Kategorier
Odling Recept

Gör eget chilipulver eller chiliflakes

Gör eget chilipulver | Matildigt Gör eget chilipulver | Matildigt

Chilipeppar är ju väldigt lättodlat och efter sommarens balkongodling har jag hur mycket frukt som helst. En del av skörden lät jag torka i fönstret med just chilipulver i åtanke. Jag är inte sådär superduperförtjust i stark mat om jag ska vara ärlig, men jag älskar när det finns en liten hint av hetta och då är pulver perfekt eftersom det är väldigt lättdoserat.

Nog för att jag anade att det var lätt att göra eget chilipulver, men att det skulle bli så smakrikt som det blev – det anade jag inte. De sorter som jag har använt mig av är Hot Portugal, Hot Lemon och några små snackpaprikor. Rekommenderar verkligen att testa på detta om du själv odlar eller får tag i ett större parti chilipeppar. Nog pratat om the amazingness med pulvret – här kommer en beskrivning på hur du gör det själv!

Beskrivning: Gör eget chilipulver

20 medelstora chilifrukter ger ungefär 1 dl färdigt chilipulver.

1. Först ska chilipepparn torkas. De lufttorkas enkelt i fönstret på t.ex. en handduk eller hängandes på en tråd. Skär ett snitt längst med frukten för att få in luft som snabbar på torkprocessen. Alternativt kan de torkas i ugnen på 75 grader ventilerad värme i ett par timmar. När du tar i dem ska de vara fjäderlätta och alldeles skrynkliga – då är de genomtorra och färdiga att bli till pulver.

2. Rensa bort eventuellt skaft med tillhörande grönt. Använd en mixerstav eller blender för att mala ner chilipepparn till pulver. Du väljer själv hur finmalet du vill ha pulvret.

3. Klart! Hur enkelt som helst, eller hur? Strö över maten, strö över avokadon, strö över knäckebrödet – möjligheterna är oändliga.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

2 svar på ”Gör eget chilipulver eller chiliflakes”

Men ja, så smart!!! Det här skall absolut göras. Älskar chili och är framförallt galen i chiliflakes. Btw. Din blogg är ju super!! Så glad att vi hittade hit (tack better bloggers).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *