Recept

Fröknäcke

Mitt eviga favoritknäcke. Det funkar fint som frukostknäcke såväl som att lyxa till med lite finare ost till helgen. Älskar’t. Har gjort det många gånger och varje gång blir jag helt tagen över hur enkelt och gott det är.

Ingredienser.

1 dl linfrön
2 dl blandade frön (jag brukar ha solrosfrön, sesamfrön och pumpakärnor)
0,5 dl valfri matolja
1 msk fiberhusk
2,5 dl vatten
Havssalt

Gör såhär.

Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet och häll ned i en bunke tillsammans med oljan och rör om. Blanda sedan ihop alla ingredienser och låt stå i cirka tio minuter så att det tjockar till sig. Kavla därefter ut ‘degen’ på en plåt och skär det i så stora bitar som du vill ha knäcket i. För att degen inte ska fastna i kaveln rekommenderar jag att lägga ett bakplåtspapper mellan degen och kaveln. Ju tunnare man kavlar ut degen, ju krispigare blir knäcket.

Ett litet tips är att blanda ner kryddor för smaksättning. Jag älskar chili mest av allt i matväg och brukar blanda ner en tesked cayennepeppar för lite sting. En gång blandade jag även ner ett par teskedar rött te med apelsinsmak. Lite oväntat men väldigt gott.

Grädda i 60 minuter på 150 grader. Låt dem därefter stå på ventilerad eftervärme i en timme. Om man har en vanlig ugn kan man sätta en träslev i glipan så att luckan står lite öppen. Den sista timmen är viktig för att knäckebröden ska bli krispiga och inte sega.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 • Svara
  JUNITJEJ
  23 januari 2015 av 18:18

  Så gott med fröknäcke!

 • Svara
  Klara
  25 januari 2015 av 00:16

  Det ser övergott ut!

 • Svara
  Agneta
  2 januari 2016 av 17:02

  Bästa receptet jag använt för fröknäcke. Det blir verkligen gott! Tack!

  • Svara
   Matilda
   3 januari 2016 av 11:58

   Åh, kul att höra att det uppskattades!

  Skriv en kommentar