DIY

Mina återbrukade ting

Februaritemat för Monthly Makers är återbruk och jag spånar för fullt på vad jag ska skapa denna gång. Återbruk ligger mig varmt om hjärtat och jag har skapat en hel del prylar genom åren, men mycket av det har dessvärre packats ner  i flyttlådor, skänkts bort eller kastats. Vad har jag hemma som jag faktiskt använder som är återbrukat på så sätt att jag har tagit tillvara på olika ting, ibland rent av skräp, och gett det nytt liv? Vi tar en titt tycker jag.

Flaska blir en vas. En klassiker, utan att man egentligen gör om objektet ifråga utan mer återbrukar användningsområdet, är ju att spara fina flaskor att använda som vaser. Kan bara inte göra mig av med en glasflaska eller burk som har fin form, färg eller tryck.

Kokosnöt och konservburk blir till pennställ. En spraymålad konservburk och en itusågad och ihopskruvad kokosnöt som morfar tillverkade till mig när jag var liten.

Återbruk: Kruka av kaffeburkÅterbruk: Hylla av sockerlådaÅterbruk: Hylla av sockerlåda Återbruk: Kruka av kaffeburk

Sockerlåda blir en hylla och kaffeburkar blir till blomkrukor. Dessa inredningsattiraljer har följt med i många år nu, från lägenhet till lägenhet, och jag kommer nog aldrig kunna släppa taget om dem. I ett gammalt fallfärdigt hus där jag bodde en sommar hade saker stått orörda sedan 70-talet. I ett gammalt båtvarv på ägorna hittade jag  en sockerlåda som snickrades om till en hylla för pocketböcker. De gamla kaffeburkarna som stod i husets skafferi blev till krukor. Metall rostar ju sönder vid direktkontakt med jord så de är ombyggda med en kruka och vattenuppsamlare inuti.

Träskrin blir smyckesskrin. Sist men inte minst, håll utkik efter fina träskrin på loppisar! Detta var väldigt ofräscht på insidan efter att ha varit förvaring för blyertsstift i 50 år och hade nog klassats som skräp av många. Men det finns typ inget som inte lite diskmedel och färg kan lösa. Nu är det ett finfint smyckesskrin. Det var även i detta träskrin jag hittade delarna till mina Vintage Vials-halsband, de är nämligen blyertsbehållare från början.

Det var några av mina återbrukade ting. Hoppas det kanske gav lite inspiration och idéer!

Du kanske också gillar

20 kommentarer

 • Svara
  Anna María
  15 februari 2015 av 11:30

  så mycket fina grejer du gjort. Kan du inte berätta mer om hur du har gjort konservburkarna rostsäkra? Har du bara en vanlig plastkruka i och hurdan vattenuppsamlare?

  • Svara
   Matilda
   15 februari 2015 av 11:54

   Jodå! Det är väldigt simpelt egentligen, limmade ihop ett uppochnervänt snapsglas och ett porsolinsfat som jag har placerat i botten av burken. Sedan har jag ställt en vanlig plastkruka ovanpå så att den liksom vilar på snapsglaset. När man vattnar rinner vattnet ner på porslinsfatet istället för i botten på burken. Sedan kan man lyfta upp fatet med hjälp av snapsglaset och tömma ur vattnet om man har vattnat för mycket. Äkta hemmabygge med sånt man har i skåpen alltså, haha! Har testat flera andra lösningar som att sätta fast plastpåsar och liknande inuti plåtburken, men det blir lätt ofräscht märkte jag. Denna lösning har funkat bäst. Hoppas du hängde med i förklaringen 🙂

 • Svara
  Mikaela
  15 februari 2015 av 13:16

  Sockerlådehyllan är fantastisk! 😀

  • Svara
   Matilda
   18 februari 2015 av 18:46

   Tack, vad roligt att du tycker det!

 • Svara
  Alicia
  16 februari 2015 av 15:28

  Ooooh, träskrinet! Jag var på Nordiska museet igår och såg en fantastisk apotekarlåda som liksom var som en stor låda med massor av smålådor i. Drömmen! Skulle vilja ha något sånt här för mina knappar, skrotdelar och skatter. Och sockerlådebokhyllan är så fin!

  • Svara
   Matilda
   16 februari 2015 av 19:25

   Det låter som en låda i min smak! Och tack!!

 • Svara
  Agnes
  16 februari 2015 av 20:28

  Fin blogg! 🙂

 • Svara
  Aaa
  16 februari 2015 av 21:28

  Jättefin blogg du har, ska läsa på lite senare, är just nu utomlands☺

 • Svara
  Ellen
  16 februari 2015 av 21:37

  Tycker detta verkligen var kanonfina exempel på återbruk!

 • Svara
  Alexandra
  16 februari 2015 av 21:38

  Åh vad roligt att få inspo till monthly makers! Vilken fin blogg du har också. Ska genast följa dig på bloglovin 🙂

  • Svara
   Matilda
   18 februari 2015 av 18:48

   Tack, vad roligt att du gillar bloggen min 🙂

 • Svara
  Jess
  17 februari 2015 av 12:59

  Det är verkligen kul med återbruk och att fynda på loppis ger en härlig känsla!

  • Svara
   Matilda
   18 februari 2015 av 18:49

   Håller verkligen med. Finns inget härligare att gå in på en loppis eller second handbutik och hoppas på fina fynd!

 • Svara
  M I L I N A . S E ♀
  17 februari 2015 av 16:46

  smart och snyggt!

 • Svara
  Emelie
  18 februari 2015 av 14:41

  Så otroligt fint och inspirerande! 🙂

  • Svara
   Matilda
   18 februari 2015 av 18:49

   Vad glad jag blir att du tycker det! 😀

 • Svara
  Maria
  18 februari 2015 av 21:43

  Åh vad fint träskrinet är!

 • Svara
  Ninni
  22 februari 2015 av 10:15

  Vad kreativt! 🙂

 • Skriv en kommentar