Kategorier
Recept

Veganska proteinpulver

Inlägget innehåller annonslänkar

Veganska proteinpulver | Matildigt

Det här inlägget riktar sig mest till dig som har ett behov av veganska proteinpulver för att mätta musklerna efter tunga träningpass. Om du inte tränar eller finner proteinpulver onödigt så kan det vara som så att du inte finner det här inlägget så intressant. En liten förvarning bara!

Proteinpulver delar ofta veganer i två läger har jag märkt efter att ha hängt en del i veganska facebookgrupper och forum. En del personer hävdar att man måste få i sig ett visst antal gram per kilo kroppsvikt, andra personer hävdar att det räcker med att man äter en varierad kost. Jag tror på en kombination av båda delarna, oavsett om du är vegan eller ej, men framförallt tror jag på att man måste lära känna sin egen kropp och ha koll på vad man äter överlag för att förhindra att man får brist av något näringsämne. Det är extra viktigt när man utsätter kroppen för den påfrestningen som tunga träningspass innebär.

I snitt fyra gånger i veckan styrketränar jag på gym med fokus på att bli starrrk. Eftersom jag vill behålla de muskler jag kämpar hårt för är jag noga med att också få i mig tillräckligt med protein varje dag. Överlag har jag alltid haft svårt för proteinrik föda, även innan jag blev vegan, vilket gör att proteinpulver är ett bra komplement för mig. Jag tycker om att blanda ner lite proteinpulver i mina smoothies, i bakning och framförallt att helt enkelt dricka en proteindrink efter ett träningspass.

Veganska proteinpulver är en ren djungel jämfört med proteinpulver av animaliskt ursprung och just därför vill jag skriva ett inlägg om de sorter jag har testat. Smak, konsistens, vad det är gjort av och näringsvärden skiljer sig så himla mycket åt. Jag hoppas det kan hjälpa någon tränande vegan att hitta rätt i djungeln. Här mina utlåtanden! Inköpsställen hittar du allra längst ner i inlägget.

Scitec Nutrition Soy Pro

Smak: Jordgubb. Jag är lite skeptisk mot raffinerade sojaprodukter (även som sojahysterin är bevisad att vara överdriven) vilket har gjort att denna ofta står kvar i skafferiet. En annan anledning till att det sällan är detta proteinpulver jag sträcker mig efter är för att det har en ganska tjock vällingkonsistens och klumpar sig lätt, vilket jag inte är särskilt förtjust i. Smakmässigt tycker jag dock det är helt okej då det har en ganska svag smak av jordgubb. Har du inget emot tjock konsistens så kommer du säkert gilla detta alternativ.
1 portion (28 g) innehåller 20 g protein, 0,7 g fett, 5.1 g kolhydrater och 106 kalorier.

Better You Ärt- och havreprotein

Smak: Choklad. Jag köpte detta pulver främst för att råvarorna skulle vara odlade i Sverige, men nu när jag har sökt omkring efter mer information så hittar jag inte längre ett ord om det. Jag som köpte detta i tron om att det var ett mer hållbart alternativ jämfört med övriga proteinpulver som kan odlas lite var som helst i världen. Jahapp. Jag tycker att det här proteinpulvret är helt okej till smak och konsistens. Svag chokladsmak och tunn konsistens. Det har dock en besk eftersmak, men det är inget som stör mig så mycket. Ett tips är att blanda ner lite kakao- eller carobpulver för att få det lite göttigare.
1 portion (32 g) innehåller 28 g protein, 1 g fett, 2.5 g kolhydrater och 134 kalorier.

MyProtein Vegan Blend

Smak: Naturellt. Ett proteinpulver med ärtprotein, risprotein och hampaprotein kombinerat. Det smakar dock ganska beskt, precis som sorten ovan. Oftast mixar jag ner det det i en smoothie tillsammans med vegetabilisk mjölk, banan och lite bär för att dämpa beskheten. Skulle rekommendera att välja ett smaksatt om du inte tänker använda det i smoothies eller sätta smak på det själv på annat sätt eftersom det i princip bara smakar beskt. Kommer inte köpa naturellt igen på grund av beskheten.
1 portion (30 g) innehåller 22 g protein, 1.5 g fett, 3.8 g kolhydrater och 120 kalorier.

Pulsin Ärtproteinpulver

Mitt favoritpulver att baka med eller blanda i smoothies då det är helt smakneutralt och inte heller ger en grynig textur som många andra pulver. Enda nackdelen är att pulvret inte innehåller alla aminosyrer som behövs för att skapa ett fullvärdigt protein så för att komplettera kan du behöva äta någon form av spannmål eller ris under dagen. Bästa bakproteinet!
1 portion (30 g) innehåller 24 g protein, 0.6 g fett, 0.9 g kolhydrater och 105 kalorier.

Superfruit Hampaprotein

Det mest näringsrika och naturliga proteinpulvret. Obehandlade hampafrön mals till pulver och därmed innehåller det utöver protein även omega 3 och 6 som är nyttiga fetter. Precis som med vegan blend använder jag hampaprotein i smoothies, främst på morgonen då det mättar väldigt bra. Smaken är lite… jordig? Tillsammans med lite frukt och bär försvinner smaken helt och det ger istället smoothien ett härligt och fylligt fluff. Min favorit.
1 portion (30 g) innehåller 14.9 g protein, 3.2 g fett, 3.8 g kolhydrater och 122 kalorier.

Inköpsställen

Scitec Nutrition Soy Pro – MM Sports
Better You Ärt- och havreprotein – Svenskt kosttillskott
MyProtein Vegan Blend – MyProtein
Pulsin Ärtproteinpulver – BodyStore
Superfruit Hemp Protein – BodyStore

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

6 svar på ”Veganska proteinpulver”

Älskar dig för det här inlägget! 😉 Kommer köra på hampaprotein, föredrar det naturliga trots att det blir mer kcal per gram protein. Har du druckit det med endast vatten? Hur smakar det i så fall?

Kalorier är inte allt, näring är viktigare! 🙂 Nej, har aldrig druckit det som det är men jag hr ärligt talar svårt att tänka mig att det skulle smaka gott.

Svara

Var tränar du? Är nyinflyttad i Linköping och funderar vilket gym jag ska välja att signa upp mig på,

Jag tror också att man visserligen behöver en balanserad, varierad kost för att må bra, men att det är viktigt att räkna lite på proteinmängden.

För nåt år sedan reste jag runt i Storbritannien med min kompis som är vegan. Vi jobbade på olika jordbruk runtom i landet, vilket innebar hårt kroppsarbete nästan varje dag. Alla våra värdar var vegetarianer och de bjöd oss på en hyfsat varierad, vegansk kost. MEN: Ofta var proteinet en väldigt liten del av kosten. En gryta med bara grönsaker och ris kunde serveras till middag, där riset var enda källan till protein. Värst var det hos de som serverade en grönsallad (tänk sallatsblad-gurka-tomat med dressing) och bröd till lunch. What!! (Antagligen berodde bristen på protein på att dessa vegetarianer var vana vid att komplettera maten med ost och ägg, men inte tänkte på att ersätta detta med andra proteinkällor när de lagade helveganskt.)

Hursomhelst. Proteinbristen gjorde mej sjuk till en början. Efter en dags arbete kunde jag känna mej svag och svimfärdig, fastän jag fick i mej tillräckligt mycket kalorier och ordentligt med vila. Jag funderade på vad det kunde bero på och gissade på proteinbrist. När vi tog en paus mellan gårdar i närmaste stad passade jag på att äta massa protein och köpa med mej proteinrika snacks till nästa gård. Resten av resan var mina problem borta. Sååå…

Har aldrig testat proteinpulver, pga de oftast består av mjölkprotein vilket inte känns särskilt nyttigt. Men nu blev jag nyfiken på veganska proteinpulver. Har ju fortfarande ett fysiskt krävande jobb, så det skulle nog inte skada med extra protein. Tack för recensionerna!

Jag tror också stenhårt på att proteinbrist är ”verkligt” och kan ge symptom om man utsätter kroppen för de stora påfresningar som ju ett fysiskt arbete eller hård träning innebär. Det var väldigt intressant att få ta del av dina upplevelser kring det! Jag tror inte att jag tidigare har tagit del av en personlig berättelse om hur av proteinbrist kan te sig, har mest läst det ur vetenskapliga perspektiv tidigare. Dina upplevelser visar ju verkligen på hur viktigt det är att ha en balanserad kosthållning där all slags näring får ta plats! 🙂

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *