Kategorier
Odling

Hur går det med balkongodlingen?

Varje gång Sandra bloggar om sina odlingar tänker jag att shit, jag har ju inte nämnt mina alls sen jag planerade vilka frön jag skulle så. Men det är ingen fotogenisk yta det där, vår balkong med alla plantor, vilket gör att jag drar mig för att ta med mig kameran ut dit. Men idag var det dags att dokumentera hur det faktiskt går med odlingen, för visst går det utmärkt att odla på balkongen!

Tittar man ut genom dörren så ser man mina tomatplantor direkt. De står radade längst med kanten större delen av tiden för att ta så lite plats som möjligt. Här har jag två sorter, Sun Baby och Principe Borghese. En av plantorna har dessutom spårat ur helt på längden.

Tittar man åt vänster genom dörrhålet ser man vår lilla sallatsodling. Jag har odlat spenat och sallat i omgångar och det är helt ljuvligt att kunna plocka ihop sin egen lilla sallad.

Balkongodling lagerhylla chili

Chiliplantorna och kryddorna står på en helt vanlig lagerhylla som vi har placerat längst med kortsidan av balkongen. Ett bra sätt att få plats med massor av plantor utan att kompromissa med golvytan.

 

Tomaterna har kommit såhär långt. Tycker allt växter så sakta i detta kalla väder, så fort det blir soligt sätter allt fart för att sedan helt sakta ner igen när de kalla dagarna återkommer. Jag vill ju bara att allt ska bli moget för provsmakning någon gång!

Det här är racerchilin Hot Portugal. Det ser ut som att vi kommer få äta chili varje dag för att hinna äta upp alla chilifrukter till nästa sommar. Varje planta har minst tio frukter och fler lär det bli då plantorna fortfarande blommar för fullt. Tur att jag är nyfiken på att göra chilipasta, chilipulver och inlagd chili så då lär det gå åt en massa chili.

Hot Lemon växer inte riktigt lika fort, men blommar extremt mycket. Denna chilisort har jag aldrig odlat tidigare så jag är riktigt nyfiken på hur de kommer att bli.

Early Jalapeño är inte heller särskilt early, men en liten söt knubbig frukt har tittat fram i alla fall.

Sedan har jag också ett hyllplan med kryddor samt ett par krukor med olika slags bönor som ser helt hysteriskt fula ut då en viss liten inneboende har gnagat av alla blad fler än en gång…

Det som dessutom gör mig extra nöjd med mina små odlingar är att de är ekologiska rakt igenom. Ekologiska frön, naturlig näring och ekologisk jord, kan det bli bättre? Tills nästa sommar hoppas jag dessutom på att ha hittat en massa tjusiga lerkrukor på loppisar att byta ut mina plastkrukor med. Men min odling detta år har varit lite man tager vad man haver och än så länge växer allt på riktigt bra.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

10 svar på ”Hur går det med balkongodlingen?”

Åh, vilket roligt inlägg att få ta del av! Visst är det trist i det här vädret. Det är verkligen som du skriver att man märker hur bra allt mår i värmen och solen och sen bara saktar allt ner i flera dagar 🙁 Men snart får vi nog njuta av tomater hoppas jag 😀

Vilka imponerande plantor! Jag tittar särskilt på dina chiliplantorna, för jag har själv planterat chili och paprika. De är ganska höga nu och har fått sina första knoppar. Men jag undrar om man ska klippa av plantorna för att forma de mer, så de inte blir så höga utan växer lite mer på bredden. Har du någon erfarenhet av det? Nu låter jag kanske som en nybörjare, men jag har planterat paprika förut, men när det väl blev (ganska tunga) paprikor på plantorna så var själva växten så hög att krukan nästan välte, och det misstaget vill jag inte göra igen. Hur sköter man om dem, förutom att vattna dem – ska man ge dem gödning, plantera om till större kruka?

Klippa av plantorna bör man göra precis i början, när de bara är runt 10-15 cm höga, så att de grenar sig och blir buskigare. Så gör inget åt höjden nu, för då går knopparna och den kommande frukten förlorad. Jag kan skriva ihop ett inlägg om hur jag har gjort med mina plantor gällande näring, omplantering, krukor och lite annat matvettigt så att du kan få svar dina funderingar! 😀

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *