Recept

Grodda mungbönor

Grodda mungbönor - beskrivning | Matildigt Grodda mungbönor - beskrivning | Matildigt
Grodda mungbönor - beskrivning | Matildigt Grodda mungbönor - beskrivning | Matildigt

Om jag fick välja årets julklapp, då skulle årets julklapp vara en groddburk! Förutom att det är så himla gott med groddar så är det ett billigt och klimatsmart sätt att få i sig massor med näring. Min groddburk används flitigt här hemma vill jag lova. Minst en gång i veckan gör jag en omgång.

Den tjusiga groddburken från Renée Voltaire fick jag i present av Timmy för något år sedan. Men man behöver absolut ingen fancy burk egentligen. För den som vill komma billigt undan går det utmärkt att göra en egen groddburk. Gör små hål i locket till en glasburk och låt burken stå upp och ner lite lätt vinklad så att vattnet rinner ut.

Mungbönor är mina favoriter, men ibland varvar jag dem med alfaalfafrön, gröna- och röda linser. När jag ändå har förklarat min kärlek till mungbönor så tänkte jag berätta hur jag groddar dem. Mungbönor äter jag oftast som de är bara, men de är också goda i wok eller smoothies. Torra mungbönor säljs i välsorterade matbutiker.

Grodda mungbönor

1. Mät upp 0.5-1 deciliter mungbönor. Det blir en stor mängd färdiga groddar!
2. Skölj bönorna noggrant. Lägg dem i burken och fyll med vatten. Låt stå blötlagda i 12 timmar.
3. Häll av vattnet och låt burken stå lutad som i ställningen ovan resterande tid.
4. Skölj groddarna 2-3 gånger varje dag.
5. Efter 3-4 dagar är groddarna redo att avnjutas. Rensa eventuellt bort de mjuka skalen om du inte vill äta dem. Förvara groddarna i en tät burk i kylskåpet.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 • Svara
  Amanda
  28 november 2015 av 18:49

  Men åh vilken smart burk! Blir sugen på att skaffa en sån själv…

  • Svara
   Matilda
   28 november 2015 av 19:28

   Gört! Är så himla glad över min.

 • Svara
  Ellen
  28 november 2015 av 21:24

  Åh, groddar! Hade nästan glömt bort att det finns, får kanske ta och göra mig ett lass jag med.

 • Skriv en kommentar