Kategorier
Recept

Stapelvaror i mitt skafferi

En helt ny värld öppnade sig för mig när jag i somras bestämde mig för att skippa lakto-ovo i lakto-ovo-vegetariskt för att övergå till att äta vegetariskt/veganskt. Plötsligt blev jag tvungen att hitta plantbaserade substitut till näringen som jag tidigare fick från kött, mjölk och ägg. Sakta men säkert har jag hittat matvaror som blivit stapelvaror i mitt skafferi och nästan halverat mina matkostnader på köpet. Vill du vilka varor som har varit guld värda för mig och som jag tycker är bra mat för veganer att ha hemma i skafferiet?

Torkade bönor, linser och ärtor

Om man man vill hålla matkostnaderna låga har jag bara ett råd. Köp torra okokade bönor, ärtor och linser. Välj gärna i största möjliga mån svenskodlat. Koka hela förpackningen på en gång och frys sedan in i portionsförpackningar. När det vankas matlagning är det bara att plocka fram ur frysen. Betydligt billigare än att köpa färdigkokta varor på tetra eller konservburkar. Jag lever på röda linser och kidneybönor känns det som. Gör bönbiffar av alla slags bönor, använder linser istället för färs, gör hummus av kikärtor, groddar mungbönor och så vidare i all oändlighet.

I mitt skafferi - bra mat för veganer | Matildigt

Mathavre och matvete

Jag förstår ärligt talat inte varför vi äter så himla mycket ris när vi har detta superfood på våra åkrar. Ett klimatsmart, närodlat och billigt alternativ. Innehåller mycket protein, fibrer, järn och zink vilket inte är helt fel. Eller, det är inte fel alls. Det är ju hur bra som helst. Och så behöver det bara kokas i ynka 10-15 minuter. Bildar tillsammans med bönor, linser och ärtor ett ypperligt bra alternativ för högvärdigt protein.

Bovete

Bovete är ett måste i mitt skafferi då det är fullspäckat med högvärdigt protein som är viktigt för oss som tränar. Boveteflingor är min favorit och det använder jag till gröt, dadelbollar och i matiga smoothies. Dessvärre odlas bovete på andra sidan jordklotet så det är bra att vara lite sparsam med det. Men ibland är det bara skönt att slippa tänka på att kombinera mat för att få högvärdigt protein, och då är bovete guld värt (och säkert överkurs för många av er som inte är tränande veganer).

Frön, kärnor och nötter

Ät som de är, hacka och blanda ner i bröd och bakverk, toppa maträtten eller rosta lite lätt tillsammans med salt. Nötter innehåller nyttiga fetter och drösvis med vitaminer och mineraler. Det finns på fullaste allvar inget livsmedel som mättar min mage så länge som frön, kärnor och nötter gör.

I mitt skafferi - bra mat för veganer | Matildigt

Superfoods

Dundernyttiga superfoods i pulverform slår aldrig fel oavsett om man är vegan eller ej. Perfekt att mixa ner i smoothies för att få en vitamin- och mineralinjektion. Carobpulver är min favorit då smaken är lik kakao, men carobpulver har mindre fett och är sötare naturligt. Smakar lite kolaaktigt och är så smaskigt att använda i bakning tillsammans med kakao. Spirulinapulver är egentligen alger och som du säkert vet så är spirulina en riktig näringsbomb med. Innehåller bland annat omega 3 precis som fiskar. Spirulina smakar inte så överdrivet gott på egen hand, men blir perfekt tillsammans med blåbär som döljer smaken. Och så nyponpulver – men det känner ni väl redan till efter mitt inlägg om hur du tillverkar eget nyponpulver?

Egentligen skulle jag kunna lista säkert tjugo olika mat- och råvaror till, men ibland är lagom bäst. Kanske ska jag knåpa ihop ett inlägg om mina stapelvaror när det gäller att trolla fram nyttiga snacks också, vilket jag råkar ha en hel hylla dedikerat åt i skafferiet som den snacksbesatta person jag är. Och efter det kanske titta på vad jag äter i godisväg eftersom jag är lite av en expert på veganskt godis. Eller godis överlag egentligen, om jag ska vara riktigt ärlig. Mat alltså, typ det bästa jag vet.

Vad är dina måsten i skafferiet? Berätta gärna, så jag får matnörda ännu mer!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

6 svar på ”Stapelvaror i mitt skafferi”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *