I måndags fick jag för mig att införa nolltolerans mot socker. Jag kan utan problem äta godis till frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat… Nu gör jag ju inte det, men det är illa nog att ha ett evigt sockersug att stilla dagligen. Men nu är det finito för ett tag framöver.
Men så blev det fredag och en fredag utan sötsaker existerar inte i min värld. Så jag slängde ihop dadelbollar. Smakar väldigt likt vanliga chokladbollar och är väldigt gott. För gott. För de försvann snabbt. Faktum är att sedan jag provade det här receptet har jag valt dessa bollar framför vanliga chokladbollar varje gång, och då är chokladbollar på min topp tio-lista över onyttigheter.
Jag brukar alltid improvisera lite, men ungefär såhär ser receptet ut för 10 små bollar:
6-7 stora färska dadlar
0,5 dl fiberhavregryn
0,25 dl riven kokos
Lite hackade nötter och torkad frukt
1-2 msk kakao
1-2 msk kokosolja (alt. annan neutral olja eller vatten)
Skär itu dadlarna och plocka ur kärnorna (tror inte de smakar så gott). Hacka eller mixa dadlarna och blanda ihop med oljan till en geggig smet. Rör ner resten av ingredienserna i den geggiga smeten. Nötter och torkad frukt kan skippas om man inte är som jag och älskar allt sånt.
Blir smeten för lös – ha i mer torra ingredienser och blir den för torr – ha i mer olja eller vatten. Likaså kan man reglera kakaosmaken i efterhand. Om man vill ha det ännu sötare så kan man ha i lite honung.
Så är det bara att rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokos. Låt stå svalt en stund.
NJUT!
18 svar på ”Dadelbollar”
åh gott 🙂
Oh så gott! De måste ja prova, alltid bra att skippa lite socker ja! 🙂
Kan inte annat än hålla med dig 🙂
Åh så gott! Älskar dadlar verkligen 😀
Jag har faktiskt inte smakat en dadel som den är än, haha!
åh, gott gott! har också upptäckt tjusningen med dadelbollar, perfekt till kaffet! såhär gör jag mina: http://polichinelle.se/2014/march/godaste-dadelbollarna.html 🙂
Ska testa ditt recept nästa gång! 🙂
Haha nämen! Bakade daddelbollar i eftermiddags och sitter och fikar på nu:)
Haha, där ser man! Gott!
Godis och allt med mycket socker är så underbart, är daddeln´bollarna nyttigare? påminner de om chokladbollar i smaken? 🙂
De påminner väldigt mycket om vanliga chokladbollar, men med lite mer “fruktigt söt” sötma. De är nyttigare på så sätt att de inte innehåller något tillsatt socker.
Väldigt finurligt & bra tips! Beundrar din fantasi & kreativitet 🙂
Åh men tack vad snällt sagt!
Verkar supergott. Måste testa både dina och Lovisas. Älskar chokladbollar.
Ja, testa! Otroligt gott. Måste testa Lovisas snarast med!
åh det är så gott när man gör det med dadlar!
Dadelbollar är verkligen supergott- Jag gör mina med apelsinjuice. 🙂
Tack för din fina kommentar förresten. Den gjorde mig på gott humör.