Odling

Balkongodlingen i mars

Mer än halva mars har passerat och därmed är förkultiveringssäsongen är i gång för fullt. I mina IKEA-hacks till växthus bor ett gäng chilis, tomater och kryddor i väntan på att det ska bli varmt nog för dem att flytta ut på balkongen. Just nu är det kanske inte så mycket att se rent växtmässigt, men jag tycker det är intressant att se hur andra lägger upp sina odlingar så därför tänkte jag berätta lite hur jag gör.

I sommar kommer jag att fylla balkongen med massor med chili och kryddor samt lagom med körsbärstomater, bönor, ärtor, squash, smultron och sallad. Precis som förra året. Man kan klämma in mycket mer än man tror på en liten balkong! Jag älskar tanken på att fylla frysen, konserv- och kryddburkarna med mina egenodlade råvaror som jag sedan kan hushålla med under resten av året. Vi har fortfarande kvar massor av chili och kryddor från förra året, det är en fröjd att använda sina egenodlade råvaror till matlagningen.

Just nu har jag två ”växthus” med plantor i. I det första fotot syns de omplanterade plantorna och i det andra fotot syns skotten som ännu håller på att växa till sig inför omplantering. Ordning vs totalt kaos. Det blir lätt så har jag märkt, att jag ignorerar skotten som är på tillväxt men omsorgsfullt pysslar om de omplanterade plantorna för att jag vill att de ska växa till sig så bra som möjligt. Omplanteringslådan är dessutom full och ännu har jag många plantor kvar som ska omplanteras. Det är nu man börjar undra hur allt ska få plats på balkongen sen…

Här är alla de olika sorters fröer jag har tänkt sätta i år. 30 olika sorters fröer om jag har räknat rätt. Nu under månaden som kommer, april, ska jag så squash vilket är min första gång och jag är så peppad!! Squash är något av det bästa jag vet i matväg, men det är ju också en av de mest besprutade grönsakerna i mataffärerna (och ekologisk squash är alltid galet dyrt) så jag hoppas innerligt på en rejäl skörd. I maj är det dags att sätta fem sorters bönor och ärtor och strax innan balkongen är helt uppvärmd kommer jag att börja med spenat och sallat. Åh, odlingeuroforin just nu alltså!

Du kanske också gillar

11 kommentarer

 • Svara
  Sofia
  22 mars 2016 av 15:23

  Vad roligt att få se hur det går. Mina växter är i samma fas med. Minns att du använde en ekologisk jord förra året och undrar om du har tips på var man hittar det?

  • Svara
   Matilda
   22 mars 2016 av 15:33

   Jag använder mig av Änglamarks ekologiska såjord och plantjord. Säljs på Coop. 🙂

 • Svara
  Linda
  22 mars 2016 av 17:09

  Förra året var första gången för mig med squash, min växte nåt otroligt och gav mycket skörd! Provar ny sort i år, samma som du valt ser jag 🙂

  • Svara
   Matilda
   22 mars 2016 av 19:14

   Åh, kul att höra! Hoppas vi får samma odlarlycka i år 😀

 • Svara
  Cecilia Par
  22 mars 2016 av 20:01

  Åh va jag också vill ha en balkong! Att enbart ha en enda fönsterbräda i en minilägenhet med väldigt märkligt klimat sätter verkligen sina begränsningar gällande det här med odling…

  • Svara
   Matilda
   22 mars 2016 av 20:15

   Känner igen mig! Bodde också så tidigare, det främjar inte odlingspeppen direkt 🙁 Håller tummarna för att ett framtida boende ger dig bättre odlingsmöjligheter!

 • Svara
  Sandra
  23 mars 2016 av 07:51

  Vad roligt att få ta del av din odling såhär långt 🙂 Jag har inte haft squash på två år men kommer definitivt köra på det i sommar igen. Anledningen till att jag behövde pausa ett tag var nämligen för att vi fick så otroooligt mycket det första året att jag liksom föråt mig lite på det 😛 Haha, vilket lyxproblem va!

  • Svara
   Matilda
   23 mars 2016 av 10:05

   Drömmen!! Skulle kunna äta squash till frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat hela sommaren utan att tröttna. Hoppas innerligt att min skörd blir lika fantastisk! Får du för mycket i år igen vet du vem som är spekulant på det 😉

 • Svara
  Lovisa
  23 mars 2016 av 10:14

  Hur lär du dig allt!? Bara kör du på eller pluggar du på innan du sår? Jag har köpt lite fröer till min balkong men jag är helt vilsen och rädd för att det ska bli pannkaka av allt… 🙁 har du några tips för en nybörjare som jag?

  • Svara
   Matilda
   23 mars 2016 av 19:38

   Kan skriva ihop ett inlägg om det! 🙂

 • Svara
  Mikaela
  23 mars 2016 av 22:08

  Åh så kul att ta del av! Jag är jääääättesugen på att testa odla zucchini men vet inte om jag kommer ha plats med allt annat jag har sått :/

 • Skriv en kommentar