Kategorier
Återbruk

Mina återbrukade ting

Februaritemat för Monthly Makers är återbruk och jag spånar för fullt på vad jag ska skapa denna gång. Återbruk ligger mig varmt om hjärtat och jag har skapat en hel del prylar genom åren, men mycket av det har dessvärre packats ner  i flyttlådor, skänkts bort eller kastats. Vad har jag hemma som jag faktiskt använder som är återbrukat på så sätt att jag har tagit tillvara på olika ting, ibland rent av skräp, och gett det nytt liv? Vi tar en titt tycker jag.

Flaska blir en vas. En klassiker, utan att man egentligen gör om objektet ifråga utan mer återbrukar användningsområdet, är ju att spara fina flaskor att använda som vaser. Kan bara inte göra mig av med en glasflaska eller burk som har fin form, färg eller tryck.

Kokosnöt och konservburk blir till pennställ. En spraymålad konservburk och en itusågad och ihopskruvad kokosnöt som morfar tillverkade till mig när jag var liten.

Återbruk: Kruka av kaffeburkÅterbruk: Hylla av sockerlådaÅterbruk: Hylla av sockerlåda Återbruk: Kruka av kaffeburk

Sockerlåda blir en hylla och kaffeburkar blir till blomkrukor. Dessa inredningsattiraljer har följt med i många år nu, från lägenhet till lägenhet, och jag kommer nog aldrig kunna släppa taget om dem. I ett gammalt fallfärdigt hus där jag bodde en sommar hade saker stått orörda sedan 70-talet. I ett gammalt båtvarv på ägorna hittade jag  en sockerlåda som snickrades om till en hylla för pocketböcker. De gamla kaffeburkarna som stod i husets skafferi blev till krukor. Metall rostar ju sönder vid direktkontakt med jord så de är ombyggda med en kruka och vattenuppsamlare inuti.

Träskrin blir smyckesskrin. Sist men inte minst, håll utkik efter fina träskrin på loppisar! Detta var väldigt ofräscht på insidan efter att ha varit förvaring för blyertsstift i 50 år och hade nog klassats som skräp av många. Men det finns typ inget som inte lite diskmedel och färg kan lösa. Nu är det ett finfint smyckesskrin. Det var även i detta träskrin jag hittade delarna till mina Vintage Vials-halsband, de är nämligen blyertsbehållare från början.

Det var några av mina återbrukade ting. Hoppas det kanske gav lite inspiration och idéer!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

21 svar på ”Mina återbrukade ting”

Jodå! Det är väldigt simpelt egentligen, limmade ihop ett uppochnervänt snapsglas och ett porsolinsfat som jag har placerat i botten av burken. Sedan har jag ställt en vanlig plastkruka ovanpå så att den liksom vilar på snapsglaset. När man vattnar rinner vattnet ner på porslinsfatet istället för i botten på burken. Sedan kan man lyfta upp fatet med hjälp av snapsglaset och tömma ur vattnet om man har vattnat för mycket. Äkta hemmabygge med sånt man har i skåpen alltså, haha! Har testat flera andra lösningar som att sätta fast plastpåsar och liknande inuti plåtburken, men det blir lätt ofräscht märkte jag. Denna lösning har funkat bäst. Hoppas du hängde med i förklaringen 🙂

Svara

Ooooh, träskrinet! Jag var på Nordiska museet igår och såg en fantastisk apotekarlåda som liksom var som en stor låda med massor av smålådor i. Drömmen! Skulle vilja ha något sånt här för mina knappar, skrotdelar och skatter. Och sockerlådebokhyllan är så fin!

Bokhyllan var ju bästa idén, den skulle jag också vilja göra. Jag har ett gäng sådana lådor men är lite rädd att spika i dem så det spricker, har du limmat eller spikat? Vad hade du för spik i så fall? 🙂 /Linnis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *