Jag må verka helt tokig när jag skriver det här, men i år tänker jag inte göra så mycket klassiskt julgodis som kola, fudge och ischoklad. Istället vill jag moffa i mig mängder med växtbaserade och naturliga favoriter som är söta utan raffinerat socker.
Här har jag skrivit ner tre av mina favoritrecept på julgodis med frukt och nötter. Just torkad frukt är ju lite av en vattendelare, vissa älskar det och vissa avskyr det. Själv tycker jag att det typ det bästa som finns, särskilt kring jul. Givetvis är recepten veganska!
Quinoacrisp med cashewnötter och gojibär
Ca 20 toppar
Ingredienser
2 dl smält kokosolja
1 dl kakaopulver
0.5 dl agavesirap (alt. valfri annan sötning)
2 dl quinoapuffar
1 dl gojibär
0.5 dl finhackade cashewnötter
Gör såhär
Smält kokosoljan över ett vattenbad. Blanda ner kakao och sötning. Låt svalna i cirka fem så att kokosoljan blir tjockare i konsistensen. Rör ner quinoapuffar, gojibär och cashewnötter. Rör runt så att allt är täckt av chokladen. Klicka ut i små toppar på ett bakplåtspapper. Låt stå svalt för att stelna. Det går att ersätta den kokosbaserade chokladen med ca 100 gram mörk choklad om man så vill.
Färska dadlar med jordnötssmör
Ingredienser
Färska dadlar
Jordnötssmör (utan tillsatt salt och socker)
Gör såhär
Skär ett snitt längst med dadeln. Ta bort kärnan. Fyll dadeln med en halv tesked jordnötssmör. Kläm ihop dadeln så att jordnötssmöret fördelas jämnt inuti. Om du vill så kan du även doppa dadeln i smält choklad – det är också mums!
Chokladdoppade aprikoser
20 stycken
Ingredienser
20 torkade aprikoser (utan svavel)
2 msk smält kokosolja
1 msk kakaopulver
0.5 msk agavesirap (alt. valfri annan sötning)
Hackad mandel
Gör såhär
Smält kokosoljan över ett vattenbad. Blanda ner kakao och sötning. Låt svalna i cirka fem minuter så att kokosoljan stelnar och blir tjockare i konsistensen. Doppa aprikoserna halvvägs i chokladen. Strö över/doppa aprikoserna i den hackade mandeln. Det går att ersätta den kokosbaserade chokladen med ca 50 gram mörk choklad om man så vill.
Ps. Om någon blir upprörd över att jag ratar vanligt julgodis så kan jag erkänna att lite sånt lär slinka ner också. Godis är ju det bästa som finns trots allt.
2 svar på ”Julgodis med frukt och nötter”
Ååh, så gott! Ska testa att göra en saffranskola och i veckan bakade jag en mjuk glutenfri pepparkaka men annars har jag inte tänkt baka så mycket traditionellt julgodis. Är inte så förtjust i varken fudge, knäck eller ischoklad. Men dadlarna med jordnötssmör (och doppade i choklad) vill jag verkligen testa. Låter urgott!
Har bokstavligen levt på dadlarna den senaste veckan, lovar att de är urgoda!