Kategorier
Resor

Guide till Edinburgh

I juni var jag och Timmy i Edinburgh, huvudstaden i Skottland. Ett resmål som verkligen var högt över våra förväntningar. Det fanns så mycket att uppleva som turist! Vackra omgivningar och arkitektur, historiska vindslag att förundras över, mysig shopping och god mat. Och en och annan öl på någon av alla pubar (eller whisky, för den som föredrar det).

I detta inlägg tänkte jag sammanfatta våra upplevelser som en guide till Edinburgh. Vi var där i en vecka vilket var precis lagom tid för att hinna uppleva allt som finns med här i guiden. Edinburgh är verkligen en stad full av platser, caféer och restauranger att upptäcka. Mesta möjliga upplevelse får man av att ta sig fram till fots – men var beredd på att det är en stad full av backar och höjder! (Eller så är det bara jag som är ovan vid backar eftersom jag bor på östgötaslätten…)

Se alla mina inlägg från Edinburgh


Dag 1 – Old Town, Grassmarket, The Meadows
Dag 2 – Farmer’s Market och Arthur’s Seat
Dag 3 – Söndagspromenad i Dean Village
Dag 4 – Tur med the Wee Red Bus över höglandet till Loch Ness
Dag 5 – Edinburgh Castle och Greyfriars’s Graveyard
(Övriga dagar strosade vi mest omkring planlöst och njöt av livet som sig bör på semester.)

Boende


Vi bodde på Edinburgh City Hotel som ligger i stadsdelen Old Town som sägs vara Edinburghs medeltida hjärta. Helt klart ett prisvärt hotell. Det låg på rätt sida av staden, det tog oss cirka 5 minuter att promenera till området kring Grassmarket och ytterligare 5 minuter till Princes Street. Lugn miljö och med hjälpsam personal. Ett minus var att frukost inte ingår i priset och var ganska dyrt att lägga till, men det fanns många frukostställen på gatorna kring hotellet.

Uppleva


Dean Village
Den Village är ett gammalt område mitt i Edinburgh. Det ligger nere i en dal och är lätt att missa. Otroligt vackert att bara strosa omkring i, kanske ha med sig lite matsäck och ha picknick? Se bilder från vackra Dean Village.

Arthur's Seat - Guide till Edinburgh, Skottland | Matildigt

Arthur’s Seat
En gammal utslocknad vulkan som syns var du än är i staden. Klättra upp och njut av utsikten! Tyvärr kan jag inte rekommendera en snabb väg upp då vi råkade ta den längsta och mest krävande. Läs mer om vår tripp upp på Arthur’s Seat.

Greyfriars Graveyard, Candlemaker Row
En gammal kyrkogård där hunden Bobby och hans husse ligger begravda. Bobby vaktade sin husses grav i 14 år. Snacka om att vara sin ägare trogen! Ett mysigt ställe och en fin historia värd att uppmärksammas. Här har även J.K Rowling samlat lite inspiration till sina böcker. Läs mer om Greyfriars Graveyard och inspirationen till Harry Potter.

National Museum of Scotland - Guide till Edinburgh, Skottland | Matildigt

National Museum of Scotland, Chambers Street
Mysig aktivitet när vädret är typiskt brittiskt och man gärna håller sig inomhus i ett par timmar. Mängder av intressanta utställningar och uppstoppade djur att glo på.

Edinburgh Castle
Slottet som syns över hela staden, var man än befinner sig. Tyvärr upplevde jag det som en typisk turistfälla, även om det var en häftig upplevelse att ta del av det lilla samhälle som en gång existerade innanför slottets murar. Gå hit en dag då det är lågsäsong för turister och vädret är bra för bästa möjliga upplevelse. Läs mer om vår rundtur på slottet.

Glen Coe med the Wee Red Bus / Heart of Scotland Tours - Guide till Edinburgh, Skottland | Matildigt

Heart of Scotland Tours (webbplats)
Vill du spendera en dag eller flera utanför Edinburgh rekommenderar jag verkligen att boka in en tur med The Wee Red Bus. Vi ville egentligen hyra bil men kände oss inte helt bekväma att köra i vänstertrafik. Istället bokade vi in oss på en dagstur tvärs över det skotska höglandet, och det ångrade vi inte en sekund!  De kör inte bara till Loch Ness, utan det finns även kortare dagsturer till närmare belägna platser. Se alla vackra bilder från turen vi tog.

Shoppa


Grassmarket, West Bow, Victoria Street - Guide till Edinburgh, Skottland | Matildigt

Grassmarket, West Bow, Victoria Street
Grassmarket är en stor torgyta med många bra restauranger och pubar. Alldeles intill ligger gatorna West Bow och Victoria Street som är lite hippa och independent. Perfekt ställe att strosa runt på lite planlöst och titta in i de små butikerna. Min favoritbutik var Museum Context.

W. Armstrong and Sons, 83 Grassmarket
Edinburghs svar på Beyond Retro. Mängder av utplockade second hand-plagg, ett måste för vintagenörden eller den som bara gillar att ha unika plagg hängades i garderoben.

Second handbutiker, Nicholson Street
En gata med flera mindre second handaffärer som drivs av välgärenhetsorganisationer. Väldigt mycket kläder, inte så mycket prylar. Det finns även en hel del mindre butiker och caféer som kan vara värda ett besök längst med gatan.

Farmers’ Market, lördagar 9-14, Castle Terrace
Mysig marknad med närproducerad mat. Det fanns egentligen det mesta, som frukt, bröd, kaffe och hela maträtter, men jag köpte mest överdrivna mängder frukt och bär för inga pengar alls och världens godaste sockermunk.

Alla vanliga butiker, Princes Street
Ni vet; H&M, Topshop, Primark… De stora kedjorna huserar på denna gata.

Äta


Henderson’s, 94 Hanover St
Vegansk restaurang. Behöver jag säga mer? Finns även en caféliknande butik ovanpå restaurangen för takeaway eller lite lättare mellanmål.

Fish n' Chips på Beehive Inn i Grassmarket - Guide till Edinburgh, Skottland | Matildigt

Beehive Inn, Grassmarket
Klassisk skotsk pub med superdupergod traditionell fish n’ chips. De var ett av få ställen som hade en lakto-ovo-vegetarisk version av fish n’ chips (med halloumi).

Auld Hundred, 100 Rose Street
Enkel och prisvärd (men väldigt god) mat i pubmiljö. Perfekt efter att ha strosat i butiker en hel dag.

The Castle Arms, 6 Johnston Terrace
Ännu en typisk skotsk pub med typisk skotsk mat. Rekommenderas inte för vegetarianer dock, tror inte de hade ett enda vegetariskt alternativ på menyn vilket var lite trist. Men god mat.

My Big Fat Greek Kitchen, 6 Brougham Street
Vid första anblick var denna restaurang ingen höjdare. Pyttelitet ställe med anonym inredning. Maten var inte en fröjd för ögat utan såg väldigt amatörmässig ut. Det kändes lite som att vi var hembjudna till ett grekiskt hem där någon bara slängt upp maten på tallriken. Men smaken! Vi beställde en Vegetarian Platter att dela på och det var något av det godaste jag någonsin har ätit. Deras pitabröd doppat i rödbetsdippen skulle jag kunna äta varje dag för resten av mitt liv utan att tröttna. En riktig pärla till restaurang.

The Elephant House - Guide till Edinburgh, Skottland | Matildigt

The Elephant House, 21 George IV Bridge
På detta café skrev JK Rowling stora delar av första Harry Potter-boken. Vi var bara utanför så jag vet inte hur maten är, men det fullkomligt svärmade av Harry Potter-fans både innanför och utanför.

Till dig som planerar att åka till Edinburgh; lyllos dig! Ha en fin resa!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

2 svar på ”Guide till Edinburgh”

Hej!
Hittade hit till din blogg bara av en händelse men upptäckte något lite småskrämmande. Jag heter exakt samma som dig: stavar Matilda utan h och Gustafsson med f, vi är lika gamla, jag lagar mycket vegetarisk mat och gillar att strosa runt bland second handprylar. Som sagt lite läskigt men ändå häftigt!
Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *