Recept

Gör eget nässelpulver

Göra eget nässelpulver - beskrivning | Matildigt Göra eget nässelpulver - beskrivning | Matildigt

Äntligen är mitt lilla lager med nässelpulver påfyllt. A-vitamin, D-vitamin, magnesium och kalcium är bara några av de vitaminer och mineraler som finns i brännässlor. Det är ett onekligen ett riktigt superfood till ogräs vi har växandes i diken, trädgårdsland och överallt där vi inte vill ha det. Lika bra att använda upp det genom att göra eget nässelpulver och få i sig en massa näring istället tycker jag. Såhär gör jag!

Torka brännässlor

Genom att torka nässlor i rumstemperatur behålls alla näringsämnen som finns i växten. Jag la ut nässlorna på min torkanordning som hänger i fönstret, men det går ypperligt att bara strö ut nässlorna på en handduk. Låt dem ligga på en skuggig plats i ungefär fem dagars tid och vänd gärna på dem några gånger medan de torkar. Allra mest näring finns i de små nässelskotten som tittar upp nu på våren.

Mal nässlorna till ett pulver

Om du, som jag planerar att använda ditt nässelpulver i smoothies som ändå ska mixas en gång till kan du vara lat och behålla stjälkarna. Använd enbart bladen och rensa bort stjälkarna om du istället vill ha ett väldigt finmalet nässelpulver. Det allra enklaste sättet för att mala ner nässlorna till ett pulver är att helt enkelt köra dem i en mixer, blender eller matberedare. Det går på bara några sekunder.

Använda och äta nässelpulver

En matsked om dagen är rekommenderad dos för att få i sig lite extra näring. Nässelpulver kan användas i smoothies, i shots, på yoghurten, i brödbaket… ja, bara fantasin sätter gränser. Det smakar inte så mycket tycker jag. Lite grön smak, men den försvinner lätt bland andra smaker. Gör nässelpulver till en nyttig vana!

Du kanske också gillar

7 kommentarer

 • Svara
  Stina - Stinas tillvaro
  9 maj 2016 av 19:16

  Jag gav mig ut och plockade nässlor i kväll för jag blev så inspirerad av dina inlägg om pulver! Har så lågt järnvärde att det känns som om en extra boost i smoothieform verkligen skulle göra susen 😀

 • Svara
  Ruth | HungryHeart.se
  9 maj 2016 av 19:40

  Ha ha, gissa vem som malde sitt nässelpulver idag och hällde på burk? =D Det blir en så himla härlig grön färg på det och det känns som win win att rensa ogräs samtidigt som man gör sin egen super food.

 • Svara
  Wilda
  10 maj 2016 av 07:50

  Detta sparar jag! Tack för att du om och om igen leverar så snyggt och vettigt innehåll som inspirerar. 🙂

 • Svara
  Annica
  11 maj 2016 av 09:16

  Vilket härligt och inspirerande inlägg! Har du hittat den vackra vita skopan på loppis? Är den i metall? 🙂

  • Svara
   Matilda
   11 maj 2016 av 15:55

   Tackar! 🙂 Den är av porslin och köpt i en inredningsbutik för flera år sedan, vet tyvärr inte var man kan hitta liknande idag!

 • Svara
  Julia
  14 maj 2016 av 08:00

  Åh jag vill också fixa nässelpulver, tack för tipset! Jag gick förbi ett hav av nässlor igår, men det var storstadsnässlor – kan inte vänta tills jag också får åka ut på landet och plocka rena, fina växter 😀

 • Skriv en kommentar