Kategorier
Recept

Höstsmakande äppelmos

Recept: Äppelmos med höstinspirerad kryddning

Alla som har äppelträd eller bekanta som har äppelträd vet nog hur mycket gratis frukt det innebär. När jag fick en hel bärkasse med äpplen med mig hem efter ett besök i min mammas trädgård var det ingen tvekan om vad jag skulle göra med dem. Äppelmos till morgongröten!

Jag utgick från ett enkelt recept på klassiskt äppelmos men adderade kanel, ingefära och vanilj som är tre av mina favoritsmaker. Nog för att jag anade att smaksättningen skulle göra sig bra tillsammans med äpplen, men inte anade jag att det skulle bli SÅ himla gott. Det här moset kommer alltid att finnas i mitt kylskåp från och med nu. Till dig som inte är så jätteförtjust i ingefära, vilket jag vet är vanligt, så smakar moset inte alls ingefära på så sätt att man kan känna den enskilda smaken. Ingefäran blir bara en del av en höstsmakande helhet.

Recept: Äppelmos med höstinspirerad kryddning

1.5 liter

Ingredienser
2 kg äpplen (cirka 20 normalstora äpplen)
2 dl vatten
4 dl socker
1 stor kanelstång
1 tsk riven ingefära
1 tsk vaniljpulver

Gör såhär
Kärna ur alla äpplen och skär i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med vatten och kryddor. Koka upp och låt koka försiktigt tills att äpplena faller isär och blir mosiga. Det tar ungefär 20 minuter. Ta bort kanelstången ur moset. Mixa moset slätt med hjälp av en staxmixer eller blender. Tilsätt sockret och låt koka i ytterligare 20 minuter, eller tills att moset får en behaglig konsistens. Häll sedan det varma moset i burkar. Låt burkarna med lock svalna innan de ställs in i kyl eller frys.

Såhär steriliserar du glasburkar
Effektivast är att ställa in burkarna (utan gummiring) i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Gummiringarna kokas försiktigt i några minuter. Du kan även koka både burkar och gummiring i några minuter. Det sättet sägs dock inte vara lika effektivt ur bakteriesynpunkt.

Förvaring av äppelmos
Äppelmos i oöppnade steriliserade glasburkar står sig ungefär tre månader i kylskåp. En öppnad burk står sig i ungefär en månad. Äppelmos i plastburkar bör frysas in om moset inte ska ätas upp inom en veckas tid.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

6 svar på ”Höstsmakande äppelmos”

Tänkte göra mos nu i veckan och har ett standardrecept jag brukar använda mig av men nu måste jag nog testa ditt istället tror jag. Låter ju supergott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *