Kategorier
Odling

Guide i att odla chili och paprika

Vilka imponerande plantor! Jag tittar särskilt på dina chiliplantorna, för jag har själv planterat chili och paprika. De är ganska höga nu och har fått sina första knoppar. Men jag undrar om man ska klippa av plantorna för att forma de mer, så de inte blir så höga utan växer lite mer på bredden. Har du någon erfarenhet av det? Nu låter jag kanske som en nybörjare, men jag har planterat paprika förut, men när det väl blev (ganska tunga) paprikor på plantorna så var själva växten så hög att krukan nästan välte, och det misstaget vill jag inte göra igen. Hur sköter man om dem, förutom att vattna dem – ska man ge dem gödning, plantera om till större kruka?

Idag tänker jag ta tillfället i akt och svara på denna kommentar från Caroline i ett helt eget inlägg. Tidigare år när jag har odlat har jag haft precis samma problem med rangliga plantor, men i år har jag efter lite ompysslande löst gåtan om hur man får växterna att bli täta och stadiga för att få massor av frukt. Direkt när jag läste kommentaren kände jag att jag aldrig kommer kunna svara i ren text, så här kommer ett helt inlägg med fotografier, illustrationer och hela köret. En liten guide till hur jag har odlat mina chili- och paprikaplantor helt enkelt!

Guide i att odla chili och paprika | Matildigt   Guide i att odla chili och paprika | Matildigt

Krukor och omplantering

Jag har använt mig av tre till fyra olika storlekar på krukor vid omplanteringen. Ju mer plantan har vuxit, ju större kruka har den fått. Jag har inte mätt plantan eller liknande utan har helt gått på känsla här. En lagom indikation när det har varit dags att byta kruka har varit när rötterna börjar synas i dräneringshålet i botten och plantan liksom “stannar i växten”. Anledningen till att jag inte planterar dem i stora krukor direkt är för att rotsystemet inte mår bra av att sprida ut sig på för stor yta direkt med risk för ranglig planta som följd. Slutligen har de flesta plantor fått landa i 1.4 eller 1.6 liters krukor vilket jag har tyckt har varit precis lagom. Chili- och paprikans rotsystem vill absolut inte ha mindre än 1 liters yta att bo på.

Guide i att odla chili och paprika | Matildigt

Toppa plantan

1. För att få plantan att bli buskig och grena sig istället för att skena på höjden har jag vid den första omplanteringen tagit bort de två första bladen som tittade upp, de spetsiga hjärtbladen, för att sedan plantera om plantan i en ny kruka och då plantera den så djupt att stjälken där hjärtbladen satt hamnar under jordytan. Hänger ni med? De två första bladparen ska alltså nypas bort och stället på stjälken där de satt ska vid omplanteringen i ny kruka hamna under jorden.
2. När plantan sedan har fått växa till sig ytterligare och har minst fem blad totalt, då är det dags att toppa plantan. Då klipper man helt enkelt av plantan precis över det fjärde bladet (räknat nerifrån och upp). Ni ser krysset där på mittenplantan, där ska den klippas rakt av.
3. När plantan sedan fortsätter växa så kommer det ut nya små blad och grenar vid de fyra bladen som blev kvar på plantan efter toppningen. Då blir den mer buskliknande och mycket stadigare framöver, samt får flera gånger mer frukt än om den inte toppas.

Gällande gödsel så har jag bara kört på egen tillverkat nässelvatten (se hur jag tillverkar det här) och hällt i vattenkannan ungefär varannan gång jag har vattnat. Vänta med att tillföra gödsel tills att plantan är omplanterad för sista gången, då små späda rötter ej bör gödslas och jorden vid omplanteringen redan innehåller tillräckligt med näring. Det har fungerat jättebra. I en period glömde jag bort att gödsla och faktum är att jag märkte skillnad på plantorna och direkt när jag började tillföra lite gödsel på nytt så började de växa med rasande fart igen. Det finns även gödsel att köpa men det vet jag ingenting om då jag har kört allt ekologiskt med ekologiska frön, ekologisk jord och eget gödsel vilket har funkat hur bra som helst.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

5 svar på ”Guide i att odla chili och paprika”

Bra guide! Mina chilis och paprikor är så himla slöa i år, iofs som allt annat på balkongen iår, men det börjar bli lite stora frukter nu i alla fall! Nu väntar jag bara på att de ska få sin rätta färg! 🙂

Tack för tydliga råd och instruktioner! Om man inte har toppat en paprikaplanta tidigt utan låtit den bli riktigt lång, ska man då toppa längre ner (alltså ovanför de första 5 bladen) eller bara klippa av de översta bladen? Min planta är ungefär en halvmeter och så klart ganska ranglig… Har även flera melonplantor som är långa och rangliga. Bör de också toppas? Tack på förhand!

hej ja har 3 paprika plantor som dragit i väg på höjden så ja klippte av en ska ja sätta den i vatten eller direkt i en kruka 🙂

Hej Matilda! Jag förutsätter att du lyckades 🙂 med dina paprikor och undrar vilka sorter du odlade och hur stor slutkrukan va?
mvh
Gustav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *