DIY

DIY: Provrörsvas i miniatyr

DIY: Provrörsvas i miniatyr | Matildigt
DIY: Provrörsvas i miniatyr | Matildigt DIY: Provrörsvas i miniatyr | Matildigt DIY: Provrörsvas i miniatyr | Matildigt

Temat på månadens kreativa utmaning från Monthly Makers är miniatyr. Som jag har kämpat med att skapa något på detta tema. Jag vet inte hur många gånger jag rotade igenom allt mitt pysselmaterial och alla våra gömmor här hemma utan att hitta en enda sak som kunde beskrivas med ordet miniatyr.

Jag vill ju huvudsakligen göra saker som jag har nytta av men jag kom inte på en enda sak i miniatyr som jag behöver ha. Idéer till prydnadsaker kom jag på i överflöd men jag vill ju att alla prylar jag fyller mitt hem med ska ha en funktion. Plötsligt insåg jag att jag faktiskt behöver små vaser till mina sticklingar.

Någonstans tyckte jag mig ha sett en glastub innehållandes pärlor, en tub som påminde lite om ett provrör i miniatyr. Efter att ha letat fram det kom nästa utmaning; att hitta något att ställa provröret i. Jag ville egentligen ha en industriell mutter men det fanns ingenstans att hitta. Så då fick jag gå på min näst bästa lösning; att såga itu en träpärla med ett hål stort nog att rymma röret. Att försöka såga itu en tjock träpärla med hjälp av en slipplatta på en Dremel fick mig dock att inse att jag kan behöva investera i en såg för detaljarbeten snarast möjligt…

Det var berättelsen hur min provrörsvas i miniatyr kom till. Betydligt finare än att låta sticklingarna stå i snapsglas kan jag lova! Jag har ett litet provrör kvar och det funderar jag på att hänga upp någonstans med hjälp av ståltråd inspirerad av Stina som också använde sig av provrör i miniatyr till månadens utmaning. Nästa projekt blir att göra en stående vas av det stora provröret med. Drömmen är denna fina provrörvas tillverkad av Emelie.

Du kanske också gillar

27 kommentarer

 • Svara
  Ruth | HungryHeart.se
  21 mars 2016 av 16:21

  Vilken lysande idé med en sticklingsvas och att använda en träpärla som bas! Superfin!

 • Svara
  Silje
  21 mars 2016 av 16:47

  Syns dette ble ordentlig fint, rett og slett! Stilreint og vakkert ^^

  • Svara
   Matilda
   21 mars 2016 av 21:12

   Tack för dina fina ord!

 • Svara
  Petra Marques
  21 mars 2016 av 18:13

  Enkelt, användbart och snyggt. Dessutom av naturmaterial. Toppen fint, och vilka fina bilder.
  <3

 • Svara
  Stina - Stinas tillvaro
  21 mars 2016 av 20:40

  Så fint och kul att vi tänkt så lika denna månad.

  Plus – tack för länkkärleken! <3

  • Svara
   Matilda
   21 mars 2016 av 21:14

   Verkligen! Provrör är ju galet snygga inslag i inredningen. Länkkärlek! <3 Din skapelse var för fantastisk för att inte länka till! 😉

 • Svara
  Anna María
  22 mars 2016 av 07:01

  Så fint, gulligt och användbart ändå ju 🙂 Känner igen det där med sticklingar i snapsglas. Alltid och överallt. Men jag har lite smått börjat fylla på mitt förråd av minivaser och det är ju så mycket finare!

 • Svara
  Sofiamilk
  22 mars 2016 av 18:15

  Så himla sött!! Tycker det är så jäkla fint när man kan se rotsystemet genom transparent glas.

  • Svara
   Matilda
   22 mars 2016 av 19:16

   Eller hur! Det är onekligen något som är väldigt tilltalande med att se rotsystemet 🙂

 • Svara
  Wilda
  22 mars 2016 av 19:34

  Åh! Inspirerande som vanligt hos dig! Så glad för ditt bidrag.

  • Svara
   Matilda
   22 mars 2016 av 20:16

   Åh, tusen tack! Så glad jag blir för dina fina ord! 🙂

 • Svara
  Annica
  23 mars 2016 av 12:08

  Vad fin den blev! Och supersmart att använda en träpärla, det passade ju superbra ihop.

  • Svara
   Matilda
   23 mars 2016 av 19:38

   Ja, eller hur! Tack! 🙂

 • Svara
  Form&Känsla
  23 mars 2016 av 12:36

  Vilken snygg passform du fått till, fint med glas och trä i kombination! Små vaser saknar man alltid /linda

  • Svara
   Matilda
   23 mars 2016 av 19:39

   Ja, verkligen användbart! 🙂

 • Svara
  Mikaela
  23 mars 2016 av 21:47

  Åååh vad fint! Vad smart med träpärlan, tycker det var så vackert med det rena trät mot det gröna!

 • Svara
  Alicia
  23 mars 2016 av 22:31

  Menåh, så fiffigt ju! Jag har massor av såna där rör med pärlor i – vilket himla fint återbruk av dem 🙂 Och så smart med en träpärla som stomme, även om det vore kul att se en mutterupplaga i framtiden!
  Kan förresten meddela att jag, inspirerad av dig, satt tre avokadokärnor i jorden! Det har hänt absolut ingenting med dem men jag försöker ha tålamod 🙂

  • Svara
   Matilda
   25 mars 2016 av 16:21

   Åh, spännande! Ja, tålamod kommer man långt med när det gäller odling. Hoppas på att få ta del av deras utveckling så småningom 😀

 • Svara
  Jessica
  31 mars 2016 av 07:55

  Vad glad jag är att du kom på något till slut! och så fint det blev också! Men haha alltså det där att allt ska ha en funktion, jag skulle behöva slänga SÅ mycket grejer då hehe.
  Jag kör på William Morris metod: ”Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.”

  • Svara
   Matilda
   31 mars 2016 av 09:10

   Jag kör på att bara ha saker som är BÅDE användbara och vackra 😉 Annars skulle jag samla på mig prylar till den grad att jag inte får plats själv i min lägenhet.

 • Svara
  Julia
  31 mars 2016 av 16:50

  Åh va fint! Tyckte miniatyr lät som ett jättesvårt tema just för att jag också låser mig vid att det helst ska ha någon funktion! Men vasen blev ju superbra!

  • Svara
   Matilda
   4 april 2016 av 14:52

   Tack! Ja, men exakt! Klurigt värre är det.

 • Svara
  Linda
  2 april 2016 av 19:10

  Såååå fint! 😀
  Blev genast sugen på att göra något liknande. Har alltid en massa sticklingar som behöver små vaser att bo i! ^_^

  • Svara
   Matilda
   4 april 2016 av 14:54

   Det tycker jag du ska! 😀

  Skriv en kommentar