DIY

108 mormorsrutor senare

DIY - Virkad filt av mormorsrutor | Matildigt
DIY - Virkad filt av mormorsrutor | MatildigtDIY - Virkad filt av mormorsrutor | MatildigtDIY - Virkad filt av mormorsrutor | Matildigt

Temat till Monthly Makers i oktober är garn. Egentligen har jag virkat på denna filt av mormorsrutor sedan tidigt i somras. När det var ett par rader kvar att virka tog garnet slut och filten glömdes lite halvt bort. Vad passar bättre till månadens tema, tänkte jag, än att jag återupptar arbetet och gör klart den återstående biten.

Jag valde att hålla mig till färgerna svart, grått och vitt för att utmana den traditionella mormorsfilten som ofta virkas i alla möjliga härliga färger. Faktum var att jag hade några blåa, rosa och gröna rutor med i början men kände att det skar sig lite mot den dova färgskalan i vårat hem. Gråskala är ju inte så pjåkigt ändå.

Efter många timmars virkande den senaste veckorna så är filten äntligen klar. Med betoning på äntligen, för jag vill inte ens veta hur många timmar, dagar eller veckor jag lagt på att virka alla rutor. Filten mäter ungefär 150×120 cm vilket är den perfekta storleken för en liten person som mig. Nu ligger den i soffan och får värma mig under kyliga höstkvällar.

Du kanske också gillar

29 kommentarer

 • Svara
  Silje
  22 oktober 2015 av 14:08

  Teppet ble jo nydelig! Vet veldig godt hvor mange timer det ligger bak et slikt arbeid, men så er det jo gøy også! 🙂

  • Svara
   Matilda
   22 oktober 2015 av 14:44

   Verkligen! Resultatet var värd all den tid jag suttit med virknålen i handen.

 • Svara
  Stina - Tillvaron.se
  22 oktober 2015 av 14:17

  Alltså den är så himla fin! Jag köpte en på loppis för ett år sedan men den har knappt varit framme just på grund av de knalliga färgerna… Men jag sparar den ändå, man vet ju aldrig vilken färgskala man har i ett framtida hem 😉

  • Svara
   Matilda
   22 oktober 2015 av 14:22

   Så sant! Ja, i så fall får jag väl virka en ny… Blir utmattad av bara tanken!

 • Svara
  Jennifer
  22 oktober 2015 av 18:32

  Älskart!
  Jag började på ett lapptäcke för ett år sen men sen tog mitt garn slut så nu ligger 100 mormorsrutor i en tygkasse och är ledsna :/

  • Svara
   Matilda
   26 oktober 2015 av 14:17

   Hoppas du återupptar arbetet någon dag, så synd om det bara blir liggandes!

 • Svara
  Pernilla
  25 oktober 2015 av 12:00

  Så fin filt! De färgerna hade nog passat fint i vårt hem med, för vi har en likadan soffa 😉 Men vi får väl se om jag orkar ge mig på ett sådant monsterprojekt…

  • Svara
   Matilda
   26 oktober 2015 av 14:18

   Det tycker jag, man kan ju ha det som ett projekt över en längre tid 🙂

 • Svara
  Sabina
  25 oktober 2015 av 14:39

  Wow, den passar jättefint med resten av din inredning! Jag kan inte alls få till mina mormors rutor så är verkligen imponerad 🙂

  • Svara
   Matilda
   26 oktober 2015 av 14:19

   Tack! 😀 Övning ger färdighet. Slängde bort de första jag gjorde då de inte alls blev så jämna och fina som jag ville.

 • Svara
  Borgmästaren
  25 oktober 2015 av 16:06

  Ja, det tar sin lilla tid att få till alla rutor. Jag har gjort en filt tidigare och lade ut rutorna när jag tyckte jag hunnit en bra bit . Det visade sig att jag inte alls hunnit en bra bit utan knappt kommit igång. Det har inte blivit fler filtar. Färgerna passar in jättebra hos er, att döma av bilden .

  • Svara
   Matilda
   26 oktober 2015 av 14:20

   Åh vad jag känner igen mig! Gjorde precis samma sak. Det krävs många fler rutor än en föreställer sig!

