Vardag

Vårstädat

Dagarna är ljusare och hoppet om en stundande vår börjar sakta men säkert väckas till liv. Trots att det ligger snö på marken i skrivande stund så känns det lite som att själen sakta vaknar upp ur sin vinterdvala i takt med varje extra soltimme. När ljuset skiner in genom fönstren vill jag bara städa, rensa och göra fint här hemma. Och precis det har jag gjort i varenda liten vrå i lägenheten. Älskar den här känslan efteråt, när allt bara är genomgånget. Inga mer urtvättade tröjor i garderoben, sega kex i skafferiet eller bortglömda produkter i badrumsskåpet.

Garderoben

Jag började med att rensa garderoben, trots att jag faktiskt brukar rensa min garderob regelbundet. Denna gång gjorde jag en rensning som får alla tidigare rensningar att blekna. Jag gick igenom exakt alla plagg jag äger. Testade plaggen, ett efter ett, och fick till sist ihop tre stora IKEA-kassar som skänktes bort. Alla plagg som inte passade längre eller inte har använts på lång tid skänktes bort. Typiska sommarplagg tycker jag dock det är svårt att besluta om när termometern rör sig runt nollan så de sparade jag i en förvaringslåda som jag kan ta fram när de börjar bli mer aktuella.

Garderobsrensingen gav mig en rejäl tankeställare om hur mina tidigare konsumtionsvanor har sett ut. För några år sedan var det en helig ritual att ta en runda på stan efter jobbet flera gånger i veckan, och givetvis kom jag hem med minst en påse fylld av kläder varje gång. Idag köper jag sällan kläder och om jag väl gör det så funderar jag över köpet i en halv evighet innan för att vara säker på att jag verkligen behöver och kommer använda plagget. Det är skönt att man kan förändras. Från och med nu vill jag ha en liten men genomtänkt garderob. Ett par bekväma tröjor och linnen, ett par lösa skjortor och ett par koftor som passar till allt. Lite så. Bekvämt och pålitligt.

Skafferiet

Skafferiet var nog den plats som det behövdes rensas minst på. Även om det alltid är överfullt så är vi duktiga på att äta upp det vi har och inte låta något bli stående. Eller… jag är. Om Timmy skulle ha ett eget skafferi skulle där bara finnas ris, kaffe och krossade tomater medan jag har har tusen olika superfoods, nötter, frön, kakao, choklad, torkad frukt, gryn av olika slag och mycket, mycket mer. Önskar ibland att jag vore lite mindre hoardig, men har man mat som sitt största intresse så… vad ska man göra?

Jag väljer att förvara i princip alla torrvaror i tätförslutande glasburkar. Det är överskådligt, praktiskt och håller maten fräsch längre. Men så ibland tar latheten över och jag slänger in maten som den är, i sina opraktiska kartonger eller plastförpackningar. Mitt fokus i och med dena vårstädning låg helt enkelt på att organisera så att allt fick plats på rätt hyllor och att hälla över matvarorna i lämpliga burkar. Jag sparar på exakt alla glasburkar jag kommer över och använder som förvaring.

Badrummet

Jag är alldeles för duktig på att börja använda nya produkter innan de gamla är slut, vilket innebär att jag till slut har fyra ansiktskrämer öppnade och tre olika duschkrämer framme i duschen. Älskar ju att prova nya produkter, men det är en irriterande vana att påbörja nya produkter innan de gamla är slut. Nu har jag tagit mig i kragen och ställt undan de nyare produkter för att kunna ta slut på alla tusen slattar i botten av resterande flaskor. Det är en fröjd att ta slut på produkt efter produkt med vetskapen om att mitt badrum snart bara består av de produkter jag faktiskt behöver och vill använda, precis just nu.

