Kategorier
Odling

Gör eget nässelvatten

Matildigt | Nässelvatten - Tillverka gödselvatten av brännässlor

Brännässla. Alla har vi barndomsminnen kopplade till denna växt. Själv var jag besatt av fjärilar som liten och var helt galet fascinerad när jag hittade larver av påfågelsöga på våra brännässlor på sommarstället.

Matildigt | Nässelvatten - Tillverka gödselvatten av brännässlor

I söndags kväll var vi ju ute och plockade brännässlor. För nässlor kan man nämligen göra ett näringsrikt gödselvatten av. Enkelt, gratis, naturligt och ekologiskt. Kan ju inte bli bättre. Förutom att nässelvatten tillför näring till växterna så är det också stärkande och sägs hålla skadedjur borta.

Matildigt | Nässelvatten - Tillverka gödselvatten av brännässlor 

Jag brukar fylla en petflaska med brännässlor och sedan fylla på med kallt vatten ända upp till öppningen. Sedan får blandningen stå och dra sig i ungefär en vecka. Då blir nässelvattnet ganska koncentrerat vilket gör att det stinker skit när man öppnar korken. Lukten försvinner snabbt, men jag rekommenderar ändå att hålla till på balkongen om du har den möjligheten. För att ge växterna en lagom dos näring brukar jag blanda 1 del nässelvatten och 9 delar vanligt vatten, då ska vattnet se ut ungefär som te till färgen. Därefter är det bara att vattna och göra dina växter glada!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

12 svar på ”Gör eget nässelvatten”

Vilka fina bilder och vilket roligt tips, hade ingen aning om detta. Kanske är just nässelvatten mina växter behöver för att överleva mer än en vecka i mitt hem 😉

Är sugen på att prova detta, men tror du att det skulle funka att vattna krukväxterna inne?
Är den utspädda vätskan doftfri nog liksom?

Jadå, det fungerar fint! Det är som vanlig köpt näring på flaska som också luktar illa när man håller på med det, men när vattnet väl är i jorden försvinner lukten helt.

Svara

Nässelvatten i petflaskor….jag hade inte tänkt på det. Mycket bra idé. Lätt att hantera. Jag har gjort det sen många år men i hinkar. Krångligt. Tack för tipsen.

Vad smidigt det lät med flaska! Men jag måste fråga: kan man få ut nässlorna sen för att byta till nya?

Bor i storstaden men brännässlor utanför knuten,perfekt att plocka och ha till balkong blommorna.Helt gratis näring.Tackar!Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *