Kategorier
Vardag

Kläder, identitet & konsumtion

Förra våren bestämde jag mig för att sluta köpa kläder. Från att alltid plocka med mig ett berg med kläder in i provrummet till att gå in i en klädbutik, titta, känna att nej jag vill inte köpa något och gå ut igen. I början kände jag mig så extremt tråkig som inte hittade ett enda plagg att ta med hem. Det är lite läskigt ett stort intresse plötsligt ebbar ut i ingenting. Det kändes som att en stor del av det som jag är saknades. Ungefär då insåg jag att jag alltför länge har försökt hitta en identitet genom kläder istället för att hitta en identitet utefter vem jag faktiskt är. Att jag tänkt mer på hur andra kommer uppfatta mig än att jag klätt mig för min egen skull.

Det som hjälpte mig mest till att sluta hitta nya plagg att sukta efter var att helt enkelt sluta slösurfa på webshopar och modebloggar. Tusan vad svårt det är att vänja av sig vid saker man sysslat med i så många år, men en dag slutade jag tråna efter specifika plagg och slutade skapa behov som egentligen bara var influenser från det jag omgav mig med. Från tankar om att jag saknar ett grått lite längre linne i garderoben trots att jag egentligen bara skulle använda det någon gång i halvåret kanske till att upptäckta ett äkta behov när vardagsskorna började bli söndernötta.

För första gången på länge känner jag mig så himla bekväm i min icke-befintliga stil. Jag har ett par upplagor med svarta jeansleggings och mängder med lösa tröjor och t-shirtar som funkar till det. Det är så befriande att bara vara, att släppa tankarna på att kläderna ska förmedla något om en.

Fast jag kan ändå sakna att ha en stil. Plagg som verkligen är jag. Fast det får jag ändå utlopp för när jag sitter på Pinterest och fyller på min klädesboard med sånt jag finner inspirerande. Jag samlar och delar fina ting istället för att konsumera dem. Kanske är det det här som kallas att bli vuxen och prioritera annorlunda. Just nu njuter jag bara av att slippa slösa pengar, slippa bidra till konsumtionshetsen och slippa identifiera mig med vad jag har på mig. Att jag är bekväm i mig själv är viktigare.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

8 svar på ”Kläder, identitet & konsumtion”

Håller helt med dig. Jag kände så i tonåren, köpte inte ett plagg på flera år. Sen hände det igen efter jag fått min son, jag tröttna totalt. Nu är jag ute efter en ny stil, och inte samma gamla trasor (de är verkligen trasor, min jacka faller isär titt som tätt) som innan, men jag försöker verkligen känna efter en lång tid innan jag köper något.

jag själv försöker handla så mycket som möjligt second hand! och tänker till en extra gång, behöver jag verkligen det här bara för att det är modernt just den här säsongen. jag köper hellre kläder som verkligen är ‘jag’ och som jag kan använda tills dom faller isär:)

Åååååh! Det är inte bara jag som känner såhär! Vilket himla bra inlägg. Ska ta till mig av ditt råd å sluta surfa runt på webbsidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *