Kategorier
Recept

Fullkornspaj med svamp, lök och körsbärstomater

Paj är kanske min favoritmaträtt att laga för det går att variera i all oändlighet och lite till. Det är lite av ett projekt som tar sin lilla tid i anspråk. Man ska göra en pajdeg som sedan ska vila en stund, välja ut ingredienser som ska förberedas, förgrädda pajskalet, fylla pajen och sedan är det en lång väntan på att gudomligheten ska bli klar i ugnen.

Underligt nog har jag aldrig gillat paj under min uppväxt. Först efter att jag gjorde min första paj på egen hand och fick styra över innehållet helt själv, då var jag fast. Har man grönsaker i kylen som börjar bli dåliga – paj. Vet man inte vad man är sugen på riktigt – paj. Vill man lägga ner lite tid på sin mat – paj. Paj, paj, paj!

Här är grundreceptet jag alltid återkommer till. Och lyckas glömma bort. Därför är det är lika bra att dokumentera det här i bloggen tänker jag.

1. Pajskal
3 dl fullkornsvetemjöl
125 gram kylskåpskallt smör
3 msk kallt vatten

Hacka smöret i mindre bitar. Häll över mjölet och hacka samman smör och mjöl så gott det går. Häll i vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen i 30 minuter. Förgrädda sedan skalet på 200 grader i 15 minuter.

2. Fyllning
Det som finns hemma. Jag hade detta hemma:
15 champinjoner
1 dl kantareller
1 röd lök
5 scharlottenlökar
1 dl hackad spenat
20 hela körsbärstomater (kanske lite väl många men älskar man tomater, så…)

Stek svamp och lök lite lätt så att de blir mjuka. Lägg alla ingredienser i skalet.

3. Äggstanning
3 ägg
2,5 dl mjölk (mandelmjölk för mig)
Ett kryddmått salt

Vispa upp äggen lätt. Häll i mjölk och salt och rör samman. Häll äggstanningen över ingredienserna i pajskalet.

4. Gratinering
Strö över 1 dl riven ost. Fri från löpe om man vill ha pajen vegetarisk.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 50 minuter.

5. ÄT!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

31 svar på ”Fullkornspaj med svamp, lök och körsbärstomater”

Vet faktiskt inte. Min mage ogillar alla slags vetemjöl i för stora mängder, men i paj blir det så liten mängd att jag kan äta det utan magknip i alla fall. Att jag använder fullkornsmjöl är mer för att jag tycker det är godare till mat och så sägs det ju att det ska vara nyttigare. Men generellt tror jag inte skillnaden är så stor om man är känslig.

Svara

men oj vad gott! ska absolut testas någon dag 🙂

sv; visst är det mysigt! detta var bara för året men jag har också precis som du en lite större låda med en massa gamla dagböcker, foton, skivor, smycken ja allt möjligt och det är ju så roligt att ta fram att kolla på!

Jag har alltid tyckt att paj känts lite sådär härligt lyxigt. Något en äter ganska sällan. Älskar att det är så himla enkelt (och billigt!) att göra själv. Tror jag banne mig gör en idag bara för det. Tack för inspirationen x

För några år sen gjorde du hårspännen med blommor o blad, vad hände med dem? De dök aldrig upp i webshopen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *