DIY

Pressa och torka växter på enkelt sätt

DIY Tavla av torkade blommor och växter

”Hur pressar du växterna så att de bevarar färgen? Mina blir alltid så fula.”

Jag lägger dem i en pocketbok. Ja, precis så spartanskt och enkelt.

Det finns särskilda pressar att använda sig av men en helt vanlig pocketbok har fungerat fint för mig. Det är viktigt att pappret kan absorbera vätskan som finns i växten vilket kräver ett papper med sträv yta. Större växter kan pressas i böcker med strävt papper i eller i dagstidningspapper. Har man inte en tidning hemma (det har nämligen inte jag) så fungerar det hyffsat bra att använda tunnare oblekt hushållspapper.

Men viktigast av allt är ju själva tyngden som pressar ihop växterna. En bok kan man ju bara ställa ett tungt föremål ovanpå, medan större växter i tidningspapper kan pressas mellan plankor, under förvaringslådor eller liknande. Där får de vara ifred ett par veckor tills de torkat, sedan är det fritt fram att ta fram och göra något fint med dem. Till exempel en tavla.

Du kanske också gillar

3 kommentarer

 • Svara
  Klara
  4 september 2015 av 12:22

  så fint! tänkte göra det här i somras, men det blev aldrig av… kanske nästa år 🙂

 • Svara
  { Rania Maria Photography }
  5 september 2015 av 09:17

  Har en större blomma från en bukett pressad mellan tidningspapper under några tunga böcker nu, får se hur det går! Tack igen för bra tips 😀 Ska pressa lite mindre blommor och blad också. Så himla kul 😀

 • Svara
  Agnes
  5 september 2015 av 23:54

  Jag gör också så, blir så fint! <3

 • Skriv en kommentar