Kategorier
Resor

Femte dagen i Edinburgh

Den femte dagen i Edinburgh, tisdagen, bestämde vi skulle bli en riktig turistdag. Det vi inte visste då var att turisterna faktiskt hade kommit just denna vecka och att det därför var folk ÖVERALLT. Men innan vi började utforska de klassiska sevärdheterna gick vi ett varv i lite butiker. Vad jag fick med mig hem tänkte jag visa upp i ett eget inlägg så småningom.

Vi började med slottet. Jag hatar att säga det, men nej, det var inte värt ett besök. Alldeles för turistigt. Jag som hade peppat loss efter att ha sett den majestätiska byggnaden högt upp i skyn varje dag. Kanske är det intressantare när det är lågsäsong och inte så mycket människor att det är helt omöjligt att hänga med en guide. Men samtidigt är det ju inte varje dag man utforskar ett skotskt slott, så lite häftigt var det ju ändå. Det var som en egen liten by där inne, helt separerad från övriga staden.

Till The Elephant House måste man ju bara gå som det Harry Potter-fan man är. Vi gick dock inte in, riktigt SÅ nördig är jag inte. Här skrevs alltså stora delar av första Harry Potter-boken och det har blivit lite av ett mecka för fantasterna.

Vi vandrade vidare till Greyfriars Kirkyard. En kyrkogård som är galet vacker, precis som många andra skotska kyrkogårdar, men som har blivit mest känd tack vare hunden Bobby (och på senare år även Harry Potter). Greyfriars Bobby som i fjorton år vaktade sin avlidne husses grav. Man kan ju bli salig för mindre!

greyfriars-bobby-2 

Direkt när man kliver in på kyrkogården så möts man av Bobbys gravplats. Titta alla pinnar som har lämnats åt honom!

Mysigt ställe att strosa runt på. Kyrkogården ligger dessutom precis bakom Elephant House och det sägs att även J.K. Rowling strosade omkring här, vilket inte är helt otänkbart då en poet vid namn poet William McGonagall finns begravd här samt att en grav har namnet Thomas Riddell inristat (Tom Riddle – Voldemorts “riktiga” namn). Det känns ju nästan givet att Rowling har hämtat inspiration här?

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

5 svar på ”Femte dagen i Edinburgh”

Svar: Ja jag vill sitta i solen och äta glass, och bada i sjön där vi bor – men när det inte är varmt i luften om dagarna är man ju inte speciellt badsugen… Tack, roligt att du gillar den och känner likadant! Men visst är det? Sommaren är ju verkligen barnens årstid alltså, och det smittar av sig när de springer runt barfota och skrattar, spiller glass och dricker för mycket saft. Mer sånt tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *