Recept

Gör eget nyponpulver

  Gör eget nyponpulver | Matildigt

Alla känner vi nog till att nypon innehåller väldigt mycket C-vitamin som sägs motverka förkylningar och infektioner. Nypon är med andra ord en riktigt superfrukt. Jag är ingen näringsexpert, men jag vet att det är en liten frukt värd att ta tillvara på nu när kylan sakta kryper sig på.

Det är guld värt att ha en massa nyttigheter i pulverform som bara blandas ner i all sin enkelhet i smoothien på morgonen. Men det är ju så himla dyrt att köpa färdiga pulver! Varför inte göra ett eget vitaminspäckat pulver av alla nypon som jag passerar på mina skogspromenader tänkte jag och plockade på mig ett par liter en kväll. De växer ju som ogräs i skogen denna tid på året, helt gratis att plocka. Därefter skred jag till verket och tillverkade en mängd motsvarande en summa på 400 kronor (!) om det hade varit köpt i en affär. Vill du veta hur jag gjorde? Bra, för här kommer beskrivningen!

Beskrivning: Göra eget nyponpulver

1. Plocka ett par liter nypon. Undvik nyponbuskar som växer nära trafikerade vägar för att få ett så rent pulver som möjligt. Håll utkik efter avlånga och orangeröda nypon eller klarröda och lite rundare nypon. De sorterna är allra enklast att göra pulver av. Alla nypon smakar dock inte gott så ta gärna en liten smakbit eller lukta på frukten. Det ska smaka/lukta typiskt nypon.

Torkade nypon som ska bli till vitaminrikt nyponpulver | Matildigt

2. Rensa nyponen, dela i halvor och låt torka antingen i ugnen på ventilerad värme i 40 grader (ej högre temperatur, då försvinner vitaminerna) eller i ett fönster tills de är torra och hårda. Det tar ungefär ett dygn i ugnen och ungefär en vecka i fönstret. Om du inte äger en kraftfull blender kan det vara en god idé att kärna ur nyponen då kärnorna är väldigt hårda, men då går du också miste om en massa nyttigheter.

Klipulvret i torkade nypon| Matildigt
Plocka bort det kliande luddet!

3. Häll ner bären med kärnor i en blender och mixa till ett slätt pulver. Sila bort hela kärnor och större skalbitar med en grovmaskig sil. Om nyponen innehåller mycket ”klipulver” kommer detta att lägga sig i små bollar ovan på pulvret när du skakar på silen. Plocka bort det. Om du har valt att bara torka skalen kan du pulverisera dem med hjälp av en mandelkvarn eller mixerstav.

Förvara i en tät glasburk på ett mörkt ställe. Dosering för hela dagsbehovet av C-vitamin är en matsked. Pulvret är med andra ord väldigt drygt och räcker länge!

Du kanske också gillar

16 kommentarer

 • Svara
  rebecca
  22 september 2015 av 10:24

  ååh va fint det ser ut när det är i en fin burk! as snygg design på bloggen också <3

 • Svara
  Stina - Tillvaron.se
  22 september 2015 av 12:07

  Men vad spännande, jag måste verkligen ge mig ut och plocka nypon 🙂 Måste ju vara jättebra att ha i över frukostgröten på morgonen 🙂 Men försvinner vitaminerna då om jag har pulvret i när jag kokar gröten tror du?

 • Svara
  MADDISENJ.SE
  23 september 2015 av 12:29

  Vilket bra tips

 • Svara
  Moa
  23 september 2015 av 18:40

  Åh vad bra att jag hittade detta recept för nypon pulver är ju så dyrt på hälsokost! 🙂

 • Svara
  Sofie Hallgren
  23 september 2015 av 19:46

  Men gud vilka fina bilder du tar 😮

 • Svara
  Anna María
  23 september 2015 av 21:54

  Så himla bra inlägg. Har gått förbi flera buskar som jag vill plocka nyponen på men jag har liksom inte riktigt vetat hur jag ska hantera nyponen. Att göra pulver känns som ett bra alternativ.

 • Svara
  Elin
  24 september 2015 av 10:43

  Åh så fina bilder du tar! 😀 KRAM <3

 • Svara
  MADDISENJ.SE
  24 september 2015 av 17:16

  Ja verkade spännande

 • Svara
  N
  24 september 2015 av 21:19

  Kanonbra tips!

 • Svara
  Cassandra
  25 september 2015 av 17:30

  Så bra tips 🙂

 • Svara
  Minna
  7 oktober 2016 av 15:30

  Alltså, hur plockar man bort kliet på ett smidigt sätt? Mitt lägger sig inte alls sådär snällt ovanpå 🙁

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   7 oktober 2016 av 15:43

   Oj, ingen aning! De gånger jag har gjort nyponpulver har det bara varit att plocka bort så därför har jag inget bra tips 🙁

 • Svara
  kerstin karlsson
  17 september 2017 av 19:53

  Hej, kan man ta fel på nypon och annat liknande? Jag har vad jag tror är nypon men de smakar i luktar väldigt lite. Tack i alla fall för receptet. Jag ska ut i leta mer nypon.jag har tidigare köpt på hälsokosten. Ska ta ner i fröbröddegen.

  • Svara
   Matilda
   17 september 2017 av 21:12

   Det finns olika sorters nypon varav en del sorter är ganska smak- och luktlösa. Vet dock inte om de skiljer sig åt sett till näringsinnehåll. Kul att receptet uppskattas! 🙂

 • Svara
  Rikard
  26 november 2018 av 13:02

  Hej,
  Väldigt bra tips men det var nästan omöjligt att mala kärnorna. Jag undrar vilken blender du använder?

  • Svara
   Matilda
   26 november 2018 av 21:21

   Hej! Minns tyvärr inte vad min blender hette, har inte kvar den. Men det var en vanlig blender som låg runt 500kr i pris.

  Skriv en kommentar