Kategorier
Recept

Dadelbollar

I måndags fick jag för mig att införa nolltolerans mot socker. Jag kan utan problem äta godis till frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat… Nu gör jag ju inte det, men det är illa nog att ha ett evigt sockersug att stilla dagligen. Men nu är det finito för ett tag framöver.

Men så blev det fredag och en fredag utan sötsaker existerar inte i min värld. Så jag slängde ihop dadelbollar. Smakar väldigt likt vanliga chokladbollar och är väldigt gott. För gott. För de försvann snabbt. Faktum är att sedan jag provade det här receptet har jag valt dessa bollar framför vanliga chokladbollar varje gång, och då är chokladbollar på min topp tio-lista över onyttigheter.

Jag brukar alltid improvisera lite, men ungefär såhär ser receptet ut för 10 små bollar:

6-7 stora färska dadlar
0,5 dl fiberhavregryn
0,25 dl riven kokos
Lite hackade nötter och torkad frukt
1-2 msk kakao
1-2 msk kokosolja (alt. annan neutral olja eller vatten)

Skär itu dadlarna och plocka ur kärnorna (tror inte de smakar så gott). Hacka eller mixa dadlarna och blanda ihop med oljan till en geggig smet. Rör ner resten av ingredienserna i den geggiga smeten. Nötter och torkad frukt kan skippas om man inte är som jag och älskar allt sånt.
Blir smeten för lös – ha i mer torra ingredienser och blir den för torr – ha i mer olja eller vatten. Likaså kan man reglera kakaosmaken i efterhand. Om man vill ha det ännu sötare så kan man ha i lite honung.
Så är det bara att rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokos. Låt stå svalt en stund.

NJUT!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

18 svar på ”Dadelbollar”

De påminner väldigt mycket om vanliga chokladbollar, men med lite mer “fruktigt söt” sötma. De är nyttigare på så sätt att de inte innehåller något tillsatt socker.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *