Kategorier
Odling

Tre lättodlade chilisorter

Tre lättodlade chilisorter. Early Jalapeño, Hot Lemon och Hot Portugal. | Matildigt

Nu ser jag min odlingssäsong som officiellt över. Tomatplantorna är kasserade, kryddorna har fått flytta in i värmen till köksfönstret medan mina chiliplantor står i vardagsrumsfönstret i väntan på att de sista chilisarna ska bli mogna nog att plockas av plantorna. Trots att en lång period av sommaren var riktigt kall så har allting vuxit på förvånansvärt bra. Jag har ätit massvis av solvarma tomater direkt från plantorna, torkat kryddor och smulat ner i små söta burkar och nu väntar jag bara på att resterande chilisar ska mogna så jag kan göra något roligt av dem. Eget chilipulver står först på tur.

Nog om mina planer, för jag tänkte nämligen tipsa om tre lättodlade chilisorter som jag är himla nöjd med att jag odlade i år. De fröerna jag använt mig av är ekologiska och köpta från Runåbergs fröer, men de kan säkert finnas hos andra återförsäljare också. Här kommer en liten genomgång av de tre sorterna som jag garanterat lär odla igen!

Övre raden: Early Jalapeño

Jag är SÅ svag för jalapeño. Det är så satans gott i all slags mat som består av röror eller ett ihopplock av allt möjligt, som min bönsallad och tacos. Dessa var inget undantag! Tyvärr blev de inte så jättestora, men de smakar himla gott så det är okej. Trots namnet är de dock inte Early, men när de små frukterna väl börjar titta fram så går det snabbt för dem att mogna!

Mellersta raden: Hot Lemon

Citrussmaker är jag precis lika svag för som jalapeño. Dessa skulle smaka citron och visst tycker jag mig ana en liten hint av citrus. De är inte superduper starka så jag tror att de kommer smaka väldigt gott i asiatisk mat där man vill ha en liten touch av citrus. Plantorna blev väldigt höga vilket jag inte var beredd på – det kan vara bra att veta så att man har plats för dem!

Nedre raden: Hot Portugal

Hot Portugal var den första chilisorten jag odlade och jag återkommer till den varje gång det är dags att sätta nya frön i början av året. Hot Portugal är en typisk chili – röd och stark. Ett måste om man gillar stark mat, helt enkelt. Ger huuur mycket chilifrukter som helst.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

3 svar på ”Tre lättodlade chilisorter”

Men va, hur hög blev din hot lemon? Vad tokigt! Min blev bara jättebuskig när jag beskar den men inte ett dugg hög. Det är så roligt att samma växt kan bete sig så himla olika beroende på vem som sköter den och var den får bo 🙂

Över en meter höga trots beskärningar! Fortfarande buskiga, bara väldigt stora och höga. Nästa år blir det beskärningar i fler omgångar så jag får plats med dem i min hylla på balkongen. Många faktorer som man inte tänker på spelar nog in! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *