alltid mitt eget mandelmjöl för då vet jag precis vad det är jag använder mig av. Dessutom blir det billigare, ungefär halva priset mot att köpa färdigmalet mandelmjöl. Ett måste i mitt skafferi. Dessutom är det en så himla härlig känsla att göra något själv.

Du kanske också gillar

5 kommentarer

 • Svara
  MADDISENJ.SE
  22 oktober 2014 av 17:06

  Perfekt att göra själv ju!

 • Svara
  Erika
  22 oktober 2014 av 22:32

  Smart! Är det bara att mala som de är eller ska skalet bort på dem först?

  • Svara
   Matilda
   24 oktober 2014 av 16:32

   Bara att mala som de är!

 • Svara
  Liza
  23 oktober 2014 av 19:25

  Men så mysigt att mala sitt eget mandelmjöl! 🙂
  Nu när jag och min fästman flyttat ut på landet, så har jag lovat mig själv att också bli mycket mer eftertänksam med kosten osv… Så till våren skall vi odla alla möjliga grödor själva, för att slippa alla dessa kemikalier… Sedan så skall vi även skaffa ett par höns så att vi får egna ägg, skall bli så mysigt! 🙂
  Ville tacka för att du delade med dig av att man kan göra eget mandelmjöl, detta är absolut något som jag själv kommer och börja göra! 🙂

 • Svara
  Stefan
  26 september 2017 av 01:04

  Tänk på att mandel (och nötter, fröer) bör blötläggas innan, då de innehåller antinutrienter som fytinsyra och enzymhämmare. Dessa elimineras genom blötläggning. För mandel 8-12 timmar, helst med lite havssalt.

 • Skriv en kommentar