Kategorier
Vardag

Frågor & Svar – Använda läderkängor som vegan, ekologisk jord och katter som tuggar på växter

Hoppas ni har en fin påsk! Själv är jag dunderförkyld med feber och har knappt lämnat soffan under helgen. Så är det ibland. När jag ändå bara ligger nerbäddad under en varm filt i soffan tänkte jag passa på att besvara lite frågor som har trillat in i kommentarerna.

Vissa av frågorna har jag redan besvarat i kommentarsfältet medan andra frågor har trillat in lite senare vilket har gjort att jag helt enkelt har missat att svara på dem. Jag har även förstått att många inte går tillbaka och letar upp sina kommentarer för att se svaren, så jag gör som så att jag samlar alla frågor och svar i ett inlägg istället. På så sätt är det ju även till nytta för fler av er tänker jag.

Blir det frukt på dessa träden eller det går inte att få till i en hemmamiljö? Angående växter att odla själv från vanliga frukter.
Under rätt förutsättningar kan man få frukt men det är ovanligt eftersom vi lever på den delen av jordklotet där solljuset och värmen är i princip obefintligt en stor del av året. Vore onekligen väldigt häftigt att få ett gäng avokado, passionsfrukt eller citroner från egensådda fröer!

Minns att du använde en ekologisk jord förra året och undrar om du har tips på var man hittar det?
Jag brukar använda ekologisk så- och plantjord från Änglamark som säljs på Coop. Har fungerat väldigt bra!

Vilket sorts jord bör man använda? Angående växter att odla själv från vanliga frukter.
Jag använder vanlig plant- eller blomjord, men vid plantering av själva fröerna rekommenderas såjord. Jag brukar använda det som finns hemma bara och det har fungerat fint hittills.

På tal om växter, jag har ju sett att du har katt. Hur funkar det, äter katten på växterna? Så jag tänkte bara passa på och fråga vad du har mer för växter hemma? Eller om du kan tipsa om några som är ofarliga för katter? Angående växter att odla själv från vanliga frukter.
Gammelkatten Caesar har aldrig brytt sig om växter det minsta medan ungkatten Titus älskar att tugga i sig exakt allt. Helt hopplös. Jag har helt enkelt fått ställa så pass många växter på fönsterbrädena att han inte har någonstans att hoppa upp samt ställt alla andra växter högt upp på hyllor där han inte kommer åt dem. Står en växt framme så tuggas den sönder direkt. Ett tips som många ger är att ”skrämma” katten genom att spruta vatten på den när den ger sig på växten, såvida man inte har en katt som inte bryr sig det minsta om han blir blöt… Vet dock inte vad som är giftigt eller inte. Någon annan som har koll på ofarliga växter?

Hur har du gjort med kläder innehållandes ull eller har läderdetaljer? Fortsätter du använda dem eller har du skänkt bort dem? Jag har nyss blivit vegan och får dåligt samvete över mina läderkängor, men jag vet inte hur jag ska tänka kring det..
Om det känns fel att bära plagget – byt ut för din egen skull! Dock är det ju inte alltid man har möjlighet att t.ex. köpa ett par nya skor bara sådär, men då kanske man kan ha som långsiktigt mål att byta ut dem. Jag har fortsatt att använda plagg tillverkade av material med animaliskt ursprung eftersom jag försöker ha ett hållbart perspektiv på min konsumtion. Men visst, min älskade ullkofta är inte riktigt lika mysig längre med vetskapen om vilka hemska villkor ullen lär ha producerats under och ett par läderkängor kommer att skänkas bort då det verkligen tog emot att använda dem nu under vintern. Jag tycker att man ska trivas i det man ska ha på sig, det är liksom inte värt att gå runt och ha dåligt samvete.

Kan man använda dadelsirap istället för dadlarna? Angående receptet på de karamelliga dadelbollarna.
Färska dadlar är bättre på att hålla ihop ”degen” och att dadelsirap gör den lite lösare, men det går absolut att byta ut. Ungefär halva mängden dadelsirap går åt. Det brukar vara enklast att tillsätta lite i taget och känna av.

Vad kallas beslagen du använt till stringhyllan? De som sitter på hyllplanen. Angående min DIY:ade stringhylla.
Ingen aning, tyvärr. Fråga på en välsorterad järnhandel är mitt förslag. Jag köpte mina styckvis på Bauhaus.

Undrar om det skulle orka hålla uppe böcker också? Om de inte är megatjocka och tunga alltså. Angående min DIY:ade tidningsupphängning med snöre och träkula.
Jo, det tror jag! Jag testade med en ganska tjock katalog och det fungerade fint trots att jag tänkte att den skulle åka av pga tyngden. Detta DIY verkar stå pall för mycket!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

2 svar på ”Frågor & Svar – Använda läderkängor som vegan, ekologisk jord och katter som tuggar på växter”

Hej, med anledning av att du skriver om blomjord. Jag köpte Fagerhults eko-jord häromdagen. Den luktade mkt konstigt, så jag mejlade till dem. Då fick jag reda på att den dessutom innehåller blodmjöl och benmjöl. Det här verkar vara vanligt. Jag har kontaktat Röllunda också ang Änglamarksjorden men inte fått svar än, vad den innehåller. Nu kan jag inte äta mina tomater som jag planterat… Det går ju inte när jag vet att de växer i slakteriavfall.
Vet du något mer, det verkar inte vara så känt att man också får kolla sina jordpåsar när man är vegan.

Jag har också fått nys om det här nyligen, så jag vågar inte köpa ny jord förrän jag har undersökt vilka sorter som är okej och inte. Det är rent ut sagt vidrigt är det hur mycket skit som döljer sig i produkterna i handeln, till och med jorden! Ae, fy.

Jag har dessvärre ingen aning om vad jorden från Änglamark innehåller. Av vad jag har hört (ej direkt från tillverkaren) så innehåller Änglamarks jord kogödsel, men inte slakteriavfall. Jag vet dock inte om det stämmer, så jag kan inte skriva under på att det stämmer.

Även kogödsel är ju ett ämne för diskussion ur vegansk synpunkt, men det är nog oundvikligt med gödsel i någon form i den jord man köper. Om du får svar från Änglamark får du gärna delge mig det.

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *