Kategorier
Odling

Google i all ära, men länge leve böcker

Min senaste besatthet stavas böcker om odling, trädgård och växter. Jag stod i bokhandeln för några veckor sedan och dregglade över en massa urtjusiga böcker i genren hem och trädgård, men insåg att jag har råd med kanske en eller två av alla böcker i hyllan. Då gjorde jag det jag gör bäst, jag gick till en loppis istället. Efter ett par loppisrundor har jag samlat på mig fem helt fantastiska böcker som alla handlar om växtlighet i olika former.


Vildflor och trädgårdsblommor, Gösta Reuterswärd, 1953

Gemensamt för alla böckerna är att de är väldigt rika på fakta. Denna bok handlar om växter, framförallt blommor, växande i det vilda såväl som i trädgården. Det är en typisk bok att krypa ner i soffan med, när regnet öser ner utanför, för att sträckläsa och börja planera en trädgård i huvudet. Skriven 1953 och lika aktuell fortfarande. Det enda minuset är ju att jag inte har en trädgård ens, men… drömma kan man ju.


Örtagården, Ebbe Johnsson, 1965

Tycker att det är så himla intressant att läsa hur man såg på växter förr i tiden och hur all fakta om växternas användningsområden nästintill har fallit i glömska idag. Lite som Dags att plocka i bokform. Naturen har så mycket potential som vi inte har en aning om, den insikten har boken gett mig.


Köksträdgården, Joy Larkcom, 1984

En del böcker är rena faktaböcker utan minsta tillstymmelse att vara underhållande. Här är ett uppslag som tar upp exakt allting man kan behöva veta om man vill odla potatis. Hundra gånger effektivare än att googla järnet och lusläsa trädgårdsforum.


Fakta om kaktusar och andra suckulenter, Rudolf Subik, 1969

Jag måste erkänna att jag bläddrar i vissa böcker enbart tack vare illustrationerna. Nästan så jag vill slita ur sidorna och tapetsera en vägg med alla kaktusar som finns avbildade i boken.


Min kryddträdgård, Ingeborg Lingegård, 1988

Kryddor, kryddor, kryddor, ännu fler illustrationer och mängder av gamla husmoderliga recept att testa.

Känner mig så lite nördig som skriver ett helt inlägg om trädgårdböcker, men jag vill verkligen att fler ska få upp ögonen för alla gamla böcker som finns därute i världen som det förmodligen bläddras alldeles för lite i. Google och nya böcker i all ära, men det är någonting speciellt med en riktigt gammal bok fylld av ren fakta och kunskap om alla tänkbara ämnen och intresseområden. Ta en titt i bokhyllan på loppisen eller på biblioteket, bara gör det. Jag behöver väl knappast nämna fördelarna, men det är både ekonomiskt och miljövänligt som tusan.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

3 svar på ”Google i all ära, men länge leve böcker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *