Listor Odling

Att odla i år

Det bästa med denna tid på året är att man snart kan börja sätta fröer till sommarens odlingar. I sommar har jag en stor balkong i bästa väderstrecket som jag tänker fylla till både bredden och längden med växter, vilket är så helt underbart då jag har varit utan odlingsmöjligheter ett par somrar i rad nu. Redan i februari brukar jag sätta fröer till de flesta grönsakerna för att de ska hinna bli rediga växter till sommaren, så det är dags snart! Här kommer min lilla lista över de växter, kryddor och grönsaker som jag tänker odla i år.

Paprika. Paprika är min favoritgrönsak. Jag älskar paprika mer än allting annat, ungefär. Det är en väldigt lättodlad grönsak och det går alldeles utmärkt att sätta fröer från vanliga köpepaprikor. Man får dock bara ett par få paprikor per planta.

Chili. Stark mat är gott. Chili är precis som paprikor lättodlade, men man vet aldrig riktigt vad man får för chilifrukter från köpechilis så jag rekommenderar verkligen att köpa fröer från t.ex. Runåbergs fröer som har mängder av fina sorter. Är lite nyfiken på Bulgarian Carrot och Black Habanero så de kan nog slinka med i en beställning snart. Och så blir det klassisk cayennepeppar som jag har kvar fröer från sedan tidigare.

Spenat. Järnbomb! Perfekt att plocka några blad att ha i sallad, i smoothies, i matlagningen eller vad man nu kan tänkas hitta på.

Körsbärstomater. För att körsbärstomater är godare än vanliga tomater om du frågar mig. De är ju så söta, både till smak och utseende. Odlas utmärkt från köpetomater.

Brytbönor och sockerärtor. Finns alltid min frys, redo att tas fram när det ska lagas wok.

Kryddor. Basilika, timjan, oregano, koriander, persilja och dill är de mest flitigt använda kryddorna i mitt kök och kommer att odlas. Kryddor är väldigt lättskötta och ger verkligen lön för mödan. Kanske ska jag våga mig på att odla en ny sorts krydda att utsätta smaklökarna för i år. Frågan är vilken!

Blommor. Får det plats? Med tanke på allt ovanstående så är det en befogad fråga. Blommor får bli i mån av plats.

Jag gillar DIY-grejen med att spara fröer från de grönsaker och den frukt man äter för att sedan odla upp nya små plantor. Utöver de fröer jag kan samla in själv så beställer jag alltid ekologiska fröer från Runåbergs. Och nej, ingen sponsring här inte. Ta en titt på alla spännande sorter – man vill odla ALLT!

Du kanske också gillar

3 kommentarer

 • Svara
  Anna María
  13 januari 2015 av 19:33

  Där sa du något faktiskt, jag borde börja planera vad jag ska så redan nu. Tomater och basilika är givna i alla fall. Sen får jag se vad mer som kan få plats på min lilla balkong.

  • Svara
   Matilda
   18 januari 2015 av 20:02

   Tomater och basilika är måsten för mig med!

 • Svara
  Sandra
  14 januari 2015 av 08:12

  Alltså, SÅ PEPP på odlingsäsongen! Redan nästa månad är det ju dags att pilla ner frön till i alla fall tomater, paprika och chili. Som jag längtat!

 • Skriv en kommentar