Smyckestillverkning

Frågor och svar om att driva en webshop

Nu tänkte jag svara på de frågor jag fick om webshopen i detta inlägg. Min rädsla var att ingen skulle vara ett dugg nyfiken, men det var ni ju vilket gör mig glad! Så småningom tänkte jag även skriva ihop ett eller flera inlägg där jag går in lite mer på djupet om det här med småföretagande och att driva en webshop eftersom jag tycker det är så roligt att skriva om. Nu vet jag ungefär vad ni undrar över också. Tummen upp på det!

Jag skulle faktiskt vara intresserad av att höra lite om vad som fick dig att skapa en webshop och hur arbetet med den går?
Jag fick en sådan fin respons på mina smycken, det sporrade mig till att starta webshopen. Då fick jag utlopp för min kreativa sida och tjänade lite pengar, drömmen! Arbetet har sedan gått upp och ner beroende på livssituation och inspiration. Efter några svackor har jag hittat gnistan igen, vilket är hur roligt som helst.

Hur var det att börja, vad var svårast?
I början var verkligen allt supersvårt. Men jag tog det ett steg i taget. Innan jag drog igång företaget lärde jag mig bokföring och pluggade på alla regler som finns gällande ekonomi, tillverkning, försäljning osv. Då hade jag redan sålt smycken som hobbyverksamhet i några år, så den biten kunde jag ju. Men att dra igång företaget och axla det ansvaret var rätt tungt i början. Jag var livrädd för att göra något fel,  men så här ett par år senare går det på ren rutin. Sen var det jättesvårt att beräkna material och åtgång i början, men det tror jag är en sådan sak man får lära sig med tiden.

Tjänar man verkligen några pengar på den eller blir det mer som en hobby, är det värt det egentligen?
Ju mer tid jag investerar i webshopen, ju mer ordrar trillar in. Jag önskar att jag hade mer tid att lägga på webshopen men just nu ser jag den enbart som ett extrajobb. Då tjänar jag därefter. Så ja, det är ju lite som en hobby går med vinst. Är målet att bli rik eller tjäna större summor pengar skulle jag inte rekommendera att sälja smycken eller andra småsaker eftersom det är så låga summor det handlar om. Men det är ett himla roligt extrajobb!

Hur hittar du material?
Jag vänder upp och ner på loppisar efter material att göra om till smycken.  Alla delar som är nära kroppen är nya. De hittar jag hos olika grossister, både svenska och utländska. Tidigare handlade jag mycket på Ebay och Aliexpress, problemet är bara att man då har noll koll på hur tillverkningen går till och kvaliteten på materialet.

Har du stora lager?
Då jag vill lägga ut smycken successivt i webshopen har jag ganska mycket material på lager. Men egentligen har jag inte så mycket material, tycker jag själv. Andra tycker dock att jag har massor material! Kanske ett tiotal små lådor med fack, ett sortimentskåp och en mängd förvaringslådor i skolådesize. Och så tillkommer ju packning, emballage och kontorsmaterial. Har utan problem fyllt våran ”skrubb” (walk-in-closet) med nästan bara material… Så det är nog ett ganska stort lager ändå.

Har du lärt dig något under tidens gång som du önskar att du visste när du började?
Önskar verkligen att jag hade förstått vikten av en rejäl affärsplan och en tydlig strategi tidigare. Jag har bara kört på, men det först nu när jag började plugga och då analyserar fram målgrupper och strategier för webben som jag känner att det jobb jag lägger ner faktiskt ger resultat. Lägg ner tid på att förnya affärsplan och strategier regelbundet. Bara gör’t, hur tråkigt det än är!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 • Svara
  ISA
  26 april 2015 av 18:31

  tycker du är så modig som ändå vågade satsa på detta! är som du skriver en hel del jobb bakom kan jag tro. you go girl! 😀

 • Svara
  Alexandra
  26 april 2015 av 19:32

  Vilket bra inlägg! Jag läser gärna mer om hur det går för dig 🙂

 • Svara
  Carolina
  27 april 2015 av 06:13

  Hej! Vilken fin och välskriven blogg du har! För att inte tala om din webshop! Vill ju ha ALLT! 🙂

  Och som svar på din kommentar: Ja, det är faktiskt lite av en dröm att ha höns! De är jättefina och sprider så härlig ”Barnen i bullerbyn-känsla” 🙂

 • Svara
  Aaa
  27 april 2015 av 11:26

  Vad duktig du är! Ska kika in på din webshop.

 • Skriv en kommentar