Kategorier
DIY

Frågor & svar om min filt med mormorstrutor

Filt med mormorsrutor | Matildigt

Jag har fått flera frågor om hur jag har gjort min filt med mormorsrutor. Lika bra att besvara dem i ett eget inlägg tänker jag. Det kanske kan vara av intresse om någon skulle vilja göra en egen filt. Innan du påbörjar arbetet har jag dock ett råd: utrusta dig med ett gigantiskt tålamod för det tar tid att virka en hel filt. Lång tid. Men det är så värt det, för den är så fin när den hänger över soffkanten och så mysig att krypa ner under i soffan.

Vad är det för garn och virknål du använder?
Vet inte, tyvärr! Ett helt vanligt akrylgarn köpt på Rusta för längesen. Jag använde virknål 4 vilket gav ganska kompakta och täta rutor.

Vill också göra en mysig filt! Hur mycket garn gick åt och hur stor är den?
Jag räknade aldrig antalet nystan, men skulle gissa på att det gick åt cirka 15-20 nystan á 50 gram. Mängden garn som åt är mycket mer än man tror! Filten mäter ungefär 150×120 cm. Precis lagom stor för att täcka mig hela mig, som mäter ungefär 162 centimeter över jordytan, när jag myser under den i soffan.

Filt med mormorsrutor | Matildigt

Huuur lång tid tog det egentligen?
Skulle få panik över all tid jag ägnat åt att virka så jag vet verkligen inte. Haha! En ruta tar ungefär 25 minuter (ja, tog tid bara för att kunna ge ett svar på frågan!) att göra inkl. fästande av trådar och ihopvirkning med andra rutor och det är 108 rutor totalt. You do the math.

SNÄLLA kan inte du göra ett inlägg där du visar hur du gått till väga för att virka den? Vill så gärna också göra en. Kanske en film på hur du gjorde en ruta eller några länkar du använde dig av när du gjorde den? Eller du kanske bara har några tips?
Är tyvärr inte så haj på att filma, men det finns andra som är det! Under svaret här är en video som visar hur man gör mormorsrutan. Jag virkade fyra varv med grått/vitt garn och sedan ett yttersta varv med svart garn. Rutorna virkades jag sedan samman med vanliga fasta maskor.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

6 svar på ”Frågor & svar om min filt med mormorstrutor”

Den är väldigt fin! Men ja, tålamod måste man verkligen ha! Håller på med en filt som inte går framåt så mycket, började i våras, har väl stått stilla flera månader 😛 haha får se om den blir klar någongång eller ej!

Det beror helt på hur stora du gör dina mormorsrutor och hur stor du vill ha din filt. Tyvärr helt omöjligt för mig att svara på hur många du behöver. 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *