DIY Recept

Gör eget vaniljextrakt

Beskrivning på hur du gör eget vaniljextrakt | Matildigt
Beskrivning på hur du gör eget vaniljextrakt | Matildigt Beskrivning på hur du gör eget vaniljextrakt | Matildigt

Jag älskar smaken av vanilj. Jag älskar doften av vanilj. Jag älskar ordet vanilj. Jag älskar vanilj helt enkelt. Vaniljpulver är en stapelvara som går åt som smör i solsken hemma hos mig och används i allt; smoothies, gröt och chiapudding men framförallt i bakning. Istället för vaniljpulver i bakning kan man även använda vaniljextrakt.

Vanuljextrakt är vaniljstänger som konserveras i alkohol vilket ger en väldigt koncentrerad vaniljsmak. Extrakt håller smaken betydligt längre då smaken inte avdunstar som den lätt gör i pulverform. Men när jag stod i affären med en flaska i handen tänkte jag; varför inte göra eget vaniljextrakt istället för att köpa färdigt? Perfekt lördagssyssla när snön faller ner utanför fönstret och man gärna stökar omkring inomhus i värmen.

Det är ynka två ingredienser som behövs. Alkohol och vanilj. En flaska vodka stod redan i mitt skafferi och behöver användas till något vettigare än att drickas upp och vaniljstängerna köptes för ungefär två guldtior. Nu står min lilla flaska med vaniljextrakt också i skafferiet och gottar till sig, och ska så göra i tre månader till. Gör eget vaniljextrakt du med, det är så enkelt att det nästan är löjligt!

Beskrivning på hur du gör eget vaniljextrakt | Matildigt

Vaniljextrakt

Du behöver

100 ml vodka (ca 40%-ig sprit)
Glasflaska som rymmer 100 ml (finns att köpa från t.ex. Ebay)
2 vaniljstänger

Gör såhär

Rengör glasflaskan noggrannt. Skär vaniljstängerna i lagom stora bitar så att de ryms i flaskan. Skär ett snitt längst med stängerna men låt ändarna vara slutna. Låt fröerna vara kvar inuti stången. Placera stängerna i flaskan och täck helt med spriten. Låt vila mörkt och svalt i tre månader. Extraktet kommer att få en bärnstensfärgad nyans efter ett tag.

Användning

En halv tesked vaniljextrakt motsvarar en hel tesked vaniljpulver eller en matsked vaniljsocker. Alkoholen avdunstar vid uppvärmning.

Du kanske också gillar

14 kommentarer

 • Svara
  Katta - Bucketlife
  9 januari 2016 av 18:24

  Vilken fin och härlig blogg för det första! Tror inte jag varit här innan, kul att du kommenterade hos mig!

  Och TACK för tipset! Jag älskar också vanilj och använder ohemult mycket vaniljpulver i gröt, våfflor, yoghurt och ja, det mesta som går. Ska testa detta, men jag måste nog fylla på vårt magra barskåp först. 🙂

  • Svara
   Matilda
   13 januari 2016 av 16:20

   Tack själv!! Ja, får du en vodkaslatt över så rekommenderar jag verklgien att testa 🙂

 • Svara
  Stina - Stinas tillvaro
  9 januari 2016 av 22:02

  Jag använder också vaniljpulver i precis allt. Tror dock knappt jag hört talas om vaniljextrakt. Blir spännande att höra vad du tyckte om det sen, om en sisådär tre månader 😉

  • Svara
   Matilda
   13 januari 2016 av 16:14

   Lovar att uppdatera 😉

 • Svara
  Jessica
  10 januari 2016 av 07:46

  Åh vad kul att du gör eget! Så himla bra ju! Heja!

  • Svara
   Matilda
   13 januari 2016 av 16:20

   Tack!! Hoppas resultatet blir lika bra som köpt bara, men det tror jag nog.

 • Svara
  Julia
  10 januari 2016 av 16:40

  Vad roligt att göra egen sådär! Det borde jag ju nästan testa 🙂

 • Svara
  Ruth | HungryHeart.se
  10 januari 2016 av 20:21

  Vad spännande! Vaniljextrakt är ju ett typiskt sådant där herre-gud-vad-dyrt-det-kan-jag-minsann-göra-själv-istället. =) Jag har också funderat på att göra det men körde på myntaextrakt istället och gjorde på ungefär samma sätt. Älskar att ha små pytteflaskor med lite svårbestämbart innehåll på skafferihyllorna! =D

  • Svara
   Matilda
   13 januari 2016 av 16:15

   Samma här! Myntaextrakt lät spännande. Vet inte vad jag ska ha det till men jag vill testa att göra det ändå 😉

 • Svara
  Tone
  1 augusti 2017 av 15:44

  Hur gick det med vaniljextraktet?

 • Svara
  Sophia Forsberg
  21 januari 2019 av 02:13

  Kan jag göra vaniljextrakt på vaniljpulver? Hur doserar jag i så fall?(:

  • Svara
   Matilda
   9 februari 2019 av 18:19

   Ingen aning, har inte testat.

  Skriv en kommentar