Kategorier
Recept

Tankar om att fika och ett recept på kolasnittar

Jag är inte en fikig person. Jag fikar aldrig någonsin hemma förutom när familjen kommer på besök. Min rutin för att fika ser mer ut på så sätt att jag äter en chokladkaka eller lite nötter framför datorn medan jag slösurfar. Plötsligt är det där som jag plockade till mig i köket uppäten och jag har knappt märkt smaken av det på grund av att jag har varit så trollbunden av det jag suttit och läst på skärmen. Det är min typ av fikastund.

kolasnitt-kolakaka-recept

Men det är ju onekligen något speciellt med att göra sig en kopp te och att äta ett par klassiska kakor. Det är så inte jag, men vem säger att det inte kan bli? Förra helgen bakade jag kakor då familjen hälsade på här hemma. Lite kakor blev över och ja, jag tyckte att det var väldigt lite mysigt att ta sig en kaka och en kopp te istället för att bara moffa i sig något sötsuget satt in. Till saken hör att jag är lika lite en kakfantast som jag är en fikafantast. Jag vet inte vad jag gjorde för magiskt vid bakningen, men dessa kolasnittar blev så brutalt goda. Här kommer receptet om någon mer vill ta sig en liten fikastund.

Kolasnittar

Ingredienser
100 g rumstempererat smör
1¼ dl strösocker
2½ msk ljus sirap
2¼ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
1 tsk malen ingefära

Gör såhär
1. Vispa smör, strösocker och sirap i ett par minuter.
2. Vänd ner vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära i smeten och blanda ihop till en fast deg.
3. Dela degen och rulla ut i två fingertjocka längder.
4. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite genom att trycka eller kavla degen. Räffla med en gaffel.
5. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 13–15 minuter på 175 grader.
6. Skär längderna på snedden direkt efter att de har tagits ur ugnen. Låt dem svalna på plåten.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

3 svar på ”Tankar om att fika och ett recept på kolasnittar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *