Kategorier
Odling

Guide i att odla avokado

Ett av de vanligaste sökorden som leder till bloggen är “odla avokado” och då hamnar man på detta inlägg som inte är särskilt pedagogiskt. Förutom att sätta en kärna i vatten som jag gjorde i det länkade inlägget kan man plantera kärnan direkt i jorden. Det tänkte jag berätta om idag!

Matildigt | Att odla avokado

Förberedelse: Dela en avokado och peta loss kärnan utan att skada den. Skölj kärnan noggrant i ljummet vatten och låt den sedan torka i ett par dagar. Då kommer det bruna skalet som omger innerkärnan att bli hårt. Jag rekommenderar att du plockar bort skalet för att minimera risken att kärnan börjar mögla i krukan.

Matildigt | Att odla avokado Matildigt | Att odla avokado

När kärnan är torkad och skalad är det dags att plantera den i en kruka med jord. Det verkar inte vara så viktigt vilken slags jord men kärnan verkar gilla såjord allra bäst. Jorden ska inte vara konstant genomblöt, men ska heller aldrig torka upp helt.

Om du inte har ett litet växthus så går det bra att ställa krukan i en plastpåse som försluts. Syftet med detta är att skapa en miljö med hög luftfuktighet som underlättar för kärnan att gro i. Se bara till att lufta dagligen eller klippa små hål i påsen så att luften kan cirkulera.

Matildigt | Att odla avokado Matildigt | Att odla avokado

När kärnan har börjat gro så delar den sig och så småningom tittar en liten växt ut. Det kan ta allt från en vecka till flera månader. Ibland krävs lite tålamod.

När växten vuxit till sig lite och börjat bilda blad är det dags att plantera om den i en större kruka. Såhär ser min senaste planta ut. Den är ett par veckor gammal. Om jag ska vara ärlig så tycker jag nästan att de är finast såhär, innan de blir för stora. De kan bli riktigt stora och leva i många år även i inomhusmiljö.

Sammanfattning
Odla avokado snabbt och enkelt
Artikelnamn
Odla avokado snabbt och enkelt
Beskrivning
Odla avokado snabbt och enkelt genom att sätta kärnan i såjord istället för vatten. Inom bara ett par veckor har du en avokadoplanta hemma.
Författare
Utgivare
Matildigt
Utgivare logotyp

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

15 svar på ”Guide i att odla avokado”

Det går utmärkt! Men det ska vara svårt att få frukt på trädet har jag hört, men trädet i sig är så fint att det räcker för mig 🙂

Svara

Hej! en superbra beskrivning och jag verkar ha stora problem med mina avokados. Vet du om det går att rädda mögliga kärnor? den växer men möglar? eller borde man slänga den?

Jag har haft någon möglig kärna men det försvann efter ett tag och påverkade inte själva skottet. Att de möglar tyder på att det är en för fuktig miljö för kärnan så försök att hålla jorden lite lätt fuktig men inte konstant blöt samt att pilla bort ytterskalet – då bör du undvika mögel i fortsättningen och eventuella skott ska ha bättre chans att överleva! 🙂

Svara

Min avocadokärna har nu blivit ett träd och grenarna når ända upp i taket. Trädet står ute under ett solskydd nära huset under sommaren och verkar trivas med det. På hösten tar vi in plantan som då får stå i vårt svalaste utrymme i vårt vardagsrum men det verkar helt ok också. Trädet verkligen växer och frodas men efter denna sommar kommer den inte gå plats inne om vi inte beskär den nu. Vet inte hur mycket jag vågar kapa för att det inte ska bli en chock för plantan? Kommer den ändå kunna blomma i år om vi beskär den kraftigt ?

Nej, den kommer inte att blomma om den beskärs nu. Det är svårt att säga exakt hur mycket som behöver beskäras, men så länge ett par bladpar finns kvar under punkten för snittet så ska det vara lugnt för plantan att bli beskuren.

Svara

När skall jag ställa ut resp. ta in mina 50 cm. höga träd. Hur länga klarar dom sig ute? Dom verkar gilla att stå i fuktig jord.

Låt dem stå inomhus tills att nattermperaturen överstiger 10 grader. Därefter kan de stå ute hela sommaren. När nattemperaturen sjunker på slutet av sommaren får man ta in dem igen.

Svara

Hej! Tack för en super trevlig blogg 🙂

Jag har en stor avacado men bladen började hänga nedåt och sen torkade de. Jag klippte då av toppen 2-3 dm och då sköt den nya blad, som sen hängde nedåt och vissnade. Jag vattnar igenom den rejält ca 1 gång i veckan, behövs mer ljus? Den står direkt i en stor terracottakruka med hål i botten såklart och det har faktiskt tittat upp en svamp i jorden, en svavelgul liten svamp som dog efter ett par dagar.

Tusen tack! Det kan finnas tre orsaker till att den blir lite ledsen.
Det kan ha med ljuset att göra – de vill gärna stå väldigt ljust men inte i direkt solljus för då kan bladen bli solskadade.
De behöver även mycket tillsatt näring (t.ex. gödselvatten på nässlor eller flytande näring) nu under sommarhalvåret. För lite näring ger ofta trista blad.
Att det kommer svamp KAN bero på för mycket fukt i jorden, vilket också kan få bladen att hänga och vissna. Låt plantan torka ut i princip helt mellan vattningarna – bladen ska hänga rejält och jorden ska vara rakt igenom torr – innan du vattnar igen. Eftersom den är en exotisk växt så vill den gärna torka ut lite ibland för att må bra.
Det skulle jag testa med! Avokadoplantor är rätt petiga har jag märkt, men när man väl har hittat rätt balans så växer de och frodas så det knakar 🙂

Svara

Åhh, vilket perfekt inlägg! Jag ska genast springa och köpa en avokado, jag blev sugen på en egen avokadoplanta när jag läste ditt tidigare inlägg om när du pysslar om dina växter. Ska även tipsa om detta superbraiga inlägg i min nästa länk-kärlek som kommer i slutet av månaden. Topp! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *