Kategorier
Loppis

Jakten på loppisfynd

Som den evige sakletare jag är tänkte jag skriva ihop ett litet inlägg om hur jag tänker när jag springer runt på loppisar och spanar efter fynd. När jag loppar (ja, jag kallar det att loppa!) med vänner som inte är vana vid att besöka loppisar så irrar de nästan alltid omkring som yra höns. De vet inte alls vad de ska titta efter för att det helt enkelt finns för mycket saker. För att bli en bra loppisfyndare måste du först vänja dig vid alla saker för att få igång din fyndradar. Det tar sin lilla tid för många, men det finns det såklart små strategier man ta hjälp av. Hur tänker jag då för att hitta de där fynden som får det att kittlas i magen? För så tycker jag att det känns ibland när man hittar något riktigt fint som man håller hårt i famnen medan man går till kassan.

Kan ju tillägga att jag inte är den karaktäristiska loppisfyndaren som samlar på designklassiker och retromönstrade tyger. Menar inte att det är något fel med det, men jag är mer den typen av loppisfyndare som undviker att köpa nyproducerade produkter och hellre ger pengar till välgörenhet. Jag är lite lagom intresserad av formgivning men allra mest uppskattar jag möjligheten att kunna köpa fina saker till mitt hem utan att det belastar miljön eller bidrar till skeva arbetsförhållanden.

Resultatet efter en loppistur med temat förvaring.

Välj ett tema. Det här är mitt bästa tips. Som jag önskar att jag hade tänkt ut detta tidigare i min loppisfyndarkarriär! Ha alltid ett bestämt tema för din loppisrunda. Välj till exempel en färg, ett material eller ett speciellt rum i hemmet. Det blir så mycket roligare och enklare att fynda då, när fyndradarn är inställd på ett tema. Men snöa inte in för mycket på temat, det ska bara vara en riktlinje.


En medicinflaska har man ju kanske inte så mycket användning för egentligen, men den är perfekt som en liten vas.

En viktig fråga att besvara. Kommer jag använda denna sak? Är svaret nja… vet inte, då lämnar jag tillbaka den direkt. För är man det minsta osäker så är risken oerhört stor att den hamnar i ett hörn någonstans och glöms bort. Svaret ska vara ja! med utropstecken efter. Sedan om saken används dagligen, en gång i månaden eller en gång om året spelar ingen roll. Sedan finns det ju rena prydnadssaker som man kanske inte direkt använder på det sättet och då är det ju lite dumt att ställa denna fråga.


En ampel med slitna kedjor kan bli ett perfekt DIY-projekt. Än har jag inte lyckats bestämt mig för vad som ska ersätta kedjorna.

Strunta i färg och material. Majoriteten av saker går att göra om på många olika sätt, genom att t.ex. spraymåla eller klä om. Lägg fokus på objekten i sig istället och spana efter intressanta former. Ibland kan jag nästan skämmas lite när jag går iväg till kassan med en sak som verkligen är hiskeligt ful enligt mitt tycke. Tänk om någon tror att jag ska ha den som den är i mitt hem! Jag vet att ingen bryr sig ett dugg, men i mitt huvud vill jag bara få berätta hur storslagna planer jag har för min fula sak.


En jordglob stod högst upp på min att spana efter-lista och plötsligt stod den i ett hörn på en loppis.

Skriv listor över saker att spana efter. I min telefon har jag en lista i Google Keep (min favvoapp!) där jag skriver ner allt som jag skulle vilja hitta eller har märkt behövs här hemma. Där står det just nu uppläggningsfat, en större vas i glas och stora krukor. Om jag inte skriver ner vad jag behöver ha, då glömmer jag ofta bort att spana efter det på loppis. Ibland vill man ju dock ha ett mer spontant letande och då kanske man kan låta bli att glutta på sin lista.


En diabild hittad i en skruttig gammal skokartong.

Rota runt. Flytta runt på saker för att se vad som står bakom, gräv i lådor med blandat krafs, kika inuti kartonger… Kanske det bästa jag vet. Alltid hittar man något oväntat.

Hur tänker du när du besöker loppisar? Går du på känsla eller tänker du ut i förväg vad du hoppas hitta?

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

12 svar på ”Jakten på loppisfynd”

Bra tips, och gäller även andra saker än loppisprylar. I min ålder (40) med flera barn är det lätt att drunkna i prylar. Kommer jag att använda den här? -svarer ska vara ja med ett utropstecken efter, annars ska prylen bort (jag lämnar mycket på loppis.) Har mycket sällan saknat någonting jag gjort mig av med och det kan jag leva med.

Har sett exakt likadana flera gånger sedan jag köpte den i somras, så jag håller tummarna för att en dyker upp framför dina ögon snart!

Svara

Bra tips! Jag har ofta tänkt ut i förväg vad jag vill ha. Letade efter en tamburmajor ett bra tag och helt plötsligt stod den där framför ögonen på mig, samma sak med sängborden. Vi var också ute efter en jordglob förra året och så hamnade vi på ett ställe där det fanns flera stycken så vi gick därifrån med två.. 🙂 Fast gav bort den ena i present.. det är med tema har jag aldrig tänkt på dock, det borde jag nog kanske göra!. och jag är dålig på att skriva upp. Är det en för stor loppis (med massor med folk) kan jag vilja gå därifrån direkt för jag klarar liksom inte av folkmassan. Borde kanske jobba på att tänka bort alla andra och bara se alla grejer. Det där med att inte köpa onödiga saker tycker jag också är viktigt. Min sambo kan fråga mig “är den här fin?”, jag säger ja och han säger då “Ska vi ta den då?”. Då säger jag oftast nej. Bara för att en sak är fin kvalar den inte in som ett självklart köp tycker jag. Jag måste kunna se var jag ska ställa den, använda den till. Åh, nu blev jag pepp på att gå på loppis, det var ett tag sen nu. 🙂
(och förlåt för lite svamlig text)

Känns som att jag hade kunnat skriva din kommentar själv, så hög igenkänningsfaktor! Ibland kan jag bli lite distraherad när det är mycket folk, speciellt om det är trångt, men då brukar jag bara tänka att jag ska ta det ett snäpp lugnare och fästa ögonen på alla saker istället. Men ibland orkar man ju bara inte trängas och då går jag hellre därifrån än förstör loppisglädjen. För det är ju den som är det viktigaste!

Svara

Superbra tips! Jag tycker att det allra viktigaste är att ha gott om tid på sig. Att stressa igenom en loppis och bara flyktigt titta sig omkring kommer man sällan långt på. Att ha tid till att gå flera varv, titta högt och lågt och vrida och vända på saker och ting är A och O 🙂

Visste väl att jag glömt något! Gott om tid och att verkligen gå igenom sortimentet är ju nästan det viktigaste av allt. Tack för din input 😀

Svara

Vilka bra tips! Blir alltid så imponerad över folk som kan radda upp en drös med grejer efter att ha varit på loppis. Där står jag och ba “neh.”. Det där med att gräva runt var ett bra tips, ska ta till mig det på en gång. Det kanske varit någon annan där innan och gömt undan det till sig själv?

Ja, så kan det vara! Jag kan samla på mig huuur mycket grejer som helst, men vissa gånger får jag inte med mig en enda sak. Så lite tur handlar det om också, att det faktiskt finns saker man tycker om vid just det tillfället.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *