Recept Tips

Istället för socker

Inlägget innehåller annonslänkar

Jag misstänker att en majoritet av oss använder vanligt strösocker när vi bakar. Socker i all ära, men det finns en hel uppsjö av alternativa och fullt naturliga sötningsmetoder. Att exprimentera i köket och testa på nya råvaror är kanske det bästa jag vet, och jag vet också att många upplever det här med naturlig sötning som knepigt och rörigt. Just därför tänkte jag skriva ihop ett inlägg om de sötningsmetoder jag brukar använda mig av istället för socker.

Istället för socker | Matildigt

Kokossocker

Det här är nog den sötning jag sträcker mig efter oftast i skafferiet. Det råder onekligen en kokossockertrend just nu då det förekommer i många recept i bloggar, tidningar och böcker. Jag har använt mitt kokossocker i många, många år och tycker himla mycket om det. Kokossocker utvinns från kokospalmens nektar och innehåller en rejäl dos näring som är bra för just hyn, bland annat B-vitaminer och antioxidanter. Smaken är lätt kolaaktig. I färdiga bakverk tycker jag inte smakskillnaden blir så stor mer än att sötman är lite fadd jämfört med den väldiga in your face-sötman från strösocker. Kokossocker används i samma doseringsmängd som socker, dock suger det åt sig mer vätska och jag rekommenderar därför att öka på mängden vätska eller fett i receptet.

Jag brukar passa på att plocka på mig en påse kokossocker i mina beställningar från iHerb.

Istället för socker | Matildigt

Agavesirap

Agavesirap är ju också en riktig trend just nu och jag förstår varför med den honungsliknande smaken. Agavesirap utvinns ur agaveplantan och är 25% sötare än socker. Ofta räcker det med att halvera doseringen mot mängden strösocker för att få motsvarande mängd sötma. Precis som kokossocker binder agavesirap vätska så öka gärna på mängden vätska eller fett. Agavesirap ger dessutom en lätt krispig yta på en del bakverk.

Jag brukar använda Renée Voiltaires agavesirap.

Istället för socker | Matildigt

Dadlar

Jag älskar dadlar. Denna lilla fantastiska frukt från dadelpalmen. Använd färska dadlar, gärna medjooldadlar om du får tag i det. Fördelen med färska dadlar är att det är lättsmält för magen och innehåller en rad näringsämnen som bland annat kalcium, B-vitaminer och järn. Jag brukar använda ungefär samma mängd dadlar som socker. Enklast är att kärna ur dem med en spetsig kniv och sedan antingen mixa fruktköttet med skal eller bara skära dadeln i mindre bitar. Dadlar är rejält klibbiga och på så sätt kan du behöva minska ner på andra bindmedel som vätska och fett i recept.

Brukar finnas bland frukt och grönt i välsorterade matbutiker.

Istället för socker | Matildigt

Dadelsirap

För dig som vill göra det enkelt för dig och inte vill/orkar/har lust att kärna ur och mosa dadlarna till en puré finns det dadelsirap att köpa på burk. Det smakar ungefär likadant, dock lite sötare enligt mina smaklökar. Jag brukar dosera ungefär halva mängden dadelsirap mot strösocker och minska ner på vätskan i receptet.

Jag köper min dadelsirap från ett orientaliskt närlivs men det finns även i välsorterade matbutiker.

Istället för socker | Matildigt

Steviaextrakt

Jag är faktiskt lite kluven till om jag ska ta med steviaextrakt i inlägget eller inte. Även om steviaextrakt utvinns steviaplantans blad och på så sätt är i princip naturligt så diskuteras det om negativa effekter på hälsan, bland annat gällande negativ inverkan på fertilitet hos kvinnor. Jag har dock inte undersökt det på egen hand så jag lämnar det öppet för dig att själv ta ställning till. Använd med förnuft skulle jag vilja säga. Men! Det är fortfarande ett väldigt populärt alternativ för sötning. Stevia är 250 gånger (!) sötare än strösocker. Ett par droppar räcker gott och väl.

Just dessa steviadroppar är införskaffade från iHerb.

Istället för socker | Matildigt

Banan

Underskatta inte bananen! Förutsatt att du gillar banansmak så kan en mosad banan göra ett fantastiskt jobb med att söta bakverk på helt naturlig väg.

Sedan finns det ju givetvis andra typer av socker, som t.ex. rörsocker och muscovadorörsocker. Men jag har lite svårt för den lakritsliknande smaken som kommer på köpet. Det finns dock en stor fördel med strösocker som man bör ta i bejakande. Det är ett hållbart alternativ sett till det faktum att vi, i motsats från ovanstående alternativ, kan odla sockerbetor i Sverige. Men håll då utkik på förpackningen så att det verkligen är odlat i Sverige. Ur ett hälsoperspektiv kommer jag dock att fortsätta variera mig och använda fler alternativ än enbart strösocker. Det ultimata hade ju varit att inte utsätta kroppen för snabba blodsockerkickar alls, men faktum är att själen ibland behöver få äta sötsaker.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

  • Svara
    lovisa
    27 januari 2016 av 12:00

    svinbra inlägg! tack! blev onekligen pepp på dadelsirap, just eftersom jag tycker det är så bökigt med kletigheten hos färska dadlar. ska kolla upp det!

  • Svara
    Nike - inredning, trender och studentliv
    27 januari 2016 av 17:00

    Så himla bra inlägg! Vitt socker är ju inte bara osnällt för hälsan, men sen blir det ju ofta mycket godare smak om man använder något annat tycker jag. Vitt socker smakar ju BARA sött. Dadlar, agavesirap osv har ju lite mer smak i sig 🙂

    • Svara
      Matilda
      31 januari 2016 av 13:07

      Så sant! Ett väldigt bra argument för att variera sig lite 🙂

  • Svara
    Amanda
    27 januari 2016 av 17:55

    Gööörbra inlägg! Blir sugen på att testa dadelsirapen

  • Svara
    Simone
    28 januari 2016 av 14:34

    Åh, så intressant! Har själv svårt för vanligt strösocker pga magproblem.

  • Svara
    Maria
    9 februari 2016 av 09:28

    Body store har veganvecka just! Kokossocker och agavesirap är billigare bland annat. Tänkte bara tipsa eftersom du nämnde det i inlägget 🙂

    • Svara
      Matilda
      9 februari 2016 av 19:48

      Åh! Tack för tipset!

    Skriv en kommentar