 • Svara
  Anna María
  25 oktober 2015 av 17:53

  Vilket fantastiskt jobb! Så fint att du höll den i gråskala också.

 • Svara
  Form&Känsla
  25 oktober 2015 av 18:38

  Som en modern variant av en gammal klassiker! Jättesnyggt i gråskala!
  /linda

 • Svara
  Ruth | HungryHeart.se
  25 oktober 2015 av 21:36

  Jag beundrar verkligen att ditt tålamod räcker till 108 mormorsrutor… Men så oerhört fint resultatet blev! Roligt att se en mormorsrutorfilt i sobrare färger. Den passar helt perfekt i din soffa!

 • Svara
  Julia
  25 oktober 2015 av 22:01

  Passar så bra till dynorna, älskar kombon av randigt, löv och mormorsrutor 🙂 Jättefint!

 • Svara
  Amanda
  26 oktober 2015 av 19:04

  Önskar att jag hade tålamodet att virka och kunna göra såhär fina saker 🙂

 • Svara
  Alicia
  27 oktober 2015 av 10:07

  ÅÅååh vad vacker den är! Verkligen snyggt med gråskalan! Och alltså haha jag vet, det tar så obeskrivligt lång tid? Ska räkna på hur många timmar det kan ha tagit mig att göra min filt (som jag hatar så mycket efter att ÄNTLIGEN ha färdigställt den att den är förpassad till en garderob och inte ens har fått ett inlägg på bloggen än). Snacka om frustrerande och ekonomiskt ohållbar teknik egentligen, men ändå så beroendeframkallande!

  • Svara
   Matilda
   30 oktober 2015 av 14:36

   Det är så himla många timmar att det knappt går att föreställa sig. Men ja, det är nästan lite terapeutiskt att sitta där med nålen i handen och på så sätt är det värt varenda timme.

 • Svara
  Embla
  27 oktober 2015 av 12:06

  men ohmyyy så fint !

 • Svara
  Mikaela
  30 oktober 2015 av 22:17

  Så himla fin filt! Gillar verkligen färgvalet och vilket jäkla jobb du gjort! Trodde du först du hade gjort hela nu under två veckor och blev lite chockad, haha. En filt av den storleken tar sån tid, bra jobbat!

 • Svara
  Fanny
  31 oktober 2015 av 20:09

  Ambitiöst! Den känns både traditionell och modern på samma gång! Fint!

 • Svara
  Alexandra
  1 november 2015 av 17:28

  Det vackraste jag sett. (!) SNÄLLA kan inte du göra ett inlägg där du visar hur du gått till väga för att virka den? Vill så gärna också göra en. Kanske en film på hur du gjorde en ruta eller några länkar du använde dig av när du gjorde den? Eller du kanske bara har några tips? Skulle döda för en likadan :))) Tack för en fantastisk blogg!

  • Svara
   Matilda
   4 november 2015 av 09:11

   Ska försöka knåpa ihop ett inlägg om det. Tack själv för dina fina ord!

 • Svara
  Marie Andersson
  18 januari 2017 av 22:28

  Så himla fin ! Älskar färgskalan. Går det att få mönsterbeskrivning till filten? Vad för garn har du använt?

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   19 januari 2017 av 10:37

   Tack! Jag minns inte riktigt vilket mönster jag använde. Jag utgick från första bästa när jag googlade efter mönster på mormorsrutor. Garnet var det billigaste möjliga jag kom över, virknål 4-5 så det var ett ganska kraftigt garn.

 • Svara
  Anne-Li Richter
  27 december 2018 av 17:16

  Hej,
  Tack för inspo!
  Så snygg pläd 🙏🌺
  Hälsar
  Anne-Li

 • Svara
  Kerstin Åström
  14 april 2019 av 19:28

  Hej!
  En så fin filt!
  Jag skulle så gärna vilja ha beskrivningen och göra en likadan!
  Så tacksam om Du vill/kan skicka den till mig.
  Kram Kerstin

 • Skriv en kommentar