Kategorier
Vardag

Att studera på distans

Sen jag började plugga på distans i höstas har jag fått ett par mail med frågor om hur det egentligen går till och om jag rekommenderar det, så här kommer ett litet inlägg om ämnet. Ställ gärna frågor bland kommentarerna om du undrar något utöver det jag tar upp här. Gå först ut i köket och gör en kopp te att dricka medan du läser, för här kommer ett ganska långt inlägg.

Vad jag läser. Jag läser Webbredaktörsprogrammet på Högskolan i Borås. Det innebär en kandidatexamen i Informationsarkitektur. Under utbildningen får man välja om man vill inrikta sig mot frontend, backend eller en kombination. Det betyder (väldigt enkelt förklarat) att man tar en examen med en av inriktningarna webbdesign, webbprogrammering eller en egen kombination. Jag utbildar mig till webbredaktör kort och gott!

Hur det går till. Egentligen ser mina dagar ut som för vilken student som helst, bara att allt går via min dator. Allt som rör kursen publiceras på skolans plattform som är som ett forum och utöver det så diskuterar vi i vår egna lilla fb-grupp.
Föreläsningarna utgår efter ett schema och kan antingen livestreamas (med möjlighet att titta efteråt) eller vara förinspelade. Ibland är det ljudinspelningar med tillhörande pdf:er som man får bläddra i själv, ibland är det skärmspeglingar och ibland filmat från ett konferensrum. Vi har även chattillfällen med lärarna där man kan ställa sina frågor. Vi har inlämningsuppgifter och hemtentor som vi gör hemifrån och skickar in. Än så länge har vi haft ett projektarbete i grupp och resten självständiga arbeten. I en del kurser förekommer redovisningar vilket sker i ett konferensrum med headset.

Vilka ämnen jag läser. Än så länge har kurserna innehållit en salig blandning av hur man förhåller sig till information, grundläggande grafisk design, hur man utformar användarvänliga webbplatser och den tekniska aspekten av webbdesign. Endast ett halvår har gått och jag har redan lärt mig så galet mycket användbart. Jag gillar bredden på kurserna framförallt och det var därför jag valde denna utbildning. Jag vill lära mig att hantera olika typer av information, anpassa mitt skrivande till olika målgrupper och medier, lära mig webbdesign ordentligt och bli en riktig kodnörd. Allt detta får jag lära mig nu.

Fördelar och nackdelar. Arbetet är väldigt självständigt vilket jag ser som en fördel. Utan stor disciplin och planeringsförmåga vet jag helt ärligt inte om man klarar av att studera på distans. Det lär bli tufft då. Andra fördelar är att man bestämmer själv hur, var och när man vill studera eftersom få tillfällen är obligatoriska. Man kan dessutom ta exakt hur många bensträckare man vill under föreläsningarna då de nästan alltid kan pausas! Nackdelarna är som jag nämnde tidigare, att utbildningen ställer ännu högre krav på hög disciplin och planeringsförmåga än en vanlig högskoleutbildning eftersom du väldigt sällan har några fasta tider för närvaro. Det är lätt att bli distraherad av annat när man läser hemifrån, speciellt vid föreläsningar när man inte tvingas sitta stilla i en föreläsningssal och inte kan göra annat än att lyssna och anteckna. Givetvis är det lite ensamt också. Jag trivs med det, men det är det ju inte alla som gör.

Om jag rekommenderar utbildningen. Ohyes. Jag vill arbeta med webben i någon form, jag vet bara inte riktigt hur än. Här får jag allt i en utbildning. Kommunikation, informationshantering, användarvänlighet, design och teknik.

Mina tips för lyckade distansstudier. Det är väldigt viktigt för mitt välmående att ha tydliga gränser för plugg och ledighet. Min studietid är vardagar mellan 8 och 16. Det tog mig dock ett par veckor in på utbildningen att verkligen få in denna vana, men ge inte upp om disciplinen inte räcker till den första tiden. Veckans uppgifter ska vara avverkade på fredagen senast klockan 16, även om jag så stupar på kuppen. Under helgen gäller pluggförbud. På helgen ska jag få umgås med nära och kära, slappna av och koppla bort allting som har med skolan att göra.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

1 svar på ”Att studera på distans”

Hej!
Spännande läsning! Jag satte mig passande nog precis med en stor kopp te här vid datorn innan jag sökte på Google för att se om jag kunde komma i kontakt med fler som ska läsa webbredaktörsprogrammet på distans och hittade hit. Nu ser jag att inlägget är ganska gammalt och jag misstänker att du kanske redan är klar?! Om du har lust får du gärna berätta mer om utbildningen! 🙂
Jag börjar på den om mindre än 3 veckor och är nervös. Egentligen inte så mycket för själva utbildningen i sig utan mer min situation eftersom jag ska försöka plugga OCH jobba samtidigt. Snacka om fullt upp, men jag är bra på att planera och utnyttja all tid så jag hoppas att det ska gå vägen. Åtminstone i början. Det jag funderar mest på är om det är praktiskt möjligt (eller var när du läste) att välja att förlägga sina studier i stort sett bara på kvällar och helger? Jag tolkar det som att det inte är så mycket som är obligatoriskt på dagtid? I alla fall i början som du skriver. Maila gärna mig om det är så att du har någon info eller tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *