Kategorier
Smyckestillverkning

Ta hand om dina smycken

Jag brukar säga att det inte spelar någon roll om man använder juveler eller bijouterier, alla smycken är värda att tas hand om. Att billiga smycken går sönder snabbt är absolut inte sant, men det kräver också att man hanterar dem varsamt och med respekt som med exakt allt här i livet. Här kommer några små tips på hur jag hanterar mina smycken. De är fortfarande lika fina som den dagen då jag tillverkade eller köpte dem.

Förvara dina smycken separerade, torrt och mörkt. Låt dem inte trassla ihop sig så att du får slita och dra för att få isär dem från varandra. Delarna kommer lossna och falla isär då de inte är gjorda för den typen av ”kraft”. Då olika sorters metaller i värsta fall kan reagera vid kontakt med varandra bör de förvaras helt separerade, t.ex. i påsar eller askar. Annars kan metallen oxidera och bli missfärgad på ytan. Detsamma gäller för smycken som förvaras i dagsljus, då kommer metallen att försvagas så småningom och därför bör de förvaras mörkt.

Duscha inte med dina smycken på dig. Smycken hör inte hemma i fuktiga miljöer. Pläteringen försvagas, metallen försvagas, lödningar försvagas och dina smycken kommer absolut garanterat att missfärgas. Att duscha med sina smycken är att långsamt ta död på dem. Bara gör det inte.

Rengör dina smycken ibland. När smycket börjar bli lite matt är det dags för en uppfräschning. Det samlas hudrester och andra mindre najsa saker, speciellt i kedjor och vid stiften i örhängen. De flesta smycken går att rengöra ypperligt bra med vanligt diskmedel och en mjuk trasa. Undvik att få vattnet på limmade ytor bara. Är smycket av rent silver brukar jag rengöra med aluminium och bikarbonat.

Reparera dina smycken. Har kedjan gått av? Har låset blivit kaputt? Mycket går att reparera själv. Du behöver bara tänger och lite olika tillbehör som finns på t.ex. Tradera eller Panduro för en billig peng. Youtube:a tutorials på hur man gör och vilket material som behövs. Det är mycket enklare än man kan tro.

Sedan finns det personer vars smycken alltid missfärgas snabbt, ofta genom att kedjan oxiderar och blir missfärgad. De kan även färga av sig på huden i värsta fall och lämna gråa eller gröna spår. Detta är svårt att göra något åt då det beror på hudens ph-värde eller att man är fuktig på hudytan. Det sistnämnda kan bero på att man har fet hy, har smörjt in sig med hudkräm eller att man svettas. Då skulle jag hålla mig till äkta metaller istället, t.ex. rent silver, som inte försvagas av ph-värde eller fukt.

Vårda dina små juveler ömt, oavsett om de kostade 100.000 kronor eller bara en liten sketen tia. De förtjänar det, och planeten vi bor på förtjänar ett långsiktigt tänk där slit- och slängkulturen bör motarbetas.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

3 svar på ”Ta hand om dina smycken”

vettigt inlägg. TACK för tipsen! när jag läser det är allt så logiskt men det är inte alltid man tänker på det själv. men i will!

Håller med! Smycken känns mindre attraktiva och man har ingen lust att använda dem då de är lite svarta och kladdiga och oxiderade… då borde man ta sig i kragen och rengöra dem! Jag har använt någon kemisk rengöring som funkade helt ok.

Väldigt bra inlägg! Jag borde verkligen bli bättre på att ta hand om mina smycken. Tyvärr är jag en sån som slänger alla smycken i en och samma nessescär och får stå där och rycka och dra när det väl är dags att använda dem. Skärpning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *