Recept

Superdupernyttig shot med färsk ingefära och gurkmeja


Den här boken fick jag i julklapp och den tog mig med storm. Älskar att gotta ner mig i näring och dess påverkan på kroppen – trots det är min kosthållning långt ifrån perfekt. Jag vill bara ha det bästa av två världar.

Efter att ha läst författarnas hyllning till en nyttig shot innehållandes ingefära, gurkmeja och lite olika kryddor bestämde jag mig för att testa själv. Jag kommer aldrig bli den där personen som inleder min morgon med en mindre god shot, men någon gång under dagen kan jag nog motivera mig till ett nyttigt inslag.

Det finns ett recept på ingefärashot i boken som utgår från torra ingredienser. Jag ville istället använda färska ingredienser och hittade helt enkelt på ett eget recept på en shot med färsk ingefära och gurkmeja.

Shot med färsk ingefära och gurkmeja

Ingredienser
25 gram gurkmeja
50 gram ingefära
Saften från 1 citron
Saften från 1 apelsin
2 msk agave
3 dl vatten
0.5 tsk malen svartpeppar
En knivsudd malen kryddnejika
En knivsudd malen cayennepeppar

Gör såhär
1. Hacka gurkmejan och ingefäran fint. Det är inte nödvändigt att skala gurkmejan och ingefäran om du använder ekologiska råvaror, men du bestämmer du själv hur du vill göra.
2. Pressa saften från citronen och apelsinen.
3. Häll ner alla ingredienser i en mixer med glasbehållare.
4. Mixa slätt.
5. Häll upp i glasflaskor. Om du vill kan du sila vätskan genom en handduk eller finmaskad sil för att få en helt slät dryck.

Drycken står sig ungefär en vecka i kylskåp och går därefter utmärkt att frysa in i portionskuber. Om du tycker att shoten blir för stark (den ska bränna till rejält!) så kan du spä ut den med vatten eller juice.

Om du använder redskap av plast – tänk på att gurkmejans gula färg inte går att få bort. Glas och stål är att rekommendera.

Drycken är så knallgul att kameran inte riktigt kunde hantera färgexplosionen. Istället för att öka på mättnaden, som jag normalt sett gör, fick jag minska ner eftersom innehållet i flaskan såg alldeles för overkligt färgglatt ut. Trots det är drycken fortfarande helt overkligt knallgul.

Den intensivt gula färgen kommer från gurkmejan. Det har forskats väldigt mycket på gurkmeja och studierna pekar mot att gurkmeja kan skrämma bort många sjukdomar i kroppen och fördröjer åldrande. Kryddan är starkt antiinflammatoriskt och kan på så sätt balansera den mest ostabila mage – och många sjukdomar uppkommer just från en mage i obalans. Är inte naturen fantastisk?

I många recept på liknande shots hettas ingredienserna upp och då förloras en hel del av de nyttiga ämnena – och framförallt många av de nyttiga vitaminerna. Det är ju lite synd och därför valde jag att låta min shot vara helt raw, även om det gör att den smakar lite beskare och kan göra den ovana magen lite upprörd en stund.

Skål då! Och tack Food Pharmacy för inspirationen till ett nyttigt inslag i livet. Rekommenderar verkligen den här boken till alla som tycker om att gotta ner sig i näringslära på en lättsam men fortfarande nördig nivå. Författarna har ett väldig sund inställning till kost, helt utan pekpinnar, och delar med sig av massa spännande fakta.

Du kanske också gillar

9 kommentarer

 • Svara
  sandra
  27 januari 2017 av 16:14

  Vilka underbara bilder! De piggade upp mig mitt i den här grå dimman och att göra shoten också hade säkert hjälpt ytterligare ett snäpp. Tack för inspon!

 • Svara
  Ellen
  28 januari 2017 av 22:25

  Det blir sådan fantastisk färg av gurkmeja!

 • Svara
  Rania {Rowan Tree}
  29 januari 2017 av 12:31

  Så himla snygga bilder, peppande och inspirerande! Jag älskar verkligen ingefära, det är starkt men såå gott. Gurkmeja har jag aldrig använt speciellt mycket men borde kanske testa 🙂

 • Svara
  Ingrid
  29 januari 2017 av 18:22

  Fantastisk färg alltså. Wow!

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   4 februari 2017 av 15:44

   Eller hur! 😀

 • Svara
  LIngon
  29 januari 2017 av 20:51

  Mmmmm vad gott det ser ut och det gula ger ju energi bara av att titta på det. Sååå fina bilder!

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   4 februari 2017 av 15:44

   Bara färgen i sig är ju uppiggande. Tack!

 • Svara
  Sanna
  30 januari 2017 av 21:41

  Hej! jag läste i ett inlägg att du studerade till webbredaktör på högskolan i borås. Jag är litegrann inne på denna utbildningen jag också. Du får gärna berätta lite mer om hur det går för dig nu. Vad planerar du att jobba med efter utbildningen? Verkar chanserna goda att få arbete efter avslutat utbildning. Jättetacksam för svar, kram

  • Svara
   Matilda Gustafsson
   2 februari 2017 av 15:40

   Hej! Mitt svar blev väldigt långt märkte jag och jag får ofta liknande frågor så jag skriver ett eget inlägg om det istället. Håll utkik här i bloggen! 🙂

  Skriv en kommentar