DIY

Virkade hexagonformade glasunderlägg

Virkade hexagonformade glasunderlägg | Matildigt Virkade hexagonformade glasunderlägg | Matildigt

Efter ett par månaders uppehåll från Monthly Makers på grund av stenhårt pluggande och stenslapp semester kändes det som hög tid för mig att skapa något igen. Denna gång var temat textil så jag rotade fram mina garnnystan för att improvisera fram ett bidrag. Resultatet blev ett par hexagonformade glasunderlägg virkade av ett loppisfyndat garn i naturvit färg. Lagom stor ansträngning, men ett väldigt fint resultat. Jag gillar verkligen att använda underläggen tillsammans med genomskinliga koppar så man ser det virkade mönstret genom bottnen, och så känns det ju hemtrevligt med lite virkade inslag i inredningen.

Virkade hexagonformade glasunderlägg | MatildigtVirkade hexagonformade glasunderlägg | Matildigt

När jag virkade på dem frågade Timmy: ”det är väl inte så vanligt att kunna virka nu för tiden?”. Det kanske det inte är? Nog för att jag lärde mig virka fasta maskor i syslöjden, men att virka efter mer avancerade mönster har jag lärt mig från min mamma (och stickning från min mormor) och det var typ det bästa jag visste när jag var liten. Det slog Barbie med hästlängder, alla dagar i veckan. Jag tänkte skriva ner mönstret i ett eget inlägg om någon annan besitter samma superkrafter och/eller vill testa på att virka egna glasunderlägg. För det är klart att det är en superkraft att kunna virka!

Du kanske också gillar

13 kommentarer

 • Svara
  Sofiamilk
  19 augusti 2015 av 22:18

  Jättejättefina! Tycker det är så himla kul att virka, gjorde det väldigt ofta förr men har liksom ”tappat maskan” ett tag. Hehe.

 • Svara
  Vajb
  20 augusti 2015 av 00:06

  Vilka snygga! Jag står i startgroparna för att lära mig virka, för det är verkligen superkrafter jag vill ha! 🙂 Så jag ser fram emot en beskrivning. Lagom stort projekt så här i början. Det blir snabbt resultat 😉

 • Svara
  Sandra
  20 augusti 2015 av 17:41

  Vad snygga! Ja virkning måste ju vara en superkraft, finns så mycket fint man kan göra med det och kul är det också 🙂

 • Svara
  Anna María
  21 augusti 2015 av 08:31

  Kul att du är tillbaka i skapandet med MM! Och så fina underlägg. Virka är verkligen kul, men det var längesedan jag riktigt satt ner och gjorde det. Vore kul med en beskrivning så jag kan testa!

 • Svara
  Jeanette
  21 augusti 2015 av 09:22

  Dom är ju helt bedårande! Nu önskar jag att jag kunde virka.

 • Svara
  Malin / Inte vego, men
  22 augusti 2015 av 13:58

  Fint blev det! Gillar verkligen de där genomskinliga kopparna, och det blir verkligen snyggt med mönstret igenom.

 • Svara
  lopplisa
  25 augusti 2015 av 17:19

  Jättesöta skydd mot ringar efter glas på den bordskivan!!

 • Svara
  Silje
  25 augusti 2015 av 19:00

  Så utrolig nydelige de ble! Sekskanter passer jo helt perfekt til være glassunderlag, og disse heklede er rett og slet superfine 🙂

 • Svara
  Alicia
  25 augusti 2015 av 20:27

  GU va snygga!!!! Supermodern tolkning av gammal mormorsteknik och jag ÄLSKAR den typen av krasch mellan inne och ute! Inte för att virka borde vara ute – det äger – men jag tror det ligger något i att folk inte kan göra det längre. Det står kvar i läroplanen för syslöjden men det är få som utvecklar tekniken efter det. Detsamma gäller ju stickning, tovning, broderi, vävning och alla möjliga textila hantverkstekniker som konkurreras ut av industrin + inte har någon status pga är traditionellt kvinnliga uttrycksformer. Det är delvis därför jag tycker att ett initiativ som MM är så himla bra och viktigt, för att det kanske kan inspirera någon att prova något nytt (gammalt) eller utveckla en teknik en lärt sig grunden till i skolan osv. Döfett då om du delar mönster och gör virkningen ännu mer tillgänglig! 🙂

 • Svara
  Sandra
  26 augusti 2015 av 06:49

  Vilket underbart bidrag! Så duktig du är som kan få dem så raka. Jag är världens sämsta på den typen av handarbete men jag kanske skulle kunna lära mig om jag väl försökte. hmm..

 • Svara
  Mikaela
  27 augusti 2015 av 15:04

  Håller med om Alicias kommentar, kombinationen av det moderna med hexagonformen och det mer klassiska mormorsvirkade är riktigt snygg!

 • Svara
  Jessica
  31 augusti 2015 av 19:39

  Så fantastiska! Speciellt ihop med genomskinliga koppar – helt magiskt!!

 • Skriv en kommentar