Ibland händer det också att jag testar produkter som helt enkelt inte fungerar för mig. Oftast brukar jag ge bort dem till någon i min närhet som de kan tänkas vara bättre lämpade för, men ibland blir produkterna bara stående i badrumskåpet. Handen på hjärtat, kommer jag använda den där ansiktskrämen som stått längst bak i badrumskåpet sedan jag flyttade in här för snart två år sedan? Nej. Ner i soptunnan!

Du kanske också gillar

15 kommentarer

 • Svara
  Anna María
  8 mars 2016 av 14:36

  Så skönt att rensa och sortera. Jag har länge tänkt ta tag i detta men kommer mig inte riktigt för. Men snart så, när som helst borde det hända… För jag vill ju åt den där känslan. Bra tips, tankar och idéer från dig i alla fall. 🙂

  • Svara
   Matilda
   8 mars 2016 av 21:21

   En vacker dag, så..! 😉

 • Svara
  Karin
  8 mars 2016 av 18:26

  Det känns så bra i själen när man får bort allt det där som legat och skräpat en längre tid, gärna är det lite jobbiga grejer som man inte orkar tänka på. Ibland hittar man saker man inte visste att man hade längst in i skåpen. Det är som om något lyfter från axlarna och man kan andas lugnt och jämt igen. Vårstädning är viktigt på så sätt tycker jag, för att få koll på dels sig själv men också för att minnas och lära av sina misstag.

  • Svara
   Matilda
   8 mars 2016 av 21:21

   Ja! Precis så är det verkligen. Det ger liksom ny luft under vingarna.

 • Svara
  pappa
  8 mars 2016 av 19:17

  Är det ett släktdrag? Jag har typ tre schampooflaskor på gång samtidigt, fyra deodoranter, två tandkrämstuber och i kylskåpet är tre ostar påbörjade….
  Och just nu bara två kaviartuber!
  Pappa

  • Svara
   Matilda
   8 mars 2016 av 21:15

   Haha! Än så länge har jag i alla fall inte flera identiska produkter öppnade samtidigt 😉

 • Svara
  Sofiamilk
  8 mars 2016 av 20:36

  Åh, jag förvarar också typ alla skafferiprylar i glasburkar och måste tipsa om ett superlätt sätt att skriva dit bäst före-datum: whiteboardpenna! Bara att torka bort och skriva dit nytt när burken får annat innehåll och därmed nytt datum.

  • Svara
   Matilda
   8 mars 2016 av 21:18

   Åh! Smart! Ska testa det direkt!

   • Svara
    Sofiamilk
    9 mars 2016 av 12:48

    Kom på att jag inte alls menade whiteboardpenna, haha (även om det säkert funkar likadant). Menade en Chalk Marker!

 • Svara
  Wilda
  8 mars 2016 av 21:17

  Åh jag har själv rensat massor på senaste tiden och det är en sådan befrielse! Ska ge mig på garderoben en omgång till snart. Den behöver rensas rejält.

 • Svara
  Anja
  12 mars 2016 av 10:19

  Hur har du gjort med kläder innehållandes ull eller har läderdetaljer? Fortsätter du använda dem eller har du skänkt bort dem? Jag har nyss blivit vegan och får dåligt samvete över mina läderkängor, men jag vet inte hur jag ska tänka kring det..

  • Svara
   Matilda
   12 mars 2016 av 17:18

   Jag tycker att du ska göra det som känns rätt för just dig. Jag har också jättesvårt för att använda läder då mina läderkängor numera bara påminner mig om hur läderindustrin ser ut. Om det känns fel att bära plagget eller skorna – skänk bort så någon annan, som förhoppningsvis är i större behov av dem, får nytta av dem skulle jag säga! 🙂

 • Svara
  Alexandra
  16 mars 2016 av 09:07

  Ååå inspirerande! Jga älskar att städa ut sådär, det är ju som sagt en himla bra känsla efteråt. Jag har också fullt med flaskor/burkar i badrummet som inte används.. Det kanske får bli lite vårstädning i helgen 🙂

 • Skriv en kommentar