Kategorier
Recept

Cashewkräm med smak av paprika och chili

Cashewkräm med smak av paprika och chili | Matildigt Cashewkräm med smak av paprika och chili | Matildigt

Det här är allt jag vill äta just nu. Låt mig presentera cashewkräm med smak av paprika och chili! Cashewkräm är så himla toppen på alla sätt. Det består egentligen bara av cashewnötter i grunden och är jättegott som sås till mat, pålägg på mackor, riskakor eller knäcke, dipp till frukt och mycket mer. I just detta recept har jag använt mig av näringjäst för att få till en ostliknande smak på krämen.

Innan jag blev vegan var jag helt tokig i alla slags mejerivaror som smakade paprika/chili. Färskost och creme fraiche var stapelvaror i mitt kylskåp. För ett tag sedan började jag sakna den där speciella smaken som uppstår av fyllig ost och paprika/chili. Då är det hög tid att exprimentera fram en vegansk variant som kan stilla mitt sug tänkte jag – och det gjorde jag! Givetvis har jag använt min egenodlade chili till smaksättningen. Det gör det lite extra fint att äta det.

Har du inte testat att göra cashewkräm än, då är det hög tid nu!

Cashewkräm med smak av paprika och chili | Matildigt

Cashewkräm med smak av chili och paprika

Ingredienser

2 dl naturella cashewnötter
0.75 dl vegetabilisk matlagningsgrädde
1 krm salt
Ett par droppar citron
3 tsk starkt eller rökt paprikapulver
~ 2 tsk chilipulver alt 1 halv chilifrukt (smaka av för att reglera hettan)
1 msk näringsjäst

Gör såhär

1. Lägg cashewnötterna i blöt i minst ett dygn.
2. Häll av vattnet och skölj cashewnötterna.
3. Mixa i en matberedare tillsammans med matlagningsgrädde, salt, citronsaft, paprikapulver, chilipulver och näringsjäst. Ha i lite i taget och smaka av vartefter. Om du vill ha ännu mer ostsmak kan du ha i lite mer näringsjäst. Mixa alldeles slätt.
4. Skopa upp i en tätförslutande glasburk. Förvaras i kylskåp, max 5 dagar. Kan därefter frysas in.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

4 svar på ”Cashewkräm med smak av paprika och chili”

Åh, det här måste jag verkligen testa! Synd bara att cashewnötter är så fasansfullt dyrt. Tror minsann att jag ska önska mig massvis i födelsedagspresent så att jag kan testa obegränsat med spännande recept 😉

Kan rekommendera att hålla utkik efter större förpackningar så får man ner kilopriset rätt rejält. Brukar köpa ekologiska cashewnötter av märket Urtekram från Bodystore.com. Få i present är ju dock en utmärkt idé 😉

Svara

Detta blir väldigt mjukostliknande och inte särskilt sött. Vet inte hur det blir om man mixar det lika länge som man gör med cashewsmör dock! Men gör man det till en tjock kräm så blir det supersmarrigt 🙂

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *