Kategorier
Vardag

Min viktigaste lärdom efter åtta år av företagande

Idag är det sju veckor sedan jag stängde ner Wishes & Stars för evigt. För er som är nya besökare här så tillverkade jag smycken och sålde i en egen webshop tidigare, och vid årsskiftet lade jag ner verksamheten helt. I nästan åtta år var smyckestillverkningen och företagandet en stor del av mitt liv. Det har varit åtta år fyllda av en liten dos tårar, en gigantisk dos skaparglädje och en hel del lärdomar.

En dag nådde jag en punkt när jag insåg att webshopen tog mer energi än den gav. Jag njöt inte längre av att försöka hitta nytt material, i stillsamhet montera ihop femtio kedjor på raken eller se ordrar trilla in. Men kan man verkligen bara lägga ner efter så många år? Min envisa sida sa åt mig att fortsätta framåt, min hjärta sa åt mig att göra det som kändes rätt. Att lägga ner kändes rätt, men först behövde jag övertala min envisa sida att det var rätt beslut att ta.

Såhär sju veckor senare inser jag att min största lärdom från att driva webshop inte rör produkter, bokföring, försäljning eller kunder. Den viktigaste lärdomen jag bär med mig är värdet av att släppa taget. Det svider i hjärtat av att lägga ner en verksamhet som jag har spenderat så mycket tid med att bygga upp, men det värmer också hjärtat när det dimper ner mail från fina personer som tackar en för alla dessa år. Det är ju ni som ska ha tack, varenda en av er som stöttat företaget och köpt smycken.

Men för att något nytt ska kunna få plats måste man kunna släppa taget om det gamla. Det var längesen jag kände mig så avslappnad och tillfreds med tillvaron. Och vad är viktigast; pengar, framgång eller välmående? Jag tror vi alla vet svaret på den frågan.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

5 svar på ”Min viktigaste lärdom efter åtta år av företagande”

Så fint att kunna komma fram till den insikten och att du har vågat prova framförallt. Men modigast är nog också att våga lägga ner och släppa taget. Fint att höra att du är tillfreds.

Det är så otroligt viktigt att släppa taget i livet. Om gamla relationer som tappat sin mening, om intressen som inte engagerar längre och framför allt om det som kväver en. Så klokt och insiktsfullt inlägg. Du verkar vara en så trygg person på något vis, även om jag förstår att det inte var ett lätt beslut. Starkt gjort av dig!

Så himla bra du är! Bra jobbat och heja dig! Jag står på precis motsatt sida – har velat starta företag i två år men det bara låser sig för mig. Ska fira så jävla hårt när jag lyckas, och det tycker jag du ska göra för att du avslutat någonting som var bra men som var färdigt.
Har fortfarande en liten ring någonstans med en röd knapp med ett flygplan på som jag köpte av dig för tusen år sen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *