Recept

Rågbröd med russin

Oj då. Ännu ett bröd har bakats. Det verkar som att jag har hittat en ny hobby! Denna gång har jag bakat mitt absoluta favoritbröd, rågbröd med russin. Kan inte med ord beskriva min kärlek för bröd med russin i. Så saft och gott.

Tyvärr vet jag inte var receptet kommer ifrån. Det är sparat från en blogg för många år sedan och jag har inte lyckats söka reda på det såhär i efterhand. Det är inte meningen att sno någon annans recept rakt av. Bara så att ni vet läget, ifall att skaparen surfar in här och bara: hallå, du har snott mitt recept!

Här kommer receptet:

Ingredienser:
25 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 tsk salt
2 dl russin
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull på spisen och häll ner mjölken. Värm tills det blir fingervarmt och smula ner jästen. Rör tills jästen har löst upp sig och blanda ner ingredienserna. Knåda degen i ett par minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov, degen ska släppa bunken men fortfarande vara lite kladdig.

Låt degen jäsa i bunken under duk i 30 minuter. Forma därefter 20 små bullar av degen. Placera ut bullarna på två plåtar, lägg dukar över och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.

För en månad sedan trodde jag att jag var för evigt dömd att aldrig få avnjuta bröd igen då jag mådde konstigt i kroppen och fick magknip av allt slags bröd. Av köpebröd ja, hembakat bröd hade jag inte ätit på evigheter så jag bara antog att min mage reagerade likadant på det. Tänk om jag hade vetat om det tidigare, att min mage faktiskt tål hembakad bröd. Helt fantastiskt att kunna avnjuta en bit bröd och en kopp te till frukost igen! Någon som har en aning om vad det kan vara som får min mage att reagera så stort på köpebröd?

Ps. Ekologiska ingredienser i största möjliga mån ska det ju såklart vara också, speciellt ekologiska russin då de annars är en riktig giftbomb.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Jennifer
  18 januari 2015 av 16:05

  Omnom! Jag skulle verkligen vilja bli bättre på att baka. Ser så smarrigt ut med hemmagjort bröd.

  • Svara
   Matilda
   18 januari 2015 av 20:02

   Det är så gott och värt mödan! 🙂

  Skriv en kommentar