Kategorier
Recept

Tre tips

Om ni som jag tycker att dricksvatten kan vara lite tråkigt att dricka som det är, gillar att ta tillvara på all mat och har ambitionen att göra så mycket som möjligt från grunden så kommer här tre små tips.

Smaksätt dricksvattnet med citron. Tidigare älskade jag vanligt kranvatten men ända sedan jag flyttade till Linköping har jag haft så svårt att få i mig vatten. Linköping må ha ett av landet bästa dricksvatten, men det smakar bara inte gott jämfört med vattnet jag har vuxit upp med. Underligt det där, att det kan skilja så mycket mellan olika städer. När det går som trögast att hinka i sig vatten brukar jag pimpa det med citron. Det blir mycket finare att titta på men framför allt blir det godare och mer lättdrucket.

Spara oljan/vinägern från inlagda soltorkade tomater. Tidigare har jag hällt ut oljan för att jag helt enkelt inte har tänkt på att den går att använda, vilket ju är synd när man kan ta tillvara på den och använda som smakrik dressing på sallad eller i matlagning. Ska man ta detta tips ännu längre borde man väl också lägga in tomaterna själv, men det är ett framtida projekt.

Gör egen havremjölk. Av en hel rad skäl har jag inte druckit vanlig komjölk på kanske tio år. Istället har jag istället köpt havre- eller nötmjölk. Jag har känt till att man kan göra mjölken själv men tänkt att det är nog krångligt. Det är det inte, upptäckte jag nyligen.

Såhär gör jag min havremjölk:
3 dl havregryn
12 dl vatten
2 msk neutral olja

Blanda ihop havregryn och vatten och låt det stå ett par timmar. Mixa samman tillsammans med oljan i en blender eller med stavmixer. Sila bort havregrynen genom en silduk. Om man som jag inte dricker mjölken som den är utan endast använder den i bakning och matlagning kan man göra latmansvarianten att skippa oljan och sila mjölken genom en ganska finmaskig vanlig sil istället, då det inte gör så mycket om det följer med några små smulor från havrekornen. Häll över mjölken i en flaska som förvaras i kylskåpet.

Med samma process kan du göra mjölk av de flesta sorters nötter också. Det har jag dock inte testat mig på ännu utan nöjer mig med havremjölk. Men nästa gång ska jag nog testa på mandelmjölk istället. Varför har jag inte förstått hur enkelt det är tidigare?

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

Ett svar på ”Tre tips”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *