Veganguiden

Jag orkar inte bara stå och se på längre

lamm

För ett par år sedan sedan började jag gå på promenader förbi ett slakteri som ligger inte långt ifrån mitt hem. Efter ett tag fick jag gå en annan väg. Mitt samvete klarade inte av att höra djuren skrika inför sina sista minuter i livet. Vid ett tillfälle såg jag hur de bräkande lammen lastades av medan slaktarnas skratt ekade ut över gårdsplanen genom de öppna fönstren. Det var vad som krävdes för att få mig att förstå vad jag bidrog till.

Jag som älskade att äta lamm. Nu älskar jag bara levande lamm.

Veganism går ju långt bortom enbart kosthållning. Veganism innefattar att inte stödja verksamheter som utnyttjar djur i något led – och som den skönhetsnörd jag har varit sedan tonåren snöade jag helt in mig på veganska skönhetsprodukter. Det innebär att produkterna varken testas på djur eller innehåller ingredienser som utvinns från djurdelar (t.ex. keratin från horn och hovar) eller ingredienser som produceras av djuren själva (t.ex. ullfett från fårull).

veganska-skonhetsprodukter-03-matildigt

Genom att köpa produkter från märken som L’Oreal, Colgate, Wella, Tresemmé, Max Factor, Dove, Maybelline, Schwarzkopf och i princip alla stora varumärken som säljer skönhets- och hygienprodukter i både matvarubutiken och detaljhandeln stödjer du djurförsök.

Det är dessutom en hel djungel att försöka lista ut om ett varumärke testar på djur eller inte. Ställer du den frågan till ett av företagen ovan får du med hög sannolikhet ett väldigt vilseledande svar tillbaka. Så vad ska man göra? Ja, jag hade inte en aning till en början heller.

matilda

Jag började granska varumärken och deras verksamhet för att lära mig hur allting hänger ihop. Ju mer jag började läsa på, ju mer insåg jag att jag måste samla all information någonstans. I juni startade jag Veganguiden och började samla all information om varumärken, produkter och ingredienser som inte testas på djur. Jag vill göra det lite enklare att konsumera djurvänligt och veganskt.

Det här är mitt sätt att bidra till en mer human värld. Det ska vara enkelt att köpa produkter som inte orsakar djur lidande. Och framförallt att köpa produkter som inte innehåller själva djuret.

Besök Veganguiden här!

16 kommentarer

 • Svara
  Stina | Stinas tillvaro
  23 november 2016 av 20:55

  Men så grym du är! Vilket jäkla jobb att rodda en så informativ, välgjord och snygg sajt. Heja dig!

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 15:58

   Tack för de fina orden! Vad glad jag blir!

 • Svara
  sandra
  23 november 2016 av 21:29

  Äe fy fan vad bra du är!!!

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 15:59

   !!! <3

 • Svara
  Mikaela
  23 november 2016 av 23:56

  Men wow vilken bra grej! Fantastisk du är!

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 16:05

   Så glad för dina ord!

 • Svara
  Cecilia Par
  24 november 2016 av 00:11

  Så himla bra!

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 16:04

   😀

 • Svara
  Wilda
  25 november 2016 av 18:56

  Jäklar vilken bra grej! Heja dig! <3

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 16:04

   Hejja oss! Och tack för omnämnandet!

 • Svara
  Ellen
  26 november 2016 av 12:14

  Men huuuur bra är du inte? Heja, heja! <3

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 16:03

   <3 <3 <3

 • Svara
  Marica
  28 november 2016 av 08:47

  Vet ett tyskt företag som heter ”LR”, de testar inte på djur 🙂 vet du hur det är med YvesRouge/bodyshop/lush? Vore kul med lite tips på bra produkter 🙂

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 15:57

   Tack för tipset – ska kolla in! Yves Rocher säljer i Kina och testar därmed på djur – och vilseleder kunder som frågar om det både offentligt på sociala medier och i sina butiker. Riktigt illa. Body Shop i sig djurtestar inte men ägs av L’Oreal som djurtestar. Jag personligen köper inte produkter från varumärken vars moderföretag djurtestar då jag inte vill ge en enda enda krona ska gå till företag med oetiska värderingar. Lush däremot jobbar för att få bort djurtester och gör mycket för att sprida kunskap om djurförsök i skönhetsbranchen. Älskar Lush!

 • Svara
  Rania {Rowan Tree}
  28 november 2016 av 10:58

  Alltså 1. Jag är så glad att du börjat blogga lite igen <3 och 2. hur bra är inte det här?! många tänker säkert samma som du men inte alla gör slag i saken. Du gjorde det, och med råge. Vilken snygg och bra sida. Jäklar, heja dig!

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 december 2016 av 16:02

   Frustration är en fantastisk drivkraft – på gott och ont! Tusen tack för dina ord. Du anar inte hur glad jag blir att det uppskattas <3

  Skriv en kommentar