Kategorier
Inspiration

Tips på julklappar att göra själv

Vi behöver inte bidra till julklappshetsen mer än nödvändigt. Trissa istället upp din kreativitet och ge bort egentillverkade klappar! Jag kan lova att det kommer att uppskattas mycket. Det behöver inte heller vara så avancerat. En burk textilfärg från hobbyaffären kan räcka långt. Här kommer ett helt inlägg med förslag på julklappar att göra själv!

Tips på julklappar att göra själv | MatildigtTips på julklappar att göra själv | Matildigt

Glasunderlägg kanske kan ses som en tråkig sak att ge bort – men det är ju så användbart!

1. Homey Oh My! visar hur du kan göra glasunderlägg av polymerlera.

2. Fall for DIY visar hur du kan måla snygga mönster på kakelplattor med hjälp av porslinsfärg. Kakelplattor kan man få billigt (eller gratis till och med) om man får loss ett par provplattor från byggvaruhandeln.

♦ ♦ ♦

Tips på julklappar att göra själv | MatildigtTips på julklappar att göra själv | Matildigt

Textil som dukar och handdukar finns alltid att köpa på loppis i fint skick för inte många kronor alls.

3. Design Sponge visar hur du kan trycka mönster med hjälp av potatisar. Alla har vi väl gjort det som små någon gång? Törs dock lova att Design Sponges variant blir lite finare!

4. The Sweetest Occation visar hur du med hjälp av en skumgummisvamp kan få till tryck med härliga vattenmeloner.

♦ ♦ ♦

Tips på julklappar att göra själv | Matildigt

5. Gör egen ekologisk kroppsolja anpassad efter mottagarens hudtyp med hjälp av Organic Makers recept och produkter. För dig som inte bor i närheten av Organic Makers eller inte har möjlighet att beställa via nätet så finns naturliga oljor att köpa i hälsokostaffärer.

♦ ♦ ♦

Tips på julklappar att göra själv | MatildigtTips på julklappar att göra själv | Matildigt

Nu är vi för sent ute för detta förslag, men med lite god tidsmarginal kan man odla upp växter från frö eller skott. Då har man små plantor att ge bort som den nya ägaren kan fortsätta vårda. Detta förutsätter ju lite att den nya ägaren gillar växter och är beredd att ta hand om sin nya planta. Men det är en fin idé tycker jag, särskilt då många växter kan bli väldigt gamla. Julklappen finns kvar och frodas länge.

6. Frida Ramstedt från Trendenser beskriver hur du viker små “krukor” av tidningspapper.
7. Bluebird Kisses visar hur enkelt du kan plantera om små sukulenter.

♦ ♦ ♦

Tips på julklappar att göra själv | Matildigt

8. Följ Sofiamilks beskrivning på hur du gjuter ljusstakar i betong.

♦ ♦ ♦

Tips på julklappar att göra själv | MatildigtTips på julklappar att göra själv | Matildigt

Eller ta en titt bland mina DIY-projekt för fler förslag. Till exempel:

9. Se hur du gör för att enkelt måla om ett gäng loppisfyndade träskålar.
10. Följ min beskrivning på hur du virkar en trasmatta av återvunnet tyg.

♦ ♦ ♦

Har du något tips på julklappar att göra själv? Lämna gärna en kommentar!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

6 svar på ”Tips på julklappar att göra själv”

Det här är superfiffiga grejer tycker jag! Jag är alldeles för dålig på att göra saker som jag tycker är ge bort-vänliga, men till nästa år kan väl målet vara att bara ge bort sånt i stället! Det är ju trots allt mycket bättre för både miljö och (oftast) plånbok!

Älskar inlägg och ideér av denna typ i allmänhet och tänkte därför bidra med mina bästa tips jag med!

– Gräv fram en gammal glasburk ur förrådet (alternativt ät upp innehållet i en av dem du har i skafferier) och fyll med någonting trevligt som mottagaren hade uppskattat. Ett år bakade jag mormors och morfars favoritgodis och la in, ett annat skrev jag 365 lappar om varför min bästa vän var så fantastisk som hon är och förklarade att hon skulle öppna en varje dag kommande år. Det uppskattades mycket!

– Check-häften! Räddaren i nöden när plånboken och inspirationen är som bortblåsta. Skriv ett gäng lappar med olika trevligheter på, så som “jag lagar din favoritmiddag”, “1 styck urplockning av diskmaskinen” eller “20 minuters massage”. Går att lägga på alla tänkbara nivåer och passar nästintill alla.

– Loppisfynda gamla koppar och måla dem personliga med en penna säker för diskning och liknande. Finns i varenda hobbyaffär.

Åh, ja! Vilka bra tips! Just lapparna och checkhäftet, de klapparna kostar ju i princip ingenting – men ger så mycket glädje och tacksamhet.

Svara

Åh, vad gulligt av dig att nämna mig bland alla dessa duktiga DIYers! Tack snälla du! Tycker förresten att din virkade matta är så, så fin. Tror minsann att jag får ta och göra mig en egen av lite överblivet lakansgarn som ligger och väntar på mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *