Kategorier
DIY Hemma

Budgetvänlig stringhylla – gör dina egna hyllplan

Gör din egen stringhylla med billiga hyllplan | Matildigt

Här kommer ett DIY-tips på hur du kan göra din egen stringhylla till en bråkdel av priset på en ny. Jag har sedan tidigare en stringhylla med bruna hyllplan men jag började tråna efter vita hyllplan istället då jag inte riktigt tycker att de bruna passar in i vårat vardagsrum. Jag älskar ju att måla om saker, men det var inte ett alternativ då jag vill ha kvar de ursprungliga hyllplanen som de är.

Istället kollade jag upp priset på originalhyllplan och tänkte köpa nya, men de kostade över 700 kronor för tre stycken. Det är jag alldeles för snål att betala när jag faktiskt kan göra mina egna hyllplan för en bråkdel av den summan, tänkte jag och skred till verket.

Gör din egen stringhylla med billiga hyllplan | Matildigt

Du behöver:

Gavlar

Hyllgavlarna hade jag ju sedan tidigare. Har man inte det så hittas de förslagsvis på loppis, Blocket, Tradera eller på vinden hos släktingar. Måtten på gavlarna bör vara 18×75 cm för att tre hyllplan ska passa till.

Hyllplan

På Bauhaus köpte jag de tre hyllplan. De mäter 20x80x1.6 cm och kostar 40 kronor styck. Här hittas de på Bauhaus hemsida. De är endast 5 centimeter längre än originalhyllplanen.

Beslag

Till detta inhandlade jag 12 beslag som jag inte vet vad de kallas. De ser ut såhär, är platta med skruvhål och en liten böj, och hittas i järnhandeln bland alla andra sorters beslag.

Skruvar

För att skruva dit beslagen behövs 24 korta skruvar och en skruvmejsel eller skruvmaskin såklart. Viktigt är att skruvarna inte går igenom hyllplanet.

Kostnad

Den totala kostnaden för detta landade på 250 kronor. Hur bra är inte det?!

Gör din egen stringhylla med billiga hyllplan | Matildigt

Gör såhär:

Först skruvade jag fast beslagen i hyllan. Ovan ser ni hur det ser ut. Jag måttade lite fel i min iver, men de rätta måtten är att den ena haken ska skruvas dit 0.8 cm från kanten (närmast väggen) och den andra 3 cm från kanten (längst ut). Sist av allt skruvar man fast gavlarna i väggen och hakar dit hyllplanen. Klart!

Det gäller att vara finurlig med sin studentbudget. Är man ännu finurligare så ber man någon såga till plankor till en som man sedan målar själv, eller kanske behåller naturliga, men den möjligheten hade inte jag denna gång. Jag är i alla fall himla nöjd med min DIY-lösning.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

3 svar på ”Budgetvänlig stringhylla – gör dina egna hyllplan”

Superfint blev det! Vilken järnaffär hittade du beslagen i? Jag har letat febrilt. Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *