Recept

Rödbetsbröd

Recept på rödbetsbröd | Matildigt

Igår kväll fick jag en idé om att baka rödbetsbröd. Jag letade runt lite efter ett recept med de ingredienser som jag hade hemma, men gick bet. Då får man skapa sig sitt eget recept. Från att ha bakat bröd ett fåtal gånger till att komponera ett eget recept, det här kan ju gå hur som helst…

Recept på rödbetsbröd | Matildigt

Men det gick suveränt! Brödet smakar inte så överdrivet mycket rödbetor utan blir mer som ett vanligt bröd fast knallrosa till färgen, lite saftigare och med en hint av rödbetssmak. Man behöver alltså inte vara rödbetans största beundrare för att tycka om brödet. Det ska kalljäsas i kylskåpet i cirka 12 timmar vilket gör det till ett utmärkt bröd att låta jäsa över natten för att grädda till frukost dagen därpå.

Recept: Rödbetsbröd

Ingredienser:
25 gram färsk jäst
5 dl kallt vatten
6 små rödbetor
1 liter vetemjöl
2 dl fullkornsvetemjöl (kan bytas ut mot vanligt vetemjöl)
1 dl pumpafrön
1 tsk salt

Recept på rödbetsbröd | Matildigt

Förberedelse:
Skala och riv rödbetorna fint. Lös upp jästen i det kalla vattnet. Häll alla ingredienser i en stor bunke och knåda i ett par minuter. Lägg en kökshanduk över bunken och låt degen vila i kylskåpet i cirka 12 timmar, gärna under natten.

12 timmar senare:
Ta fram degen och ta ur den ur bunken. Tillsätt mer vetemjöl om den är klibbig. Den bör varken vara för klibbig eller för fast. Degen ska kunna hanteras utan att den utan att den fastnar i händerna. Dela sedan degen i 12 lika stora delar och knåda lite lätt ihop till bollar. Placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 25 minuter.

Du kanske också gillar

12 kommentarer

  • Svara
    Johanna
    6 januari 2015 av 13:12

    Iiiih det gulligaste brödet jag nånsin sett!! 😀

    • Svara
      Matilda
      6 januari 2015 av 13:26

      Ett av ytterst få matbröd som man kan kalla för gulligt ;D

  • Svara
    Mathilda
    6 januari 2015 av 13:54

    Men vad fina de blev!

    • Svara
      Matilda
      6 januari 2015 av 14:48

      Visst blev de! Tack!

  • Svara
    lovisa
    6 januari 2015 av 14:45

    alltså briljant!! hoppas de är lika goda som gulliga, men det tror jag! <3

    • Svara
      Matilda
      6 januari 2015 av 14:46

      Det var de! Som hembakat bröd med en liten hint av rödbeta. Mums!

  • Svara
    Neha
    7 januari 2015 av 06:59

    Asballt, blev lite intresserad av att testa

  • Svara
    Maria
    7 januari 2015 av 11:52

    såg gott ut! 🙂

  • Svara
    ISA
    7 januari 2015 av 15:08

    hihi gud vilken spännande färg! vore kul att bjuda på 🙂

  • Svara
    Sandra
    8 januari 2015 av 08:16

    Alltså de ser verkligen helt fantastiska ut!

  • Svara
    christin
    9 januari 2015 av 16:24

    Haha, jag såg först inte rubriken och hann tänka ”vad i….” men alltså ROSA BRÖD !! Sjukt fint och fiffigt 🙂

  • Svara
    Edie
    26 januari 2015 av 21:15

    Hihi, en så himla rolig sak att bjuda på till exempel till frukost, eller fika. En garanterad snackis! ^^

  • Skriv en kommentar