Hemma Odling

Ett enkelt sätt att torka kryddor på

Torka kryddor snabbt och enkelt | Matildigt   Torka kryddor snabbt och enkelt | Matildigt Torka kryddor snabbt och enkelt | Matildigt

Jag har byggt en kryddtork! Eller vad tusan man ska kalla denna lilla sak.

Tidigare har jag hängt upp hela knippen med färska kryddor i fönstret och låtit kryddorna torka på så sätt innan jag smular ner dem för framtida bruk. Det funkar fint och är väldigt dekorativt, men jag märkte att jag behövde ett smidigt sätt att torka mindre blad på vartefter att jag plockar av dem för att växterna ska grena sig ordentligt. Det är ju inte alltid man vill använda kryddorna på direkten även om de smakar som allra bäst då.

Med mitt lilla behov i åtanke byggde jag mig en simpel kryddtork av ett brödfat (eller vad tusan det är för något, typ en platt brödkorg med stora hål i botten) som jag har hängt upp i fönstret med hjälp av kedjor. Vi har inte sol på denna sida av huset så kryddorna ligger svalt och torkar på egen hand. Det går galet fort när luften hela tiden cirkulerar underifrån. När bladen sedan har torkat smular jag bara ner dem i återanvändna kryddburkar.

Visst hade jag kunnat torka kryddorna i ugnen eller på en handduk, men nu har jag verkligen hittat en ultimat lösning av saker som redan fanns hemma i skåpen. Så skönt att bara kunna placera ut bladen och komma tillbaka efter ett par dagar när det är dags för nersmulning. Praktiskt värre! Hemmafix for the win.

PS. Om någon har haft problem med att gå in på bloggen under dagen idag så beror det på att klåfingriga jag råkade ändra en inställning i bloggens brandvägg… Oops, sorry!

(Visited 311 times, 1 visits today)

Du kanske också gillar

11 kommentarer

  • Svara
    Maria
    23 maj 2015 av 18:24

    Smart o praktiskt som attans! Vad är det för spännande växter du har där i fönstret, egenodlade?

    • Svara
      Matilda
      23 maj 2015 av 18:30

      Om du tänker på de stora gröna växterna så är det passionsfruktplantor från vanlig passionsfrukt som säljs i mataffären. Den som blommar är en vanlig pelargon och så har jag en pytteliten citronplanta till vänster. 🙂

      • Svara
        Maria
        24 maj 2015 av 12:55

        Kul! Passionsfrukt alltså, det måste jag testa.

  • Svara
    Vanessa andersson
    24 maj 2015 av 06:53

    åh så smart 😀

  • Svara
    Sandra
    25 maj 2015 av 07:53

    Superfint och smart lösning! Gjorde också en tork förra hösten men har fakltiskt inte använt den mer än till svamp 😛

  • Svara
    Sofi
    27 maj 2015 av 08:59

    Nej, vilken smart lösning. Och fin! 🙂

  • Svara
    My
    8 juni 2015 av 14:47

    Hur kommer det sig att du torkar basilika o inte fryser in det som man brukar göra oftast?

    • Svara
      Matilda
      8 juni 2015 av 14:51

      Jag fryser in ungefär hälften av bladen. 🙂 Men ibland lagar jag mat som jag vill ha just torkade kryddor till, därför torkar jag även basilikan.

  • Svara
    Annica
    10 maj 2016 av 16:37

    Så smart grej! Var har du fått tag i det där ”brödfatet”? Jag skulle så gärna få fatt på ett sånt. Trevlig blogg 🙂

    • Svara
      Matilda
      10 maj 2016 av 22:18

      Loppis! Det brukar alltid finnas olika varianter för småpengar så håll utkik där är mitt tips 🙂

      • Svara
        Annica
        11 maj 2016 av 09:13

        Tack för tipset! Det kommer jag garanterat att göra. 🙂

    Skriv en kommentar